Mamy jesień, a wraz z nią nadszedł czas na dyniowe pyszności. Dziś proponuję przepis bardzo łatwy i szybki makaron z dynią, kiełbasą i suszonymi grzybami i dodatkiem szałwii, która dodaje daniu charakteru. Polecam na obiad w zabieganym tygodniu. Zapraszam po przepis!
Scroll down for recipe in English
Makaron z dynią i kiełbasą
(4 porcje)
Składniki:
- 3 łyżki oleju roślinnego
- garść suszonych grzybów
- 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 600 g miąższu dyni, pokrojonej w kostkę
- 200 g kiełbasy, pokrojonej w kostkę
- 250 ml bulionu drobiowego
- 150 ml śmietanki 36%
- 8 liści szałwii, posiekanych
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- ugotowany makaron do podania
Przygotowanie:
- Namocz grzyby w gorącej wodzie aż zmiękną, po czym pokrój je w paski.
- W większej patelni rozgrzej na większym ogniu olej, włóż cebulę i podsmaż do zeszklenia. Następnie dodaj czosnek, kiełbasę, grzyby i dynię i podsmaż przez 2 minuty po czym dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
- Wlej bulion i gotuj całość przez ok. 10 minut, aż dynia zmięknie.
- Po tym czasie dodaj śmietankę wraz z szałwią, gotuj aż sos lekko zgęstnieje i dopraw jeżeli to konieczne.
- Podawaj danie z ugotowanym makaronem.
Smacznego!
English version
Pumpkin and sausage pasta
(4 servings)
Ingredients:
- 3 tablespoons of vegetable oil
- a handful of dried mushrooms
- 3 garlic cloves, minced
- 600 g pumpkin, diced
- 200 g sausage, diced
- 250 ml chicken stock
- 150 ml double cream
- 8 sage leaves, chopped
- salt, pepper, ground nutmeg
- cooked pasta for serving
Preparation:
- Soak the mushrooms in hot water until soft, then cut them into strips.
- Heat oil in a large pan on high heat, add onions and cook until translucent. Add garlic, sausage, mushrooms and pumpkin and cook for 2 more minutes and season with salt, pepper and nutmeg.
- Add stock and cook for about 10 minutes until the pumpkin is tender.
- Next add the cream and sage, cook until the sauce slightly thickens and season to taste if necessary.
- Serve with cooked noodles.
Enjoy!
ciekawe połączenie smaków 🙂