Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dodatki do dań obiadowych / Ziemniaki z patelni z fasolką szparagową / Pan fried potatoes with green beans

Ziemniaki z patelni z fasolką szparagową / Pan fried potatoes with green beans

by Dzi 3 komentarze

Share the post "Ziemniaki z patelni z fasolką szparagową / Pan fried potatoes with green beans"

  • Facebook
  • X

Pyszne ziemniaki z patelni z fasolką szparagową, podane polane olejem z podsmażonym czosnkiem i chilli doskonale sprawdzą się jako dodatek do każdego dania głównego. Ziemniaki najpierw wstępnie podgotowujemy, a następnie podsmażamy na patelni, dzięki czemu uzyskują rumianą i chrupiącą skórkę. Następnie na tej samej patelni podsmażamy delikatnie na oleju posiekane czerwone chilli z czosnkiem i przed samym podaniem polewamy tym aromatycznym i pysznym olejem na ziemniaczki wymieszane z fasolką. Użyłam fasolki typu mamut, jednak każda inna, żółta czy zielona też sprawdzi się doskonale. Szybki i pyszny dodatek, polecam!

Scroll down for recipe in English

Ziemniaki z patelni z fasolką szparagową / Pan fried potatoes with green beans

Ziemniaki z patelni z fasolką szparagową

(6 porcji)

Składniki:

  • 800 g ziemniaków, obranych i pokrojonych w grube plastry
  • 200 g zielonej fasolki szparagowej z odciętymi końcówkami i pokrojnej na 2 cm kawałki
  • 100 ml oleju roślinnego
  • 1 czerwona papryczka chilli, z usuniętymi nasionkami i drobno posiekana
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1/2 pęczka kolendry do podania

Przygotowanie:

  1. Ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie prawie do miękkości i przełóż łyżką cedzakową na ręczniki papierowe. Do tej samej wody wrzuć fasolkę i gotuj przez 3 minuty po czym odcedź.
  2. Na dużej patelni rozgrzej olej i smaż ziemniaki partiami aż się z każdej strony ładnie zarumienią, dopraw solą w trakcie smażenia. Na koniec dodaj fasolkę, podsmaż przez 1-2 minuty i przełóż na talerze.
  3. Do tej samej patelni dodaj chilli wraz z czosnkiem i podsmażaj przez chwilę. Uważaj żeby nie spalić czosnku gdyż stanie się gorzki.
  4. Polej olejem ziemniaki z fasolką, posyp kolendrą i podawaj.

Smacznego!

Ziemniaki z patelni z fasolką szparagową / Pan fried potatoes with green beans

English version

Pan fried potatoes with green beans

(6 servings)

Ingredients:

  • 800 g potatoes, peeled and cut into thick slices
  • 200 g green beans, trimmed and cut into 2 cm pieces
  • 100 ml of vegetable oil
  • 1 red chilli, seeds removed and finely chopped
  • 2 cloves garlic, finely chopped
  • 1/2 bunch coriander to serve

Preparation:

  1. Cook the potatoes in salted water just until tender and transfer with slotted spoon on paper towels. In the same water cook the beans for 3 minutes and drain.
  2. In a large skillet, heat the oil and fry the potatoes in batches until  nicely golden brown, season with salt during cooking. Add beans, fry for 1-2 minutes and transfer on the plates along with potatoes.
  3. In the same pan add the chilli and garlic and fry for a minute. Be careful not to burn garlic because it will become bitter.
  4. Pour oil over potatoes and green beans, sprinkle with coriander and serve.

Enjoy!

Ziemniaki z patelni z fasolką szparagową / Pan fried potatoes with green beans

Share the post "Ziemniaki z patelni z fasolką szparagową / Pan fried potatoes with green beans"

  • Facebook
  • X
Wersja do wydruku

Filed Under: Dodatki do dań obiadowych Tagged With: chilli, dodatek do dania głównego, fasolka szparagowa, ziemniaki

« Gofry z palonym masłem i truskawkami / Brown butter waffles with strawberries
Muffiny z czekoladą i czereśniami / Cherry and chocolate muffins »

Comments

  1. Asiapaczu says

    24 czerwca 2016 at 11:15

    Świetny przepis = kluczowe danie mojej babci, zawsze zajadam jak u niej jestem 😛
    Następnym razem zdam relację z jej dania porównasz, czy wygląda tak samo.
    Niestety, ale nie zasmakujesz 🙁
    Pozdrawiam!

    Odpowiedz
    • Dzi says

      24 czerwca 2016 at 11:33

      Czekam z niecierpliwością:)

      Odpowiedz
  2. zdrowazywnoscoddzis.blogspot.com says

    24 czerwca 2016 at 15:06

    Bardzo fajny przepis na obiad, pozdrawiam i zapraszam na mojego bloga obfitującego w pyszne przepisy

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Dodaj na Instagramie

Spróbuj czegoś nowego

Łosoś kabayaki z awokado / Salmon kabayaki with avocado

Ciasteczka nadziewane jabłkami i solonym karmelem / Salted caramel apple hand pies

Odchudzone puree kalafiorowo-marchwiowe

Szparagi-z-boczkiem-i-gorgonzola-Bacon-gorgonzola-asparagus

Szparagi z boczkiem i gorgonzolą / Bacon gorgonzola asparagus

Karkówka ze szpinakiem w pikantnym sosie czosnkowym/Sauteed pork neck and spinach with spicy garlic sauce

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2025 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress