Ostatnio miałam nieustającą ochotę na zdrowy kogel mogel z ksylitolem, czego efektem była znaczna nadwyżka białek w lodówce 🙂 Postanowiłam więc zrobić niezwykle łatwe i szybkie ciasto na bazie białek, z rozsądną ilością gorzkiej czekolady i mielonymi migdałami. To ciasto jest prawie bezgrzeszne, polecam!
Scroll down for recipe in English
Czekoladowe ciasto z białek
(tortownica o śr. 22 cm)
Składniki:
- 150 g gorzkiej czekolady (min 70% kakao), posiekanej
- 6 białek z jaj kurzych
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 g cukru lub 130 g ksylitolu
- 25 g mąki
- 45 g zmielonych migdałów
Przygotowanie:
- Natłuść i obsyp mąką tortownicę o średnicy 22 cm.
- W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę, chociaż ja wolę włożyć ją na 30 – 40 s do mikrofalówki (szybciej i mniej mycia :))
- W pojemniku miksera zacznij ubijać białka i jak zaczną się pienić dodaj proszek do pieczenia. Gdy białka będą już prawie całkowicie ubite dodawaj porcjami cukier i ubijaj przez kolejne 5 minut, aż piana będzie całkowicie sztywna a cukier rozpuszczony.
- Wmieszaj do białek rozpuszczoną czekoladę, a następnie delikatnie wmieszaj mąkę i migdały.
- Przełóż masę do przygotowanej tortownicy (ja miałam wersję z kominem) i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 oC. Piecz przez około 40 minut, lub do suchego patyczka.
- Po upieczeniu wyłącz piekarnik i ostudź ciasto przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. To normalne, że trochę opadnie.
- Podawaj z lodami, owocami lub jak ja jeżynami.
Smacznego!
English version
Chocolate egg white cake
(22 cm baking pan)
Ingredients:
- 150 g dark chocolate, chopped
- 6 egg whites
- ½ tsp cream of tartar
- 150 g sugar or 130 g xylitol
- 25 g flour
- 45 g almond meal
Preparation:
- Prepare a 22 cm round pan: sprinkle it with baking spray or grease with butter and sprinkle with flour.
- Melt the chocolate in water bath or microwave for 30-40 s.
- Whip egg whites until foamy, add cream of tartar and keep beating to soft peaks, then add sugar in 3-4 portions and beat for about 5 minutes, until they are stiff, glossy and the sugar is dissolved.
- Add chocolate to the egg whites, mix delicately with a spatula, next add flour and almond meal, mix until incorporated.
- Pour the batter into the pan and bake in pre-heated oven in 180 oC for about 40 minutes, until toothpick comes out clean.
- Let the cake cool in half-open oven, don’t worry if it collapses a bit, that’s normal.
- Serve with good ice cream and some fruit, especially berries or cherries.
Enjoy!
Michał says
Super pomysł tylko co zrobić z żółtkami jak ktoś nie lubi kogla mogla? 😉
Dzi says
creme brulee? 🙂
Kasia says
adwokat
Dzi says
ekstra pomysł!
środki czyszczące says
połączenie czekolady i jeżyn – jestem w niebie 😀
Dzi says
zawsze się sprawdza:)
Marcin B. says
Ksylitol, o którym wspomniałaś na początku, smakuje jak cukier, czy ma jakiś własny, specyficzny smak?
Dzi says
Czuć lekką różnicę w smaku, ale na prawdę bardzo lekką. Mogę polecić:)
Marcin B. says
Dowolny z allegro, czy jakiegoś konkretnego producenta polecasz?
Dzi says
Dowolny, jedyne na co trzeba zwrócić uwagę to te żeby był z brzozy a nie np. z kukurydzy. Jest zdrowszy.
Marek says
Cześć 🙂 Czytam Twojego bloga od dluzszego już czasu i czasami się udzielam w komentarzach, może niezbyt często, ale po przeczytaniu tego wpisu mam ochotę Ci powiedziec, ze masz naprawdę wielki talent do pisania 🙂 A to się nie zdarza zbyt często, na pewno przynosi Ci on wiele dumy, prawda? 🙂 Ja bym był dumny z takiego talentu 🙂