Gołąbki to moja miłość! Moja mama robiła je bardzo często przez całe moje dzieciństwo, może stąd wziął się mój sentyment 😉 Uwielbiam je do dzisiaj. Dziś przedstawiam przepis na łatwe gołąbki w tradycyjnej odsłonie czyli z mięsem i ryżem, z młodą kapustą (można użyć oczywiście także standardowej) i szybkim sosem pomidorowym. W moim domu zawsze robiło się je w piekarniku a na koniec polewało przygotowanym sosem, który w sezonie można przygotować też ze świeżych pomidorów. Polecam na klasyczny obiad dla całej rodziny.
Scroll down for recipe in English
Gołąbki w sosie pomidorowym
(8 porcji)
Składniki:
- 8 dużych liści młodej kapusty, z wyciętym zgrubieniem i przez chwilę obgotowanych we wrzątku
- 500 g mielonej wieprzowiny
- 150 g ugotowanego ryżu
- 4 łyżki śmietany 18 %
- 1 cebula, pokrojona w kostkę
- 1/2 pęczka koperku, posiekanego
- szczypta gałki muszkatołowej, soli i pieprzu
Składniki na sos:
- 400 g puszka krojonych pomidorów
- 1/2 szklanka bulionu warzywnego lub drobiowego
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- 3 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 2 listki laurowe
- cukier, sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
- W większej misce wymieszaj mięso, ryż, cebulę, koperek i śmietanę i dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową do smaku.
- Na przygotowanych liściach ułóż farsz, złóż boki do środka, następnie zwinąć jak najciaśniej do końca pozostałą część liścia i ułóż spojeniem do dołu w naczyniu do zapiekania wyłożonego kapustą.
- Podlej gołąbki odrobiną wody, przykryj naczynie, włóż do piekarnika nagrzanego do 180oC i piecz przez około godzinę.
- W międzyczasie przygotuj sos. Do średniego rondelka wlej 2 łyżki oleju, wrzuć cebulę i podsmaż do zeszklenia. Następnie dodaj bulion, pomidory, czosnek i listki laurowe i gotuj na małym ogniu aż sos zgęstnieje, przez około 15-20 minut. Dopraw solą, pieprzem i cukrem do smaku.
- Podawaj gołąbki polane sosem pomidorowym.
Smacznego!
English version
Cabbage rolls with tomato sauce
(8 servings)
Ingredients:
- 8 large leaves of young cabbage, trummed and cooke cooked in boiling water for 2-3 minutes
- 500 g of ground pork
- 150 g cooked rice
- 4 tablespoons of sour cream
- 1 onion, diced
- 1/2 bunch of dill, chopped
- a pinch of nutmeg, salt and pepper
Ingredients for the sauce:
- 400 g can of chopped tomatoes
- 1/2 cup of vegetable or chicken stock
- 1 onion, diced
- 3 cloves of garlic, finely chopped
- 2 bay leaves
- sugar, salt, pepper to taste
Preparation:
- In a larger bowl, mix meat, rice, onions, dill and cream and season with salt, pepper and nutmeg to taste.
- Place the stuffing on the center of prepared leaves, fold the sides inward, then roll up the rest of the leaf as closely as possible and place in a baking dish with some cabbage leaves on the bottom.
- Add some water just to cover the bottom, cover, place in the preheated to 180oC and bake for about an hour.
- In the meantime, prepare the sauce. Add 2 tablespoons of oil into the medium saucepan, add onion and cook until translucent. Add tomatoes, garlic and laurel leaves and cook on low heat until the sauce thickens, for about 15-20 minutes. Season with salt, pepper and sugar to taste.
- Serve stuffed cabbage topped with tomato sauce.
Enjoy!
Vella83 says
Śledzę stronkę i jestem pod wrażeniem przepisów, prostota, dostępne składniki,hak tylko wrócę z wakacji zabieram się do gotowania! Dodałam do ulubionych:-)
Dzi says
Koniecznie!:)
Artibau says
Też kocham gołąbki i mam do nich masę sentymentu. Jedyna różnica to to, że moja mama robiła je w prodiżu 🙂
Dzi says
Moja na początku też, a później przeskoczyła na piekarnik 😉