Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Marynowana jagnięcina na pikantnym gulaszu z bakłażana / Marinated lamb with spicy eggplant stew

Marynowana jagnięcina na pikantnym gulaszu z bakłażana / Marinated lamb with spicy eggplant stew

by Dzi 1 Comment

Share the post "Marynowana jagnięcina na pikantnym gulaszu z bakłażana / Marinated lamb with spicy eggplant stew"

  • Facebook
  • Twitter

Dziś przedstawiam absolutnie przepyszny pomysł na obiad jednego z moich ulubionych autorów Billa Grangera z jego książki „Simple honest food”. Rozpływająca się w ustach marynowana jagnięcina na pikantnym gulaszu z bakłażana i pomidorów na pewno zachwyci każdego! Danie to jest bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu, najpierw marynujemy karkówkę jagnięcą, a później obsmażamy tak by była rumiana na zewnątrz, ale lekko różowa i bardzo soczysta w środku. Bakłażana wstępnie opiekamy w piekarniku, później dusimy przez chwilę z pomidorami i aromatycznymi przyprawami. Byłam absolutnie zachwycona efektem, przy minimum wysiłku i podałam to danie z równie łatwym puree z kalafiora. Polecam też z tej książki inny rewelacyjny i bardzo wiosenny przepis na lekki makaron z kurczakiem i młodą fasolką szparagową– niebo w gębie. Gorąco polecam!

Scroll down for recipe in English

Marynowana-jagniecina-na-pikantnym-gulaszu-z-bakłazana-Marinated-lamb-with-spicy-eggplant-stew

Marynowana jagnięcina na pikantnym gulaszu z bakłażana

(4 porcje)

Składniki na marynatę:

  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 x 200 g kawałków karkówki jagnięcej
  • sól i pieprz

Składniki na gulasz z bakłażana:

  • 2 duże bakłażany, z przyciętymi końcami i pokrojone na 1,5 cm plastry
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 3 łyżki posiekanej kolendry
  • 2 łyżki wędzonej papryki
  • 1 małe czerwone chilli, bez pestek i drobno posiekane
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 duże pomidory, z grubsza posiekane
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka cukru brązowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka czerwonego octu winnego
  • zmielony czarny pieprz do smaku
  • listki kolendry do podania

Przygotowanie:

  1. W średniej misce wymieszaj paprykę, kmin, czosnek i oliwę z oliwą, obtocz w marynacie kawałki jagnięciny, przykryj miskę folią spożywczą i włóż do lodówki na 2 godziny (spokojnie można też zostawić na noc). Wyjmij jagnięcinę 30 minut przed rozpoczęciem smażenia, tak by była w temperaturze pokojowej.
  2. Włącz piekarnik i ustaw go na 200 ° C.
  3. Rozłóż bakłażana na 2 blaszkach do pieczenia i wysmaruj oliwą każdy plaster z obu stron. Piecz przez 30 minut odwracając je w połowie pieczenia, po czym wyjmij z piekarnika. Przestudź przez 5 minut, następnie pokrój je grubszą kostkę, przełóż do miski i wymieszaj z czosnkiem, natką pietruszki, kolendrą, papryką, chili i kminem.
  4. W celu przygotowania jagnięciny dopraw ją porządnie solą i pieprzem, rozgrzej dużą patelnie na dużym ogniem z odrobiną oleju i obsmaż ją przez 3-4 minuty z każdej strony (pod koniec smażenia dodaję trochę masła i polewam mięso w trakcie smażenia). Przełóż mięso na talerz, przykryj folią aluminiową i odstaw na 10 minut.
  5. W tej samej patelni rozgrzej na średnim ogniu resztę oliwy, włóż pomidory i dopraw solą i cukrem. Gotuj przez 10 minut po czym dodaj bakłażana z miski i gotuj przez kolejne 5 minut. Zdejmij patelnię z ognia i dopraw sokiem z cytryny, octem i czarnym pieprzem.
  6. Pokrój jagnięcinę na 2 cm kawałki i podawaj na gulaszu z bakłażana, posypaną kolendrą.

