Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Stek z sosem grzybowym / Steak with mushroom sauce

Stek z sosem grzybowym / Steak with mushroom sauce

by Dzi 2 komentarze

Share the post "Stek z sosem grzybowym / Steak with mushroom sauce"

  • Facebook
  • Twitter
Dziś przedstawiam coś dla fanów soczystych i rozpływających się w ustach steków. Przygotowanie dobrego steka to wcale nie jest taka skomplikowana sprawa. Sekret tkwi tylko w tym, żeby na bieżąco wiedzieć jaka jest temperatura w środku. W tym celu zakupiłam termometr kuchenny z sondą, który po osiągnięciu odpowiedniej ustawionej temperatury daje znać, że stek jest gotowy do wyjęcia z piekarnika. Następnie trzeba go przełożyć np. na deskę do krojenia i dać mu „odpocząć” na kilka-kilkanaście minut i na pewno będzie pięknie soczysty i różowy w środku. Ja lubię średnio wysmażony i na taki też podaję tutaj czas i temperaturę. Podałam go ze śmietankowym puree ziemniaczanym i obłędnym sosem grzybowym z boczkiem i śmietanką, wyszło przepysznie! Ten stek to wielki stek typu tomahawk, ale z termometrem każdy wyjdzie idealny, zapraszam!

Stek-z-sosem-grzybowym-Steak-with-mushroom-sauce

Stek-z-sosem-grzybowym-Steak-with-mushroom-sauce

 Scroll down for recipe in English

Stek z sosem grzybowym
( 2-3 porcje)
Składniki na steki:
  • 2 steki typu tomahawk (lub innych, ale regulując wtedy czas pieczenia)
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Składniki na sos grzybowy:

  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 1/2 cebuli, pokrojonej w kostkę
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 200 g mieszanych grzybów, pokrojonych w ćwiartki lub plasterki
  • 5 plasterków boczku, pokrojonego w kostkę
  • 1 szklanka śmietanki 36%
  • sól i pieprz do smaku
  • listki z 5 gałązek świeżego tymianku
Przygotowanie:
  1. Rozgrzej większą patelnię z 2 łyżkami oleju na dużym ogniu, włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC.
  2. Natrzyj steki porządnie solą i pieprzem, włóż na patelnię i podsmaż po 3-4 minuty z każdej strony, do ładnego zarumienienia.
  3. Przełóż steki na blaszkę do pieczenia i włóż do nagrzanego piekarnika. Piecz aż termometr wskaże temperaturę około 60 oC w środku steka. To zajmie około 20-30 minut, ale najlepiej użyć termometru kuchennego by mieć 100% pewność. Wyjmij steki z piekarnika, przełóż na deskę do krojenia i daj im odpocząć przez  minimum 5-10 minut przed krojeniem.
  4. W międzyczasie przygotuj sos grzybowy. Podgrzej na średnim ogniu trochę oleju na patelni po stekach, włóż boczek, podsmaż prawie do chrupkości i przełóż go na ręczniki papierowe.
  5. Do patelni włóż cebulę, podsmaż do zeszklenia, po czym dodaj czosnek wraz z grzybami i podsmaż przez około 3 minuty, do lekkiego zarumienienia grzybów.
  6. Włóż ponownie boczek do patelni, wlej śmietankę i wsyp tymianek. Gotuj na średnim ogniu przez 2 minuty aż sos lekko zgęstnieje i dopraw solą i pieprzem do smaku.
  7. Podawaj stek z ulubionymi dodatkami, polany sosem grzybowym.

Smacznego!

Stek-z-sosem-grzybowym-Steak-with-mushroom-sauce

English version
Steak with mushroom sauce
(2-3 servings)
Ingredients for the steaks:
  • 2 tomahawk steaks
  • salt
  • pepper
  • oil for frying
 Ingredients for the mushroom sauce:
  • 1 tablespoon vegetable oil
  • 1/2 onion, diced
  • 2 cloves of garlic, minced
  • 200 g mixed mushrooms, quartered or sliced
  • 5 slices bacon, chopped
  • 1 cup heavy cream
  • salt and pepper to taste
  • 5 sprigs fresh thyme
Prperation:
  1. Heat a large pan over high heat with 2 tbsp of oil and preheat oven to 180 oC.
  2. Season steaks generously with salt and pepper and sear the steak for 3 to 4 minutes on each side until browned.
  3. Transfer the steak to a baking sheet and bake in the preheated oven until the steak reaches an internal temperature of about 60 oC. This will take about 20-30 minutes, but use a meat thermometer for 100% accuracy. Let rest 5-10 minutes before slicing.
  4. Meanwhile prepare mushroom sauce. Heat vegetable oil in a large pan on medium heat, add bacon, cook until crisp and remove from pan on paper towels.
  5. Add onion to the same pan, cook until translucent and add garlic and mushrooms and cook on medium heat for about 3 minutes.
  6. Add cooked bacon back to the pan along with heavy cream, snipped fresh thyme. Bring to boil, stir, immediately reduce to simmer and simmer for about 2 minutes to reduce a bit and season with salt and pepper to taste.
  7. Serve sliced steak with mushroom sauce.

Enojy!

Stek-z-sosem-grzybowym-Steak-with-mushroom-sauce

Share the post "Stek z sosem grzybowym / Steak with mushroom sauce"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Mięsa Tagged With: grzyby, grzyby leśne, mięso, obiad, stek, wołowina, zioła

« Warsztaty Meet and Meat w The Plate
Zielona zupa warzywna z kurczakiem / Green vegetable soup with chicken »

Comments

  1. Agata says

    9 września 2017 at 17:01

    Coś czuję, że mój mąż będzie wniebowzięty jak mu taki stek zaserwuję 😀

    Odpowiedz

Trackbacks

  1. Stek z sosem grzybowym / Steak with mushroom sauce | FlyB Kulinaria pisze:
    9 września 2017 o 11:48

    […] Czytaj Dalej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Śledzie marynowane w occie / Herring marinated in vinegar

Śledzie marynowane w occie / Herring marinated in vinegar

Szybkie ciasto na pizzę Delii Smith i prosta margherita

Puree ze słodkich ziemniaków z kozim serem i szpinakiem / Goat cheese and spinach mashed sweet potatoes

Gofry ziemniaczane / Potato waffles

Gofry ziemniaczane / Potato waffles

Miesny-bigos-z-grzybami-Meaty-cabbage-stew-with-mushrooms

Mięsny bigos z grzybami / Meaty cabbage stew with mushrooms

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress