Dobre puree ziemniaczane zawsze pobije smak każdego dania głównego. A smaczne, jedwabiste i bardzo łatwe w przygotowaniu puree to już w ogóle bajka. Zapraszam więc na łatwe w przygotowaniu puree ziemniaczane z dodatkiem śmietanki i masła, doprawione gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Jest puszyste i jedwabiste, i absolutnie nie „glutowate”. Polecam także moje inne przepisy na doskonałe puree ziemniaczane, z mascarpone i z palonym masłem, zapraszam!
Jeżeli jesteś właścicielem Tefal Cuisine Companion to ten robot zrobi to puree dosłownie za Ciebie! Szczegóły poniżej.
Scroll down for recipe in English
Śmietankowe puree ziemniaczane
(4 porcje)
Składniki:
- 800 g ziemniaków, obranych i pokrojonych w grubszą kostkę (ok 2 cm)
- 100 ml śmietanki 36%
- 4 duże łyżki masła
- gałka muszkatołowa, sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Włóż ziemniaki do garnka z zimną i osoloną wodą i zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj przez około 15-20 minut do miękkości, po czym odcedź.
- Przeciśnij ziemniaki przez praskę, dodaj śmietankę i masło i energicznie wymieszaj aż powstanie jedwabista konsystencja.
- Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową i podawaj z ulubionym daniem głównym.
Przygotowanie TCC:
- Umieść ziemniaki w koszyczku do gotowania na parze, wlej do misy 0,7 l wody i umieść koszyczek w misie TCC. Włącz program Steam P1.
- Po zakończeniu programu wyjmij koszyczek, wylej wodę z misy i włóż do niej trzepaczkę. Wsyp uparowane ziemniaki i zmiksuj przy prędkości 6 przez 30 sekund. Następnie dodaj śmietankę, masło, dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową i ponownie zmiksuj przy prędkości 6 przez 30 sekund.
Smacznego!
English version
Creamy potato puree
(4-5 servings)
Ingredients:
- 800 g of potatoes, peeled and cut into thick cube (about 2 cm)
- 100 ml double cream
- 4 large tbsp of butter
- ground nutmeg, salt and pepper to taste
Preparation:
- Place potatoes in a pot, cover with cold water, season with salt and brong to the boil. Reduce the heat to medium and cook for 15-20 minutes until tender and drain.
- Mash the potaoes, add cream and butter and mix until fluffy.
- Season with salt, pepper and nutmeg and serve with your favorite main dish.
Preparation TCC:
- Put the potatoes in the steamer basket, pour into the bowl of 0.7 l of water and place the basket in the TCC bowl. Turn on Steam P1.
- When the program is over, remove the basket, pour the water out of the bowl, and insert a whisk. Put the stewed potatoes and mix at 6 for 30 seconds. Then add the cream, butter, salt, pepper and nutmeg and mix again at 6 for 30 seconds.
Enjoy!
[…] Czytaj Dalej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); […]