Dziś przedstawiam coś dla fanów soczystych i rozpływających się w ustach steków. Przygotowanie dobrego steka to wcale nie jest taka skomplikowana sprawa. Sekret tkwi tylko w tym, żeby na bieżąco wiedzieć jaka jest temperatura w środku. W tym celu zakupiłam termometr kuchenny z sondą, który po osiągnięciu odpowiedniej ustawionej temperatury daje znać, że stek jest gotowy do wyjęcia z piekarnika. Następnie trzeba go przełożyć np. na deskę do krojenia i dać mu „odpocząć” na kilka-kilkanaście minut i na pewno będzie pięknie soczysty i różowy w środku. Ja lubię średnio wysmażony i na taki też podaję tutaj czas i temperaturę. Podałam go ze śmietankowym puree ziemniaczanym i obłędnym sosem grzybowym z boczkiem i śmietanką, wyszło przepysznie! Ten stek to wielki stek typu tomahawk, ale z termometrem każdy wyjdzie idealny, zapraszam!
Scroll down for recipe in English
Stek z sosem grzybowym
( 2-3 porcje)
Składniki na steki:
- 2 steki typu tomahawk (lub innych, ale regulując wtedy czas pieczenia)
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
Składniki na sos grzybowy:
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 1/2 cebuli, pokrojonej w kostkę
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 200 g mieszanych grzybów, pokrojonych w ćwiartki lub plasterki
- 5 plasterków boczku, pokrojonego w kostkę
- 1 szklanka śmietanki 36%
- sól i pieprz do smaku
- listki z 5 gałązek świeżego tymianku
Przygotowanie:
- Rozgrzej większą patelnię z 2 łyżkami oleju na dużym ogniu, włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC.
- Natrzyj steki porządnie solą i pieprzem, włóż na patelnię i podsmaż po 3-4 minuty z każdej strony, do ładnego zarumienienia.
- Przełóż steki na blaszkę do pieczenia i włóż do nagrzanego piekarnika. Piecz aż termometr wskaże temperaturę około 60 oC w środku steka. To zajmie około 20-30 minut, ale najlepiej użyć termometru kuchennego by mieć 100% pewność. Wyjmij steki z piekarnika, przełóż na deskę do krojenia i daj im odpocząć przez minimum 5-10 minut przed krojeniem.
- W międzyczasie przygotuj sos grzybowy. Podgrzej na średnim ogniu trochę oleju na patelni po stekach, włóż boczek, podsmaż prawie do chrupkości i przełóż go na ręczniki papierowe.
- Do patelni włóż cebulę, podsmaż do zeszklenia, po czym dodaj czosnek wraz z grzybami i podsmaż przez około 3 minuty, do lekkiego zarumienienia grzybów.
- Włóż ponownie boczek do patelni, wlej śmietankę i wsyp tymianek. Gotuj na średnim ogniu przez 2 minuty aż sos lekko zgęstnieje i dopraw solą i pieprzem do smaku.
- Podawaj stek z ulubionymi dodatkami, polany sosem grzybowym.
Smacznego!
English version
Steak with mushroom sauce
(2-3 servings)
Ingredients for the steaks:
- 2 tomahawk steaks
- salt
- pepper
- oil for frying
Ingredients for the mushroom sauce:
- 1 tablespoon vegetable oil
- 1/2 onion, diced
- 2 cloves of garlic, minced
- 200 g mixed mushrooms, quartered or sliced
- 5 slices bacon, chopped
- 1 cup heavy cream
- salt and pepper to taste
- 5 sprigs fresh thyme
Prperation:
- Heat a large pan over high heat with 2 tbsp of oil and preheat oven to 180 oC.
- Season steaks generously with salt and pepper and sear the steak for 3 to 4 minutes on each side until browned.
- Transfer the steak to a baking sheet and bake in the preheated oven until the steak reaches an internal temperature of about 60 oC. This will take about 20-30 minutes, but use a meat thermometer for 100% accuracy. Let rest 5-10 minutes before slicing.
- Meanwhile prepare mushroom sauce. Heat vegetable oil in a large pan on medium heat, add bacon, cook until crisp and remove from pan on paper towels.
- Add onion to the same pan, cook until translucent and add garlic and mushrooms and cook on medium heat for about 3 minutes.
- Add cooked bacon back to the pan along with heavy cream, snipped fresh thyme. Bring to boil, stir, immediately reduce to simmer and simmer for about 2 minutes to reduce a bit and season with salt and pepper to taste.
- Serve sliced steak with mushroom sauce.
Enojy!
Agata says
Coś czuję, że mój mąż będzie wniebowzięty jak mu taki stek zaserwuję 😀