Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Słodkości / Czekoladowe ciasto z białek / Chocolate egg white cake

Czekoladowe ciasto z białek / Chocolate egg white cake

by Dzi 12 komentarzy

Share the post "Czekoladowe ciasto z białek / Chocolate egg white cake"

  • Facebook
  • Twitter

Ostatnio miałam nieustającą ochotę na zdrowy kogel mogel z ksylitolem, czego efektem była znaczna nadwyżka białek w lodówce 🙂 Postanowiłam więc zrobić niezwykle łatwe i szybkie ciasto na bazie białek, z rozsądną ilością gorzkiej czekolady i mielonymi migdałami. To ciasto jest prawie bezgrzeszne, polecam!

Scroll down for recipe in English

Czekoladowe ciasto z białek / Chocolate egg white cake

Czekoladowe ciasto z białek

(tortownica o śr. 22 cm)

Składniki:

  • 150 g gorzkiej czekolady (min 70% kakao), posiekanej
  • 6 białek z jaj kurzych
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g cukru lub 130 g ksylitolu
  • 25 g mąki
  • 45 g zmielonych migdałów

Przygotowanie:

  1. Natłuść i obsyp mąką tortownicę o średnicy 22 cm.
  2. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę, chociaż ja wolę włożyć ją na 30 – 40 s do mikrofalówki (szybciej i mniej mycia :))
  3. W pojemniku miksera zacznij ubijać białka i jak zaczną się pienić dodaj proszek do pieczenia. Gdy białka będą już prawie całkowicie ubite dodawaj porcjami cukier i ubijaj przez kolejne 5 minut, aż piana będzie całkowicie sztywna a cukier rozpuszczony.
  4. Wmieszaj do białek rozpuszczoną czekoladę, a następnie delikatnie wmieszaj mąkę i migdały.
  5. Przełóż masę do przygotowanej tortownicy (ja miałam wersję z kominem) i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 oC. Piecz przez około 40 minut, lub do suchego patyczka.
  6. Po upieczeniu wyłącz piekarnik i ostudź ciasto przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. To normalne, że trochę opadnie.
  7. Podawaj z lodami, owocami lub jak ja jeżynami.

Smacznego!

Czekoladowe ciasto z białek / Chocolate egg white cake

English version

Chocolate egg white cake

(22 cm baking pan)

Ingredients:

  • 150 g dark chocolate, chopped
  • 6 egg whites
  • ½ tsp cream of tartar
  • 150 g sugar or 130 g xylitol
  • 25 g flour
  • 45 g almond meal

Preparation:

  1. Prepare a 22 cm round pan: sprinkle it with baking spray or grease with butter and sprinkle with flour.
  2. Melt the chocolate in water bath or microwave for 30-40 s.
  3. Whip egg whites until foamy, add cream of tartar and keep beating to soft peaks, then add sugar in 3-4 portions and beat for about 5 minutes, until they are stiff, glossy and the sugar is dissolved.
  4. Add chocolate to the egg whites, mix delicately with a spatula, next add flour and almond meal, mix until incorporated.
  5. Pour the batter into the pan and bake in pre-heated oven in 180 oC for about 40 minutes, until toothpick comes out clean.
  6. Let the cake cool in half-open oven, don’t worry if it collapses a bit, that’s normal.
  7. Serve with good ice cream and some fruit, especially berries or cherries.

Enjoy!

Czekoladowe ciasto z białek / Chocolate egg white cake

Share the post "Czekoladowe ciasto z białek / Chocolate egg white cake"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Słodkości Tagged With: ciasto, czekolada, deser, gorzka czekolada, słodkości, wypieki

« Kurczak z pieczonymi warzywami / Chicken with roasted vegetables
Makaron z kurczakiem, cukinią i szpinakiem / Chicken, zucchini and spinach pasta »

Comments

  1. Michał says

    17 sierpnia 2015 at 21:33

    Super pomysł tylko co zrobić z żółtkami jak ktoś nie lubi kogla mogla? 😉

    Odpowiedz
    • Dzi says

      18 sierpnia 2015 at 08:11

      creme brulee? 🙂

      Odpowiedz
    • Kasia says

      11 września 2017 at 18:33

      adwokat

      Odpowiedz
      • Dzi says

        11 września 2017 at 19:05

        ekstra pomysł!

        Odpowiedz
  2. środki czyszczące says

    18 sierpnia 2015 at 13:25

    połączenie czekolady i jeżyn – jestem w niebie 😀

    Odpowiedz
    • Dzi says

      18 sierpnia 2015 at 13:44

      zawsze się sprawdza:)

      Odpowiedz
  3. Marcin B. says

    18 sierpnia 2015 at 15:05

    Ksylitol, o którym wspomniałaś na początku, smakuje jak cukier, czy ma jakiś własny, specyficzny smak?

    Odpowiedz
    • Dzi says

      18 sierpnia 2015 at 16:39

      Czuć lekką różnicę w smaku, ale na prawdę bardzo lekką. Mogę polecić:)

      Odpowiedz
      • Marcin B. says

        25 sierpnia 2015 at 15:07

        Dowolny z allegro, czy jakiegoś konkretnego producenta polecasz?

        Odpowiedz
        • Dzi says

          25 sierpnia 2015 at 15:40

          Dowolny, jedyne na co trzeba zwrócić uwagę to te żeby był z brzozy a nie np. z kukurydzy. Jest zdrowszy.

          Odpowiedz
  4. Marek says

    18 sierpnia 2015 at 16:43

    Cześć 🙂 Czytam Twojego bloga od dluzszego już czasu i czasami się udzielam w komentarzach, może niezbyt często, ale po przeczytaniu tego wpisu mam ochotę Ci powiedziec, ze masz naprawdę wielki talent do pisania 🙂 A to się nie zdarza zbyt często, na pewno przynosi Ci on wiele dumy, prawda? 🙂 Ja bym był dumny z takiego talentu 🙂

    Odpowiedz

Trackbacks

  1. Zestawienie Wielkanocnych pyszności - Karmelowy blog kulinarny pisze:
    10 kwietnia 2017 o 10:46

    […] Czekoladowe ciasto z białek / Chocolate egg white cake […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Makaron-z-pikantnym-sosem-BBQ-Pasta-with-spicy-BBQ-sauce

Makaron z pikantnym sosem BBQ / Pasta with spicy BBQ sauce

Odwrócone ciasto gruszkowe z nutą kokosową / Upside down pear and coconut cake

Potrawka z kurczakiem i dynią / Chicken pumpkin stew

Omlet z jabłkami w karmelu / Omelette with caramel apples

Omlet z jabłkami w karmelu / Omelette with caramel apples

Pikantna grillowana makrela Gordona Ramsaya

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress