Share the post "Zasmażana kapusta w kremowym sosie pomidorowym / Sautéed cabbage with creamy tomato sauce"
W celu urozmaicenia codziennego menu, wciąż poszukuję szybkich i smacznych dodatków do dań głównych. Zazwyczaj znajduję inspiracje w książce „Warzywa w kuchni” autorstwa Państwa Dębskich, którą podciągnęłam mojej mamie:) Tym razem mój wybór padł na kapustę zasmażaną z pomidorami, która jest niezwykle łatwa w przygotowaniu, a jednocześnie przepyszna. Polecam!
Scroll down for recipe in English
Zasmażana kapusta w kremowym sosie pomidorowym
(6-7 porcji)
Składniki:
- 1 kg kapusty, poszatkowanej
- 1 łyżka oleju
- 2 łyżki masła
- 1/2 szklanki mleka
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1/2 szklanki śmietanki 36 %
- 2-3 łyżki posiekanego koperku
- sól, pieprz i cukier do smaku
Przygotowanie:
- Umieść kapustę w dużej i głębokiej patelni wraz z olejem, mlekiem i 1/2 szklanki wody, przykryj i zagotuj. Następnie zdejmij pokrywkę i gotuj na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu, przez 15 minut lub do miękkości. Dolej wody jeżeli to będzie konieczne.
- W małej patelni rozgrzej masło, dodaj mąkę i smaż przez chwilę. Następnie wmieszaj koncentrat pomidorowy i przelej wraz ze śmietaną do kapusty.
- Duś kapustę przez kilka minut, po czym wmieszaj koperek i dopraw solą, pieprzem i cukrem do smaku.
Smacznego!
English version
Sautéed cabbage with creamy tomato sauce
(6-7 servings)
Ingredients:
- 1 kg of cabbage, finely chopped
- 1 tablespoon oil
- 2 tablespoons butter
- 1/2 cup milk
- 2 tablespoons flour
- 2 tablespoons tomato paste
- 1/2 cup double cream
- 2-3 tablespoons chopped dill
- salt, pepper and sugar to taste
Preparation:
- Place cabbage in a large, deep pan with oil, milk and 1/2 cup water, cover and bring to the boil. Then remove the lid on the boil over medium heat, stirring from time to time, for 15 minutes or until tender. Add some water if necessary.
- In a small pan, heat butter, add flour and cook for a minute. Then stir in the tomato paste and add along with cream to the cabbage.
- Cook cabbage for a few minutes, next stir in the dill and season with salt, pepper and sugar to taste.
Enjoy!
Basia says
Wygląda obłędnie! Od kilku dni mam ochotę na kapustę bądź bigos, ale na pewno przyrządzę tę kapustkę w weekend! Mniam 🙂 + piękne zdjęcia!
Dzi says
Dziękuję i polecam:)
płytki kuchenne says
Muszę koniecznie wysłać linka mamie, żeby taką zrobiła jak wpadnę kiedyś ją odwiedzić. To musi być mega smak.
Dzi says
🙂
prokultura says
Strasznie się cieszę tego posta. O ile na co dzień nie mam problemów z przygotowaniem mięsa to zawsze mam olbrzymi problem z dodatkami 🙂
Dzi says
Też tak miałam i zazwyczaj kończyło się na ziemniakach;/ A teraz szukam i kombinuję:)