Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Kurczak orientalny smażony z ananasem i papryką / Stir fried chicken with pineapple and pepper

Kurczak orientalny smażony z ananasem i papryką / Stir fried chicken with pineapple and pepper

by Dzi 3 komentarze

Share the post "Kurczak orientalny smażony z ananasem i papryką / Stir fried chicken with pineapple and pepper"

  • Facebook
  • X

Nadeszła jesień, a wraz z nią chłodne dni. Przypomnimy sobie lato chociaż na talerzu 😉 Przedstawiam bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu przepis na kurczaka smażonego z ananasem, fasolką i papryką w orientalnym sosie, który na pewno zadowoli wszystkich amatorów orientalnych smaków. Idealny pomysł na szybki obiad po pracowitym dniu, a można podać go z ryżem lub makaronem ryżowym, polecam!

Scroll down for recipe in English

Kurczak-orientalny-smazony-z-ananasem-i-papryka-Stir-fried-chicken-with-pineapple-and-pepper

Kurczak orientalny z ananasem i papryką

(4 porcje)

Składniki:

  • ¼ szklanki sosu sojowego
  • 2 łyżki octu z białego wina
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekanego
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 2-3 łyżeczki brązowego cukru
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 500 g piersi z kurczaka, pokrojonych na 2 cm kawałki
  • 100 g fasolki szparagowej, z przyciętymi końcami i pokrojonej na 2 cm kawałki
  • 6 posiekanych dymek, jasne części oddzielone od ciemnych
  • 1 papryka, pokrojona w długie paski
  • 1 cebula, pokrojona w plasterki
  • 1 papryczka chilli, drobno posiekana
  • 1/2 ananasa, obranego, z usuniętym rdzeniem i pokrojonego w 1 cm kostkę (może być z puszki)
  • sól i cukier do smaku

Przygotowanie:

  1. W średniej miseczce wymieszaj trzepaczką sos sojowy, ocet, imbir, czosnek, mąkę kukurydzianą, cukier i odstaw.
  2. W dużej i głębokiej patelni rozgrzej olej, włóż kurczaka i smaż na średnim ogniu do zarumienienia, przez około 5 minut z każdej strony. Przełóż go do miski i odstaw.
  3. Do tej samej patelni dodaj olej, włóż cebulę, jasne części części dymki, paprykę, posiekane chilli, fasolkę i ananasa, dopraw solą, wymieszaj i smaż na dużym ogniu, przez około 5 minut, aż warzywa lekko zmiękną.
  4. Wlej przygotowany sos, wymieszaj i gotuj aż zgęstnieje. Dodaj kurczaka, wymieszaj i dopraw do smaku jeżeli to konieczne.
  5. Podawaj danie z ryżem lub makaronem ryżowym, posypane zielonymi częściami dymki.

Smacznego!

Kurczak-orientalny-smazony-z-ananasem-i-papryka-Stir-fried-chicken-with-pineapple-and-pepper

English version

Stir fried chicken with pineapple and pepper

(4 servings)

Ingredients:

  • ¼ cup soy sauce
  • 2 tbsp white wine vinegar
  • 1 tsp grated ginger
  • 2 cloves garlic, minced
  • 1 tbsp cornflour
  • 2-3 tsp brown sugar
  • 2 tbsp of sesame oil
  • 500 g  boneless chicken breast, cut into 2 cm pieces
  • 100 g yellow/green beans, trimmed and cut into 2 cm pieces
  • 6 spring onions chopped, light pieces separated
  • 1 bell pepper, cut into long strips
  • 1 onion, sliced
  • 1 chilli pepper, minced
  • 1/2 fresh pineapple, peeled, cored and cut into 1 cm dice (or canned)
  • salt and sugar to taste

Preparation:

  1. Combine soy sauce, vinegar, ginger, garlic, cornflour and sugar in a bowl and whisk well, and set aside.
  2. Heat oil in a large and deep pan and stir-fry the chicken on medium-high heat until brown on both sides and cooked through, for about 5 minutes for each side. Take the chicken out in a bowl and set aside.
  3. Add little more oil to the pan, add onion, light parts of spring onion, pepper strips, chopped chilli, beans and pineapple, season with salt and stir fry them on high heat until somewhat soft , for about 3- 5 minutes.
  4. Pour in the prepared sauce and stir until thickened. Return the sautéed chicken the work and give few quick toss season to tase if necessary.
  5. Serve hot with rice or rice noodles, topped with green parts of spring onions.

Enjoy!

Kurczak-orientalny-smazony-z-ananasem-i-papryka-Stir-fried-chicken-with-pineapple-and-pepper

Share the post "Kurczak orientalny smażony z ananasem i papryką / Stir fried chicken with pineapple and pepper"

  • Facebook
  • X
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Mięsa Tagged With: ananas, fasolka szparagowa, kuchnia azjatycka, kurczak, mięso, obiad, papryka

« Pieczone ravioli z czekoladą / Baked chocolate ravioli
Śmietankowa kapusta z boczkiem / Creamy cabbage with bacon »

Comments

  1. Agata says

    21 października 2017 at 15:41

    Super się prezentuję ten kurczaczek, smażony z przepysznym ananasem i papryczką – czego chcieć więcej 😛

    Odpowiedz
  2. Maciek says

    27 października 2017 at 08:21

    świetnie się prezentuje

    Odpowiedz

Trackbacks

  1. Kurczak orientalny smażony z ananasem i papryką / Stir fried chicken with pineapple and pepper | FlyB Kulinaria pisze:
    20 października 2017 o 11:49

    […] Czytaj Dalej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Dodaj na Instagramie

Spróbuj czegoś nowego

Warsztaty z Inką – relacja

Puree z dyni i pomidorów / Pumpkin and tomato puree

Szybka surówka z młodej kapusty / Easy young cabbage slaw

Szybka surówka z młodej kapusty / Easy young cabbage slaw

Tarte Tatin z jabłkami i truskawkami / Apple and strawberry Tarte Tatin

Tarte Tatin z jabłkami i truskawkami / Apple and strawberry Tarte Tatin

Zdrowie z polskiego sadu – Jabłka Grójeckie

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2025 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress