Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Makaron z dynią i kiełbasą / Pumpkin and sausage pasta

Makaron z dynią i kiełbasą / Pumpkin and sausage pasta

by Dzi 2 komentarze

Share the post "Makaron z dynią i kiełbasą / Pumpkin and sausage pasta"

  • Facebook
  • Twitter

Mamy jesień, a wraz z nią nadszedł czas na dyniowe pyszności. Dziś proponuję przepis bardzo łatwy i szybki makaron z dynią, kiełbasą i suszonymi grzybami i dodatkiem szałwii, która dodaje daniu charakteru. Polecam na obiad w zabieganym tygodniu. Zapraszam po przepis!

makaron_z_kielbasa_dynia

Scroll down for recipe in English

Makaron z dynią i kiełbasą

(4 porcje)

Składniki:

  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • garść suszonych grzybów
  • 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 600 g miąższu dyni, pokrojonej w kostkę
  • 200 g kiełbasy, pokrojonej w kostkę
  • 250 ml bulionu drobiowego
  • 150 ml śmietanki 36%
  • 8 liści szałwii, posiekanych
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • ugotowany makaron do podania

Przygotowanie:

  1. Namocz grzyby w gorącej wodzie aż zmiękną, po czym pokrój je w paski.
  2. W większej patelni rozgrzej na większym ogniu olej, włóż cebulę i podsmaż do zeszklenia. Następnie dodaj czosnek, kiełbasę, grzyby i dynię i podsmaż przez 2 minuty po czym dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
  3. Wlej bulion i gotuj całość przez ok. 10 minut, aż dynia zmięknie.
  4. Po tym czasie dodaj śmietankę wraz z szałwią, gotuj aż sos lekko zgęstnieje i dopraw jeżeli to konieczne.
  5. Podawaj danie z ugotowanym makaronem.

Smacznego!

makaron_z_kielbasa_dynia

English version

Pumpkin and sausage pasta

(4 servings)

Ingredients:

  • 3 tablespoons of vegetable oil
  • a handful of dried mushrooms
  • 3 garlic cloves, minced
  • 600 g pumpkin, diced
  • 200 g sausage, diced
  • 250 ml chicken stock
  • 150 ml double cream
  • 8 sage leaves, chopped
  • salt, pepper, ground nutmeg
  • cooked pasta for serving
Preparation:
  1. Soak the mushrooms in hot water until soft, then cut them into strips.
  2. Heat oil in a large pan on high heat, add onions and cook until translucent. Add garlic, sausage, mushrooms and pumpkin and cook for 2 more minutes and season with salt, pepper and nutmeg.
  3. Add stock and cook for about 10 minutes until the pumpkin is tender.
  4. Next add the cream and sage, cook until the sauce slightly thickens and season to taste if necessary.
  5. Serve with cooked noodles.

Enjoy!

makaron_z_kielbasa_dynia

Share the post "Makaron z dynią i kiełbasą / Pumpkin and sausage pasta"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Makarony Tagged With: dynia, grzyby, kiełbasa, makaron, obiad, zioła

« Strogonow wołowy z boczniakami / Beef and oyster mushroom strogonoff
Zapiekanka z mięsem i brokułami / Meat and broccoli bake »

Comments

  1. narzuta na łóżko 220x240 says

    9 grudnia 2019 at 18:09

    ciekawe połączenie smaków 🙂

    Odpowiedz

Trackbacks

  1. Makaron z dynią i kiełbasą / Pumpkin and sausage pasta | FlyB Kulinaria pisze:
    22 października 2019 o 12:22

    […] Czytaj Dalej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Zupa z pieczonymi burakami i kapustą / Roasted beet and cabbage soup

Zupa z pieczonymi burakami i kapustą / Roasted beet and cabbage soup

Cacciatore z kurczakiem i dynią / Chicken and squah cacciatore

Cacciatore z kurczakiem i dynią / Chicken and squah cacciatore

Botwinka zasmażana / Braised swiss chard

Fasolka szparagowa w sosie pomidorowym / Green beans in tomato sauce

Życzenia świąteczne :)

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress