Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Słodkości / Babka cytrynowa / Lemon bundt cake

Babka cytrynowa / Lemon bundt cake

by Dzi 6 komentarzy

Share the post "Babka cytrynowa / Lemon bundt cake"

  • Facebook
  • X

Co jak co ale babka na świętach być musi. W tym roku stawiam na przepis z zeszytu mojej mamy, który jest wykorzystywany w moim domu od lat! Babka ta jest maślana i bardzo cytrynowa i zawsze cieszy się dużym wzięciem. Co więcej jest bardzo łatwa w przygotowaniu, dosłownie robi się ją w kilka chwil. Wystarczy polać na koniec rozpuszczoną czekolada i gotowe! Zapraszam po przepis.

Scroll down for recipe in English

Babka cytrynowa

(8-10 porcji)

Składniki:

  • 200 g masła, w pokojowej temperaturze
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 5 jajek, żółtka i białka oddzielnie
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • starta skórka i sok z jednej cytryny

Przygotowanie:

  1. W misce miksera ubij do białości masło z cukrem pudrem, następnie miksuj na mniejszych obrotach dodając po jednym żółtku aż do uzyskania jednolitej masy.
  2. Dodaj mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, skórkę i sok z cytryny i ponownie zmiksuj.
  3. Ubij białka na sztywną pianę i wmieszaj ją do powstałej masy i przełóż do natłuszczonej formy na babkę.
  4. Piecz przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 oC. Po ostudzeniu wyjmij z formy, posyp cukrem pudrem lub polej lukrem i ewentualnie jak ja posyp kandyzowaną skórką pomarańczową i podawaj.

Smacznego!

Babka-cytrynowa-Lemon-bundt-cake

English version

Lemon bundt cake

(8-10 servings)

Ingredients:

  • 200 g of butter, softened
  • 1 cup powdered sugar
  • 3/4 cup of all purpose flour
  • 3/4 cup of potato starch
  • 5 eggs, yolks and whites separately
  • 2 teaspoons of baking powder
  • juice and grated rind from 1 lemon

Preparation:

  1. In the bowl of stand mixer beat butter with powdered sugar until pale and fluffy, in a lower speed start adding one egg yolk one at a time until combined.
  2. Add both flour mixed with baking powder, juice and grated rind  from 1 lemon and mix.
  3. Whip the egg whites until stiff and gently mix it into the batter, next transfer into a greased bundt cake tin.
  4. Bake for 40 minutes in the preheated to 180 oC oven. After cooling, remove from the tin, sprinkle with icing sugar or decorate with icing and serve.

Enjoy!

Babka-cytrynowa-Lemon-bundt-cake

Share the post "Babka cytrynowa / Lemon bundt cake"

  • Facebook
  • X
Wersja do wydruku

Filed Under: Słodkości Tagged With: babka, ciasto, święta, słodkości, Wielkanoc, wypieki

« Sałatka jajeczna z tuńczykiem / Tuna egg salad
Klopsiki w sosie żurkowym / Meatballs with sour rye soup sauce »

Comments

  1. Aleksandra says

    30 marca 2018 at 12:53

    Przypomniało mi się jak dawno nie jadłam domowej babki! Koniecznie muszę ją zrobić w te święta 🙂

    Odpowiedz
  2. Immoral says

    30 marca 2018 at 16:57

    Piękna babka 🙂

    Odpowiedz
  3. michal221 says

    1 kwietnia 2018 at 18:22

    Ale to musi być dobre mmmm!

    Odpowiedz
  4. Kamil Skuza says

    3 kwietnia 2018 at 11:28

    Wygląda naprawdę fantastycznie – mniam! U nas w tym roku niestety obyło się bez babki, królował serniczek 🙂

    Odpowiedz
  5. Karolina says

    4 kwietnia 2018 at 08:41

    Bardzo ładnie wygląda te babka. Muszę wypróbować ten przepis 😉

    Odpowiedz

Trackbacks

  1. Babka cytrynowa / Lemon bundt cake | FlyB Kulinaria pisze:
    30 marca 2018 o 12:56

    […] Czytaj Dalej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Dodaj na Instagramie

Spróbuj czegoś nowego

Kurczak w sosie curry ze szpinakiem i brokułami i test woka firmy Ballarini

Mlode ziemniaki ze śmietana i szpinakiem / Baby potatoes with cream and spinach

Młode ziemniaki ze śmietaną i szpinakiem / Baby potatoes with cream and spinach

Scones z kozim serem,mascarpone i szczypiorkiem

Brakuje Ci składników do gotowania? Zamów zakupy z dodatkowymi zniżkami!

Biała kiełbasa zapiekana z warzywami / Vegetable and Sausage Casserole

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2025 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress