Share the post "Marynowana jagnięcina na pikantnym gulaszu z bakłażana / Marinated lamb with spicy eggplant stew"
Dziś przedstawiam absolutnie przepyszny pomysł na obiad jednego z moich ulubionych autorów Billa Grangera z jego książki „Simple honest food”. Rozpływająca się w ustach marynowana jagnięcina na pikantnym gulaszu z bakłażana i pomidorów na pewno zachwyci każdego! Danie to jest bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu, najpierw marynujemy karkówkę jagnięcą, a później obsmażamy tak by była rumiana na zewnątrz, ale lekko różowa i bardzo soczysta w środku. Bakłażana wstępnie opiekamy w piekarniku, później dusimy przez chwilę z pomidorami i aromatycznymi przyprawami. Byłam absolutnie zachwycona efektem, przy minimum wysiłku i podałam to danie z równie łatwym puree z kalafiora. Polecam też z tej książki inny rewelacyjny i bardzo wiosenny przepis na lekki makaron z kurczakiem i młodą fasolką szparagową– niebo w gębie. Gorąco polecam!
Scroll down for recipe in English
Marynowana jagnięcina na pikantnym gulaszu z bakłażana
(4 porcje)
Składniki na marynatę:
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 4 x 200 g kawałków karkówki jagnięcej
- sól i pieprz
Składniki na gulasz z bakłażana:
- 2 duże bakłażany, z przyciętymi końcami i pokrojone na 1,5 cm plastry
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 3 łyżki posiekanej kolendry
- 2 łyżki wędzonej papryki
- 1 małe czerwone chilli, bez pestek i drobno posiekane
- 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 4 duże pomidory, z grubsza posiekane
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka cukru brązowego
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka czerwonego octu winnego
- zmielony czarny pieprz do smaku
- listki kolendry do podania
Przygotowanie:
- W średniej misce wymieszaj paprykę, kmin, czosnek i oliwę z oliwą, obtocz w marynacie kawałki jagnięciny, przykryj miskę folią spożywczą i włóż do lodówki na 2 godziny (spokojnie można też zostawić na noc). Wyjmij jagnięcinę 30 minut przed rozpoczęciem smażenia, tak by była w temperaturze pokojowej.
- Włącz piekarnik i ustaw go na 200 ° C.
- Rozłóż bakłażana na 2 blaszkach do pieczenia i wysmaruj oliwą każdy plaster z obu stron. Piecz przez 30 minut odwracając je w połowie pieczenia, po czym wyjmij z piekarnika. Przestudź przez 5 minut, następnie pokrój je grubszą kostkę, przełóż do miski i wymieszaj z czosnkiem, natką pietruszki, kolendrą, papryką, chili i kminem.
- W celu przygotowania jagnięciny dopraw ją porządnie solą i pieprzem, rozgrzej dużą patelnie na dużym ogniem z odrobiną oleju i obsmaż ją przez 3-4 minuty z każdej strony (pod koniec smażenia dodaję trochę masła i polewam mięso w trakcie smażenia). Przełóż mięso na talerz, przykryj folią aluminiową i odstaw na 10 minut.
- W tej samej patelni rozgrzej na średnim ogniu resztę oliwy, włóż pomidory i dopraw solą i cukrem. Gotuj przez 10 minut po czym dodaj bakłażana z miski i gotuj przez kolejne 5 minut. Zdejmij patelnię z ognia i dopraw sokiem z cytryny, octem i czarnym pieprzem.
- Pokrój jagnięcinę na 2 cm kawałki i podawaj na gulaszu z bakłażana, posypaną kolendrą.
Smacznego!
English version
Marinated lamb with spicy eggplant stew
(4 servings)
Ingredients for the marinade:
- 1 teaspoon paprika
- 1/2 teaspoon cumin
- 2 garlic cloves, crushed
- 2 tablespoons olive oil
- 4 x 200 g lamb backstraps
- salt and pepper
Infredients for the eggplant stew:
- 2 large eggplant, trimmed and cut into 1,5 cm slices
- 2 tablespoons olive oil
- 3 garlic cloves, crushed
- 3 tablespoons chopped parsley
- 3 tablespoons chopped coriander
- 2 tablespoons paprika
- 1 small red chilli, seeded and finely chopped
- 1/2 teaspoon ground cumin
- 2 tablespoons olive oil
- 4 large tomatoes, roughly chopped
- 1 teaspoon sea salt
- 1 tablespoon brown sugar
- 2 tablespoons lemon juice
- 1 tablespoon red wine vinegar
- ground black pepper
- coriander sprigs for serving
Preparation:
- Mix the paprika, cumin, garlic and olive oil in a bowl then coat lamb with the marinade. Cover with plastic wrap and place in the refrigerator to marinate for 2 hours, bringing to room temperature in the last 30 minutes.
- Preheat the oven to 200°C.
- Place the eggplant in a single layer in two baking trays and brush with olive oil on each side. Cook for 30 minutes, swapping the position of the trays halfway through and remove from the oven. Cool for 5 minutes, dice, place in a bowl and mix in garlic, parsley, coriander, paprika, chilli and cumin.
- Heat a frying pan over a high heat. Season the lamb with salt and pepper and cook for 3 to 4 minutes each side, basting with some butter in the end of cooking. Transfer the lamb to a plate, cover with foil and keep in a warm place for 10 minutes.
- Heat the olive oil in the pan over a medium heat and add the tomatoes, salt and sugar. Cook for 10 minutes, add the eggplant mixture and cook for another 5 minutes. Remove from the heat and stir in the lemon juice, vinegar and black pepper.
- Slice each lamb on the diagonal into 2 cm pieces and serve with the spicy eggplant stew and sprinkle with coriander sprigs.
Enjoy!
Jola says
wygląda super !