Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Poradnik / Łatwa konfitura z jabłek / Easy apple jam

Łatwa konfitura z jabłek / Easy apple jam

by Dzi 15 komentarzy

Share the post "Łatwa konfitura z jabłek / Easy apple jam"

  • Facebook
  • Twitter

Sytuację polityczną mamy taką a nie inną, trzeba więc jeść jabłka 🙂 A gdy już mamy dosyć zajadania ich w wersji surowej, przerabiajmy je jak możemy, co na pewno docenimy zimą. Zostałam obdarowana masą pięknych i ekologicznych jabłek przez moją mamę, zaczęłam szukać więc łatwego przepisu na moją ulubioną konfiturę. Przyznam się uczciwie, że nigdy wcześniej nie robiłam żadnych przetworów, dlatego postanowiłam sięgnąć do kolekcji przepisów ze sprawdzonego bloga ChilliBite. Wyszły wyśmienite. Polecam!

Scroll down for recipe in English

konfitura

Łatwa konfitura z jabłek

(5 słoików po 300 g)

Składniki:

  • 2,5 kg jabłek, o zwartym i nierozpadającym się w gotowaniu miąższu
  • 1 kilogram cukru
  • sok z 1 cytryny
  • 2-3 laski cynamonu
  • 10 goździków
Przygotowanie:
  1. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w ósemki.
  2. Przełóż je przygotowane jabłka do większego garnka garnka, zasyp cukrem, wymieszaj i odstaw na minimum 12 godzin.
  3. Odcedź jabłka na durszlaku i dobrze odciśnij. Zagotuj powstały syrop i dodaj do niego sok z cytryny, laski cynamonu i goździki.
  4. Na małym ogniu zredukuj syrop mniej więcej o 1/3 (nabierze bursztynowego koloru). Dodaj odciśnięte wcześniej jabłka i zagotuj, po czym ponownie odciśnij jabłka na durszlaku.
  5. Syrop zagotuj i gdy lekko zgęstnieje, dodaj jabłka i ponownie zagotuj.
  6. Usuń laski cynamonu i goździki, po czym przełóż gorącą konfiturę do słoików, zakręć, ułóż je do góry dnem i zostaw tak do ostygnięcia. Gotowe!

Smacznego!

konfitura

konfitura

English version

Easy apple jam

(5 x 300 g jars)

Ingredients:

  • 2.5 kg of apples, with a firm flesh
  • 1 kg of sugar
  • juice of 1 lemon
  • 2-3 sticks of cinnamon
  • 10 cloves

Preparation:

  1. Peel and core the apples, then cut into eighths.
  2. Put the sliced apples into a preserving pan, stir in sugar and leave for a minimum 12 hours.
  3. Drain the apples in colander and bring the syrup to the boil. Add lemon juice, cinnamon sticks and cloves.
  4. Boil, uncovered, until the amount of liquid in the pan has reduced by one third. Add apples and again, bring to the boil. Next again drain the apples in colander.
  5. Boil the syrup until slightly thickened, add the apples and bring to the boil.
  6. Remove the cinnamon sticks and cloves and seal the apple jam in hot sterilized jars. Place the jars upside down and leave it until cool.

Enjoy!

konfitura

Share the post "Łatwa konfitura z jabłek / Easy apple jam"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Poradnik, Przetwory, Słodkości Tagged With: cynamon, dżem, jabłka, konfitura, przetwory

« Odwrócone ślimaczki jagodowe / Upside down blueberry rolls
Pierogi z wołowiną i kurkami / Chanterelle and beef pierogies »

Comments

  1. Robert says

    8 sierpnia 2014 at 15:04

    Wielkie dzięki, fajna opcja zabrać sobie taki słoiczek do pracy 😉 Wiem, że będę dzisiaj robił konfitury cały wieczór i to nie tylko z jabłek. Wielkie dzięki. Mam jeszcze pytanie skąd można wziąć takie słoiczki?

    Odpowiedz
    • Dzi says

      8 sierpnia 2014 at 15:06

      Sa to sloiczki Weck, można je kupić już w wielu sklepach internetowych;-)

      Odpowiedz
    • Alina says

      1 października 2014 at 23:11

      Ja takie słoiki kupiłam w E.L`clerku. ^ słoiczków z kolorowymi zakrętkami za 7,20 zł.

      Odpowiedz
  2. maly3city says

    8 sierpnia 2014 at 19:09

    Trochę zabawy z tymi jabłkami, ale efekt końcowy pewnie warty tego wszystkiego 🙂

    Odpowiedz
  3. Adrian says

    9 sierpnia 2014 at 14:59

    Uwielbiam wszelkie konfitury z jabłek. A że na takie mamy klimat polityczny, to z pewnością spróbuję. Moja mama zawsze robiła przetwory z jabłek, jestem zupełnie odzwyczajony, aby je kupować.

    Odpowiedz
    • Dzi says

      9 sierpnia 2014 at 15:24

      Wspierajmy naszych sadowników:)

      Odpowiedz
  4. balkanyrudej says

    19 listopada 2014 at 14:13

    Skorzystałam z Twojego przepisu dodając jeszcze do jabłek kurkumy. Całość konfitury nabiera bardziej złotego odcieniu, a sama kurkuma jest bardzo zdrowa i z jabłkami świetnie się komponuje. Na przyszłość będę musiała jednak dodać nieco mnie cukru (choć i tak nie dałam całego kilograma), bo jednak całość wyszła za bardzo słodka. Tak czy inaczej dzięki!

    Odpowiedz
    • Dzi says

      19 listopada 2014 at 14:45

      Polecam się:)

      Odpowiedz
  5. Małgosia says

    14 stycznia 2015 at 17:48

    Witam. Osobiście zawsze robię trochę inaczej ale pokusiłam się o wypróbowanie tego przepisu i naprawdę wyśmienite. Zapraszam do mnie.

    Odpowiedz
    • Dzi says

      14 stycznia 2015 at 20:15

      🙂

      Odpowiedz
  6. Instytut Stylu Życia says

    15 kwietnia 2015 at 14:12

    Wygląda na prawdę smacznie i zdrowo.
    Zrobię i się przekonam. Pozdrawiam

    Odpowiedz
    • Dzi says

      15 kwietnia 2015 at 15:14

      Polecam!

      Odpowiedz
  7. Ewecyg says

    24 lipca 2018 at 15:08

    Bardzo udany przepis, dziękuję. Zrobiłam też druga wersję z kurkuma i też wyszło super. Trochę na końcu zmodyfikowalam przepis ponieważ w przed ostatniej pozycji dodałam połowę odcedzonych jabłek zmiksowałam je i dodałam resztę i dalej jak w przepisie. Pozdrawiam

    Odpowiedz
    • Dzi says

      24 lipca 2018 at 15:44

      ekstra!

      Odpowiedz

Trackbacks

  1. pełnoziarniste muffiny do odrywania z nadzieniem jabłkowo-cynamonowym pisze:
    3 grudnia 2014 o 08:26

    […] nie za słodkie i bardzo sycące. Można podawać je posypane cukrem pudrem, sosem karmelowym lub konfiturą jabłkową. […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • StumbleUpon
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Tataki ze smażonej wołowiny

Kruche ciasto z musem rabarbarowym

Śledzie w sosie curry / Curried herring

jajka_w_koszulce

Idealne jajka w koszulce / Poached eggs

30 sekundowe ciastko czekoladowe z mikrofalówki (bez jajek)

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • StumbleUpon
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2022 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress