Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Gołąbki w sosie pomidorowym / Stuffed cabbage rolls with tomato sauce

Gołąbki w sosie pomidorowym / Stuffed cabbage rolls with tomato sauce

by Dzi 5 komentarzy

Share the post "Gołąbki w sosie pomidorowym / Stuffed cabbage rolls with tomato sauce"

  • Facebook
  • Twitter

Gołąbki to moja miłość! Moja mama robiła je bardzo często przez całe moje dzieciństwo, może stąd wziął się mój sentyment 😉 Uwielbiam je do dzisiaj. Dziś przedstawiam przepis na łatwe gołąbki w tradycyjnej odsłonie czyli z mięsem i ryżem, z młodą kapustą (można użyć oczywiście także standardowej) i szybkim sosem pomidorowym. W moim domu zawsze robiło się je w piekarniku a na koniec polewało przygotowanym sosem, który w sezonie można przygotować też ze świeżych pomidorów. Polecam na klasyczny obiad dla całej rodziny.

Gołabki-w-sosie-pomidorowym-Stuffed-cabbage-rolls-with-tomato-sauce

Scroll down for recipe in English

Gołąbki w sosie pomidorowym

(8 porcji)

Składniki:

  • 8 dużych liści młodej kapusty, z wyciętym zgrubieniem i przez chwilę obgotowanych we wrzątku
  • 500 g mielonej wieprzowiny
  • 150 g ugotowanego ryżu
  • 4 łyżki śmietany 18 %
  • 1 cebula, pokrojona w kostkę
  • 1/2 pęczka koperku, posiekanego
  • szczypta gałki muszkatołowej, soli i pieprzu

Składniki na sos:

  • 400 g puszka krojonych pomidorów
  • 1/2 szklanka bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 3 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 2 listki laurowe
  • cukier, sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. W większej misce wymieszaj mięso, ryż, cebulę, koperek i śmietanę i dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową do smaku.
  2. Na przygotowanych liściach ułóż farsz, złóż boki do środka, następnie zwinąć jak najciaśniej do końca pozostałą część liścia i ułóż spojeniem do dołu w naczyniu do zapiekania wyłożonego kapustą.
  3. Podlej gołąbki odrobiną wody,  przykryj naczynie, włóż do piekarnika nagrzanego do 180oC i piecz przez około godzinę.
  4. W międzyczasie przygotuj sos. Do średniego rondelka wlej 2 łyżki oleju, wrzuć cebulę i podsmaż do zeszklenia. Następnie dodaj bulion, pomidory, czosnek i listki laurowe i gotuj na małym ogniu aż sos zgęstnieje, przez około 15-20 minut. Dopraw solą, pieprzem i cukrem do smaku.
  5. Podawaj gołąbki polane sosem pomidorowym.

Smacznego!

Gołabki-w-sosie-pomidorowym-Stuffed-cabbage-rolls-with-tomato-sauce

English version

Cabbage rolls with tomato sauce

(8 servings)

Ingredients:

  • 8 large leaves of young cabbage, trummed and cooke cooked in boiling water for 2-3 minutes
  • 500 g of ground pork
  • 150 g cooked rice
  • 4 tablespoons of sour cream
  • 1 onion, diced
  • 1/2 bunch of dill, chopped
  • a pinch of nutmeg, salt and pepper

Ingredients for the sauce:

  • 400 g can of chopped ​​tomatoes
  • 1/2 cup of vegetable or chicken stock
  • 1 onion, diced
  • 3 cloves of garlic, finely chopped
  • 2 bay leaves
  • sugar, salt, pepper to taste

Preparation:

  1. In a larger bowl, mix meat, rice, onions, dill and cream and season with salt, pepper and nutmeg to taste.
  2. Place the stuffing on the center of prepared leaves, fold the sides inward, then roll up the rest of the leaf as closely as possible and place in a baking dish with some cabbage leaves on the bottom.
  3. Add some water just to cover the bottom, cover, place in the preheated to 180oC and bake for about an hour.
  4. In the meantime, prepare the sauce. Add 2 tablespoons of oil into the medium saucepan, add onion and cook until translucent. Add tomatoes, garlic and laurel leaves and cook on low heat until the sauce thickens, for about 15-20 minutes. Season with salt, pepper and sugar to taste.
  5. Serve stuffed cabbage topped with tomato sauce.

Enjoy!

Gołabki-w-sosie-pomidorowym-Stuffed-cabbage-rolls-with-tomato-sauce

Share the post "Gołąbki w sosie pomidorowym / Stuffed cabbage rolls with tomato sauce"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Mięsa Tagged With: gołąbki, kapusta, mięso, obiad, ryż, wieprzowina

« Zupa szczawiowa ze szparagami / Sorrel asparagus soup
Fasolka zapiekana z grzybami i serem / Green bean mushroom and cheese bake »

Comments

  1. Vella83 says

    1 sierpnia 2019 at 10:54

    Śledzę stronkę i jestem pod wrażeniem przepisów, prostota, dostępne składniki,hak tylko wrócę z wakacji zabieram się do gotowania! Dodałam do ulubionych:-)

    Odpowiedz
    • Dzi says

      1 sierpnia 2019 at 11:17

      Koniecznie!:)

      Odpowiedz
  2. Artibau says

    5 sierpnia 2019 at 18:47

    Też kocham gołąbki i mam do nich masę sentymentu. Jedyna różnica to to, że moja mama robiła je w prodiżu 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      5 sierpnia 2019 at 18:57

      Moja na początku też, a później przeskoczyła na piekarnik 😉

      Odpowiedz

Trackbacks

  1. Gołąbki w sosie pomidorowym / Stuffed cabbage rolls with tomato sauce | FlyB Kulinaria pisze:
    28 czerwca 2019 o 00:08

    […] Czytaj Dalej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Warsztaty wielkanocne w Akademii Smaku Sokołów

Polędwiczka wieprzowa z pieczoną dynią i dressingiem miodowym / Pork tenderloin with roasted pumpkin and honey dressing

Restauracja Si – recenzja

Babka jogurtowa z truskawkami / Strawberry yogurt bundt cake

Restauracja Filmowa – recenzja

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress