Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dodatki do dań obiadowych / Zasmażana kapusta w kremowym sosie pomidorowym / Sautéed cabbage with creamy tomato sauce

Zasmażana kapusta w kremowym sosie pomidorowym / Sautéed cabbage with creamy tomato sauce

by Dzi 7 komentarzy

Share the post "Zasmażana kapusta w kremowym sosie pomidorowym / Sautéed cabbage with creamy tomato sauce"

  • Facebook
  • Twitter

W celu urozmaicenia codziennego menu, wciąż poszukuję szybkich i smacznych dodatków do dań głównych. Zazwyczaj  znajduję inspiracje w książce „Warzywa w kuchni” autorstwa Państwa Dębskich, którą podciągnęłam mojej mamie:) Tym razem mój wybór padł na kapustę zasmażaną z pomidorami, która jest niezwykle łatwa  w przygotowaniu, a jednocześnie przepyszna. Polecam!

Scroll down for recipe in English

Zasmażana kapusta w kremowym sosie pomidorowym / Sautéed cabbage with creamy tomato sauce

Zasmażana kapusta w kremowym sosie pomidorowym

(6-7 porcji)

Składniki:

  • 1 kg kapusty, poszatkowanej
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1/2 szklanki śmietanki 36 %
  • 2-3 łyżki posiekanego koperku
  • sól, pieprz i cukier do smaku

Przygotowanie:

  1. Umieść kapustę w dużej i głębokiej patelni wraz z olejem, mlekiem i 1/2 szklanki wody, przykryj i zagotuj. Następnie zdejmij pokrywkę i gotuj na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu, przez 15 minut lub do miękkości. Dolej wody jeżeli to będzie konieczne.
  2. W małej patelni rozgrzej masło, dodaj mąkę i smaż przez chwilę. Następnie wmieszaj koncentrat pomidorowy i przelej wraz ze śmietaną do kapusty.
  3. Duś kapustę przez kilka minut, po czym wmieszaj koperek i dopraw solą, pieprzem i cukrem do smaku.

Smacznego!

Zasmażana kapusta w kremowym sosie pomidorowym / Sautéed cabbage with creamy tomato sauce

English version

Sautéed cabbage with creamy tomato sauce

(6-7 servings)

Ingredients:

  • 1 kg of cabbage, finely chopped
  • 1 tablespoon oil
  • 2 tablespoons butter
  • 1/2 cup milk
  • 2 tablespoons flour
  • 2 tablespoons tomato paste
  • 1/2 cup double cream
  • 2-3 tablespoons chopped dill
  • salt, pepper and sugar to taste

Preparation:

  1. Place cabbage in a large, deep pan with oil, milk and 1/2 cup water, cover and bring to the boil. Then remove the lid on the boil over medium heat, stirring from time to time, for 15 minutes or until tender. Add some water if necessary.
  2. In a small pan, heat butter, add flour and cook for a minute. Then stir in the tomato paste and add along with cream to the cabbage.
  3. Cook cabbage for a few minutes, next stir in the dill and season with salt, pepper and sugar to taste.

Enjoy!

Zasmażana kapusta w kremowym sosie pomidorowym / Sautéed cabbage with creamy tomato sauce

Share the post "Zasmażana kapusta w kremowym sosie pomidorowym / Sautéed cabbage with creamy tomato sauce"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dodatki do dań obiadowych Tagged With: dodatek do dania głównego, kapusta

« Gulasz z kurczakiem i warzywami / Chicken and vegetable stew
Zapiekanka z kurczakiem, cukinią i kurkami / Chicken, zucchini and chanterelles casserole »

Comments

  1. Basia says

    15 września 2015 at 10:36

    Wygląda obłędnie! Od kilku dni mam ochotę na kapustę bądź bigos, ale na pewno przyrządzę tę kapustkę w weekend! Mniam 🙂 + piękne zdjęcia!

    Odpowiedz
    • Dzi says

      15 września 2015 at 11:09

      Dziękuję i polecam:)

      Odpowiedz
  2. płytki kuchenne says

    15 września 2015 at 12:34

    Muszę koniecznie wysłać linka mamie, żeby taką zrobiła jak wpadnę kiedyś ją odwiedzić. To musi być mega smak.

    Odpowiedz
    • Dzi says

      15 września 2015 at 13:29

      🙂

      Odpowiedz
  3. prokultura says

    16 września 2015 at 11:53

    Strasznie się cieszę tego posta. O ile na co dzień nie mam problemów z przygotowaniem mięsa to zawsze mam olbrzymi problem z dodatkami 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      16 września 2015 at 12:12

      Też tak miałam i zazwyczaj kończyło się na ziemniakach;/ A teraz szukam i kombinuję:)

      Odpowiedz

Trackbacks

  1. Śmietankowa kapusta z boczkiem / Creamy cabbage with bacon - Karmelowy blog kulinarny pisze:
    25 października 2017 o 09:23

    […] fanem tego typu dodatków do dań głównych, polecam także kapustę zapiekaną w beszamelu, czy zasmażaną kapustę w kremowym sosie pomidorowym – […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Szybka-zupa-z-lososiem-i-szpinakiem-Easy-salmon-and-spinach-soup

Szybka zupa z łososiem i szpinakiem / Easy salmon and spinach soup

Śledzie w miodowej cebuli / Herring with honeyed onion

Śledzie w miodowej cebuli / Herring with honeyed onion

Łatwa konfitura z jabłek / Easy apple jam

Kurczak na bobie w winnym sosie musztardowo-śmietanowym

Różowa zupa z pieczoną cebulą i brokułami / Pink soup with roasted onions and broccoli

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress