Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Krokiety z kurczakiem, serem i pieczarkami / Chicken, mushroom and cheese stuffed crepes

Krokiety z kurczakiem, serem i pieczarkami / Chicken, mushroom and cheese stuffed crepes

by Dzi 9 komentarzy

Share the post "Krokiety z kurczakiem, serem i pieczarkami / Chicken, mushroom and cheese stuffed crepes"

  • Facebook
  • X

Krokiety znam z dzieciństwa, nie takie małe do barszczu z mięsem czy kapustą, tylko takie złożone naleśniki z dużą ilością farszu. Moja mama robiła je dosyć często i dziś postanowiłam odtworzyć ten smak. Naleśniki nadziewane dużą ilością kurczaka, pieczarek i sera w chrupiącej panierce, wyszły pyszne! Jednak mojej mamy były inne, chyba jeszcze z jajkiem… zapytam o dokładną recepturę i ponowię podejście:) Polecam!

krokiet1

Scroll down for recipe in English

Krokiety z kurczakiem, serem i pieczarkami

(6 krokietów)

Składniki na naleśniki:

  • 1 1/2 szklanki mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki wody
  • 2 jajka
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli

Składniki na farsz:

  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka, pokrojone w kostkę
  • 200 g pieczarek, pokrojonych w plasterki
  • 1 cebula, pokrojona w kostkę
  • 150 g sera gouda, startego na tarce
  • sól, pieprz
  • bułka tarta
  • 1 duże jajko rozbełtane z 2 łyżkami wody

Przygotowanie:

  1. Zmiksuj wszystkie składniki na naleśniki, do powstania jednolitego ciasta i usmaż 6 cienkich naleśników.
  2. Na dużej patelni rozgrzej trochę oleju i wrzuć piersi z kurczaka. Dopraw solą i pieprzem i smaż aż przestaną być surowe w środku i się lekko zarumienią, po czym przełóż do większej miski.
  3. Do tej samej patelni wrzuć cebulkę, podsmaż do zeszklenia i wrzuć do miski z mięsem.
  4. Następnie podsmaż do lekkiego zarumienienia pieczarki i także dodaj do miski. Dodaj ser i całość dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem jeżeli to konieczne.
  5. Rozłóż naleśniki na stole i wyłóż na środek każdego przygotowany farsz. Złóż jak na zdjęciu, ewentualnie zabezpieczając brzegi wykałaczkami.
  6. Zanurz krokiety w jajku, następnie obtocz w bułce i usmaż na patelni do ładnego zarumienienia panierki. Podawaj gorące z ulubioną sałatką.

Polecam!

krokiet2

English version

Chicken, mushroom and cheese stuffed crepes

(6 crepes)

Ingredients for crepes:

  • 1 1/2 cups of all-purpose flour
  • 1 cup milk
  • 1/2 cup water
  • 2 eggs
  • 1 tablespoon of oil
  • pinch of salt

Ingredients for the filling:

  • 2 single chicken breasts, diced
  • 200 g mushrooms, sliced
  • 1 onion, diced
  • 150 g gouda cheese, grated
  • salt and pepper
  • breadcrumbs
  • 1 large egg lightly beaten with 2 tablespoons of water

Preparation:

  1. Mix all the crepe ingredients until smooth, and cook 6 thin crepes.
  2. In a large skillet heat a tablespoon of oil on the medium heat and add chicken. Season with salt and pepper and cook until fully cooked, then place the cooked chicken in the large bowl.
  3. Next add diced onion to the pan, cook until translucent and place in a bowl with the chicken.
  4. In the same pan cook mushrooms until lightly brown and also place in the bowl with chicken, add graeted cheese and mix the stuffing. Season with salt and pepper if necessary.
  5. Place 6 crepes on work surface and top each with chicken filling. Next fold crepes as pictured securing the edges with toothpicks.
  6. Dip the crepes in the egg, then dredge in breadcrumbs and fry in a pan until nice golden brown. Serve hot with salad.

Enjoy!

krokiet3

Share the post "Krokiety z kurczakiem, serem i pieczarkami / Chicken, mushroom and cheese stuffed crepes"

  • Facebook
  • X
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Mięsa Tagged With: grzyby, kurczak, mięso, naleśniki, obiad, pieczarki, piersi z kurczaka, ser

« Zupa krem z kalafiora i topinambura / Sunchoke and cauliflower soup
Warsztaty kulinarne dla dzieci w MAKRO »

Comments

  1. Natalka says

    20 stycznia 2015 at 13:11

    Uwielbiam krokiety, ale zawsze mam strach przed ich robieniem. A tutaj prezentują się tak pysznie! I ta panierka… chyba musze znaleźć odwagę. ;p

    Odpowiedz
    • Dzi says

      20 stycznia 2015 at 13:49

      Polecam, wcale nie są trudne do wykonania a są pyszne:)

      Odpowiedz
  2. Meg says

    20 stycznia 2015 at 23:37

    Cudowny krokiet … i świetne nadzienie 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      21 stycznia 2015 at 08:16

      🙂

      Odpowiedz
  3. Paweł says

    21 stycznia 2015 at 12:23

    Krokiety to wspaniała rzecz. Ja zawsze kiedy tylko mam okazję jadam krokiety, a tu pokazane jest jak powinno się je zrobić tak, żeby aż ślinka na ich widok leciała. Znakomita robota, a ja przy okazji narobiłem sobie smaku. Tak się zastanawiam, czy w weekend nie zrobić sobie niespodzianki w postaci wykonania twojego przepisu drogi autorze.

    Odpowiedz
    • Dzi says

      21 stycznia 2015 at 12:30

      A polecam! 🙂

      Odpowiedz
  4. Kacper says

    23 stycznia 2015 at 14:45

    Hmm ciekawe, nigdy nie widziałem krokieta z kurczakiem 😛 Zawsze był z mięsem mielonym, grzybami lub innym szpinakiem. Ale idea nie odrzuca, a zdjęcia wręcz zachęcają. Potestuje 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      23 stycznia 2015 at 15:47

      Polecam:)

      Odpowiedz
  5. PanCook says

    8 marca 2015 at 16:58

    Krokiet bomba, podoba mi się. Uwielbiam dodawać je do czerwonego barszczu.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Dodaj na Instagramie

Spróbuj czegoś nowego

Zielone-warzywa-duszone-w-sosie-maslanym-Butter-braised-green-vegetables

Zielone warzywa duszone w sosie maślanym / Butter braised green vegetables

zupa_z_cukinia_i_fasolka

Zupa z cukinią i fasolką / Zucchini and green bean soup

Niezawodne chilli con carne Jamiego Olivera

Sycąca zupa z kiełbasą i jarmużem / Sausage nad kale soup

Szybka zupa z kiełbasą i jarmużem / Sausage nad kale soup

Kurczak zapiekany w śmietankowym sosie ze szparagami / Creamy chicken and sparagus bake

Kurczak zapiekany w delikatnym sosie ze szparagami / Creamy chicken and asparagus bake

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2025 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress