Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Kurczak duszony z młodymi ziemniakami i szpinakiem / Braised chicken with baby potatoes and spinach

Kurczak duszony z młodymi ziemniakami i szpinakiem / Braised chicken with baby potatoes and spinach

by Dzi 8 komentarzy

Share the post "Kurczak duszony z młodymi ziemniakami i szpinakiem / Braised chicken with baby potatoes and spinach"

  • Facebook
  • Twitter

Przedstawiam dziś doskonały przepis na obiad w te ciepłe dni. Kurczak duszony z młodymi ziemniaczkami, szpinakiem i pomidorami, w delikatnym sosie serowo-śmietanowym na pewno zachwyci całą rodzinę. Jest bardzo łatwy w przygotowaniu, dosłownie w jednej patelni a mamy praktycznie cały obiad. I zapewniam, że jest przepyszny! To danie nie może się nie udać i nie smakować, a podałam je ze szparagami z boczkiem i gorgonzolą. Jeżeli tak jak ja jesteś fanem kurczaków z różnościami szczególnie w sosach, polecam też kurczaka zapiekanego ze szparagami, kurczaka z papryką i pieczarkami w słodkim, winnym sosie, jak i w wersji light z młodymi warzywami i chorizo, pycha!

Kurczak-duszony-z-mlodymi-ziemniakami-i-szpinakiem-Braised-chicken-with-baby-potatoes-and-spinach

Scroll down for recipe in English

Kurczak duszony z młodymi ziemniakami i szpinakiem

(2-3 porcje)

Składniki:

  • 2 łyżki masła
  • 2 udka z kurczaka, pałki i nadudzia oddzielnie
  • 1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 3-4 średnie młode ziemniaki,wyszorowane i pokrojone w grubszą kostkę
  • 4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 2 średnie pomidory, pokrojone w kostkę
  • 1 duża garść świeżego, młodego szpinaku
  • 1 łyżeczka płatków chilli
  • 250 ml bulionu drobiowego
  • 250 ml śmietanki 36%
  • 1 szklanka startego parmezanu
  • sól i pieprz
Przygotowanie:
  1. Natrzyj kawałki kurczaka z każdej strony ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem.
  2. W dużej i głębokiej patelni rozgrzej na dużym ogniu 1 łyżkę masła , włóż kurczaka i obsmaż do ładnego zarumienienia, przez około 4-5 minut z każdej strony po czym przełóż na talerz.
  3. Dodaj do tej samej patelni resztę masła, wrzuć czosnek, paprykę, szczyptę ziół prowansalskich i ziemniaki i smaż przez 2 do 3 minut, mieszając od czasu do czasu. Następnie wmieszaj pomidory i bulion drobiowy, doprowadź do wrzenia i gotuj przez 4 do 5 minut.
  4. Po tym czasie dodaj śmietankę, parmezan, szpinak i chili, zmniejsz ogień do średniego i gotuj przez 2 – 3 minuty.
  5. Ponownie włóż kurczaka do patelni, podsmażoną skórką do góry i gotuj całość przez 10-15 minut, aż kurczak przestanie być różowy w środku a ziemniaki zmiękną. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  6. Podawaj natychmiast najlepiej z lekką sałatką.

Smacznego!

Kurczak-duszony-z-mlodymi-ziemniakami-i-szpinakiem-Braised-chicken-with-baby-potatoes-and-spinach

English version

Braised chicken with baby potatoes and spinach

(2-3 servings)

Ingredients:

  • 2 tbsp of clarified butter
  • 2 chicken legs, thighs and drumsticks separated
  • 1 tsp smoked paprika
  • 2 tsp herbed de Provence
  • 3-4 baby potatoes, washed, scrubbed and quartered
  • 4 garlic cloves, minced
  • 2 medium tomatoes, diced
  • 1 big handful fresh baby spinach
  • 1 tsp red pepper flakes
  • 250 ml chicken stock
  • 250 ml double cream
  • 1 cup Parmesan cheese, grated
  • salt and pepper

Preparation:

  1. Rub chicken pieces with herbes de Provence, salt and pepper.
  2. In a large pan melt 1 tbsp butter over medium high heat. Add chicken, skin-side down, and sear both sides until golden brown, about 4-5 minutes per side and set aside in a plate.
  3. Add remaining tablespoon butter in the same pan, add garlic, paprika, pinch of herbes de Provence, then add potatoes and saute for 2 to 3 minutes.  Stir in tomatoes and chicken stock and simmer for 4 to 5 minutes.
  4. Next add double cream, grated Parmesan cheese, spinach and chili pepper flakes, then reduce heat to low and simmer for 2 to 3 minutes.
  5. Return chicken to the skillet, skin side up, and simmer for 10-15 minutes, until chicken and potatoes are cooked through. Season with salt and pepper to taste
  6. Serve immediately with fresh salad.

Enjoy!

Kurczak-duszony-z-mlodymi-ziemniakami-i-szpinakiem-Braised-chicken-with-baby-potatoes-and-spinach

Kurczak-duszony-z-mlodymi-ziemniakami-i-szpinakiem-Braised-chicken-with-baby-potatoes-and-spinach

Share the post "Kurczak duszony z młodymi ziemniakami i szpinakiem / Braised chicken with baby potatoes and spinach"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Mięsa Tagged With: kurczak, mięso, obiad, parmezan, pomidor, ser, szpinak, ziemniaki, zioła

« Szybka sałata z dressingiem śmietanowym / Simple salad with creamy dressing
Ekspresowa tajska zupa z mięsem i makaronem / Easy Thai noodle and ground meat soup »

Comments

  1. codojedzenia says

    30 czerwca 2017 at 20:23

    Wygląda bardzo apetycznie! Lubię gotować potrawki, do których można dodać ziemniaki

    Odpowiedz
    • Dzi says

      30 czerwca 2017 at 20:33

      Taki cały obiad w jednym garze 🙂

      Odpowiedz
  2. Sonia says

    6 lipca 2017 at 13:48

    a czy można zastąpić śmietanę 36% na tą co ma 18%?

    Odpowiedz
    • Dzi says

      6 lipca 2017 at 13:56

      Jeżeli 18% będzie słodka to tak, z kwaśną nie próbowałam, ale jakoś mi nie pasuje szczerze mówiąc.

      Odpowiedz
  3. Sushi Bemowo says

    6 lipca 2017 at 23:50

    Ależ to wygląda niesamowicie! SUPER!

    Odpowiedz
    • Dzi says

      7 lipca 2017 at 09:06

      🙂

      Odpowiedz

Trackbacks

  1. Kurczak duszony z młodymi ziemniakami i szpinakiem / Braised chicken with baby potatoes and spinach | FlyB Kulinaria pisze:
    30 czerwca 2017 o 23:46

    […] Czytaj Dalej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); […]

    Odpowiedz
  2. Braised chicken with baby potatoes and spinach - Yum Goggle pisze:
    2 lipca 2017 o 03:07

    […] GET THE RECIPE […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

GRILLOWANY lOSOs W KREMOWYM SOSIE ZE SZPARAGAMI I GRZYBAMI / GRILLED SALMON WITH CREAMY ASPARAGUS AND MUSHROOM SAUCE

Grillowany łosoś w kremowym sosie ze szparagami i grzybami i test patelni Ballarini / Grilled salmon with creamy asparagus and mushroom sauce

Bulion dashi na dwa sposoby

Bigos z młodej kapusty / Young cabbage hunter’s stew

30 sekundowe ciastko czekoladowe z mikrofalówki (bez jajek)

Łosoś kabayaki z awokado / Salmon kabayaki with avocado

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress