Co jak co ale babka na świętach być musi. W tym roku stawiam na przepis z zeszytu mojej mamy, który jest wykorzystywany w moim domu od lat! Babka ta jest maślana i bardzo cytrynowa i zawsze cieszy się dużym wzięciem. Co więcej jest bardzo łatwa w przygotowaniu, dosłownie robi się ją w kilka chwil. Wystarczy polać na koniec rozpuszczoną czekolada i gotowe! Zapraszam po przepis.
Scroll down for recipe in English
Babka cytrynowa
(8-10 porcji)
Składniki:
- 200 g masła, w pokojowej temperaturze
- 1 szklanka cukru pudru
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 5 jajek, żółtka i białka oddzielnie
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- starta skórka i sok z jednej cytryny
Przygotowanie:
- W misce miksera ubij do białości masło z cukrem pudrem, następnie miksuj na mniejszych obrotach dodając po jednym żółtku aż do uzyskania jednolitej masy.
- Dodaj mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, skórkę i sok z cytryny i ponownie zmiksuj.
- Ubij białka na sztywną pianę i wmieszaj ją do powstałej masy i przełóż do natłuszczonej formy na babkę.
- Piecz przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 oC. Po ostudzeniu wyjmij z formy, posyp cukrem pudrem lub polej lukrem i ewentualnie jak ja posyp kandyzowaną skórką pomarańczową i podawaj.
Smacznego!
English version
Lemon bundt cake
(8-10 servings)
Ingredients:
- 200 g of butter, softened
- 1 cup powdered sugar
- 3/4 cup of all purpose flour
- 3/4 cup of potato starch
- 5 eggs, yolks and whites separately
- 2 teaspoons of baking powder
- juice and grated rind from 1 lemon
Preparation:
- In the bowl of stand mixer beat butter with powdered sugar until pale and fluffy, in a lower speed start adding one egg yolk one at a time until combined.
- Add both flour mixed with baking powder, juice and grated rind from 1 lemon and mix.
- Whip the egg whites until stiff and gently mix it into the batter, next transfer into a greased bundt cake tin.
- Bake for 40 minutes in the preheated to 180 oC oven. After cooling, remove from the tin, sprinkle with icing sugar or decorate with icing and serve.
Enjoy!
Aleksandra says
Przypomniało mi się jak dawno nie jadłam domowej babki! Koniecznie muszę ją zrobić w te święta 🙂
Immoral says
Piękna babka 🙂
michal221 says
Ale to musi być dobre mmmm!
Kamil Skuza says
Wygląda naprawdę fantastycznie – mniam! U nas w tym roku niestety obyło się bez babki, królował serniczek 🙂
Karolina says
Bardzo ładnie wygląda te babka. Muszę wypróbować ten przepis 😉