Smacznego!

Marynowana-jagniecina-na-pikantnym-gulaszu-z-bakłazana-Marinated-lamb-with-spicy-eggplant-stew

English version

Marinated lamb with spicy eggplant stew

(4 servings)

Ingredients for the marinade:

  • 1 teaspoon paprika
  • 1/2 teaspoon cumin
  • 2 garlic cloves, crushed
  • 2 tablespoons olive oil
  • 4 x 200 g lamb backstraps
  • salt and pepper

Infredients for the eggplant stew:

  • 2 large eggplant, trimmed and cut into 1,5 cm slices
  • 2 tablespoons olive oil
  • 3 garlic cloves, crushed
  • 3 tablespoons chopped  parsley
  • 3 tablespoons chopped coriander
  • 2 tablespoons paprika
  • 1 small red chilli, seeded and finely chopped
  • 1/2 teaspoon ground cumin
  • 2 tablespoons olive oil
  • 4 large tomatoes, roughly chopped
  • 1 teaspoon sea salt
  • 1 tablespoon brown sugar
  • 2 tablespoons lemon juice
  • 1 tablespoon red wine vinegar
  • ground black pepper
  • coriander sprigs for serving

Preparation:

  1. Mix the paprika, cumin, garlic and olive oil in a bowl then coat lamb with the marinade. Cover with plastic wrap and place in the refrigerator to marinate for 2 hours, bringing to room temperature in the last 30 minutes.
  2. Preheat the oven to 200°C.
  3. Place the eggplant in a single layer in two baking trays and brush with olive oil on each side. Cook for 30 minutes, swapping the position of the trays halfway through and remove from the oven. Cool for 5 minutes, dice, place in a bowl and mix in garlic, parsley, coriander, paprika, chilli and cumin.
  4. Heat a frying pan over a high heat. Season the lamb with salt and pepper and cook for 3 to 4 minutes each side, basting with some butter in the end of cooking. Transfer the lamb to a plate, cover with foil and keep in a warm place for 10 minutes.
  5. Heat the olive oil in the pan over a medium heat and add the tomatoes, salt and sugar. Cook for 10 minutes, add the eggplant mixture and cook for another 5 minutes. Remove from the heat and stir in the lemon juice, vinegar and black pepper.
  6. Slice each lamb on the diagonal into 2 cm pieces and serve with the spicy eggplant stew and sprinkle with coriander sprigs.

Enjoy!

Marynowana-jagniecina-na-pikantnym-gulaszu-z-bakłazana-Marinated-lamb-with-spicy-eggplant-stew

Share the post "Marynowana jagnięcina na pikantnym gulaszu z bakłażana / Marinated lamb with spicy eggplant stew"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Mięsa Tagged With: bakłażan, Bill Granger, chilli, gulasz, jagnięcina, mięso, oberżyna, obiad, pomidor, zioła

« Sałatka jajeczna z makrelą i porem / Smoked mackerel and leek egg salad
Babka z jabłkami i orzechami / Apple walnut bundt cake »

Comments

  1. Jola says

    5 kwietnia 2017 at 09:01

    wygląda super !

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Kurczak w azjatyckiej glazurze z piwem / Asian style roast chicken with beer

losos-w-smietanowym-sosie-z-suszonymi-pomidorami-Creamy-salmon-with-sun-dried-tomatoe

Łosoś w śmietanowym sosie z suszonymi pomidorami / Creamy salmon with sun-dried tomatoes

Latwy-kurczak-w-sosie-satay-Easy-satay-chicken

Łatwy kurczak w sosie satay / Easy satay chicken

Sałatka z pieczonym kurczakiem i KONKURS!

Sałatka z pieczonym kurczakiem i KONKURS! / Roasted chicken salad

Łatwe ciasto z truskawkami i czekoladą

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress