Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Pieczone kacze udka w sosie piwno-miodowym z wiśniami / Roasted duck legs with honey beer sauce with cherries

Pieczone kacze udka w sosie piwno-miodowym z wiśniami / Roasted duck legs with honey beer sauce with cherries

by Dzi 8 komentarzy

Share the post "Pieczone kacze udka w sosie piwno-miodowym z wiśniami / Roasted duck legs with honey beer sauce with cherries"

  • Facebook
  • X

Udka kacze w przepysznym sosie piwno-miodowym z wiśniami, doskonały pomysł na świąteczne danie obiadowe. Robi się praktycznie samo w piekarniku, a sos to kwestia chwili. Pycha!

Scroll down for recipe in English

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pieczone kacze udka w sosie piwno-miodowym z wiśniami

(4 porcje)

Składniki:

  • 4 kacze udka ze skórą
  • sól i pieprz
  • olej rzepakowy
  • 1 cebula, pokrojona w drobną kostkę
  • 3 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki
  • ½ szklanki piwa, najlepiej ciemnego
  • 1 ½ szklanki wiśni, świeżych lub mrożonych
  • ¼ łyżeczki mielonej wędzonej papryki
  • 1 łyżka miodu

Przygotowanie:

  1. Włącz piekarnik i ustaw go na 180 ° C. Natrzyj udka solą pieprzem.
  2. W dużej patelni na średnim ogniu rozgrzej 2 łyżki oleju i włóż udka kacze skórą do dołu. Smaż do ładnego zarumienienia, przez około 6 minut i odwróć udka na drugą stronę.
  3. Włóż patelnię z udkami do nagrzanego piekarnika i piecz przez 1 ½ godziny (Jeżeli nie posiadasz patelni dostosowanej do zapiekania w piekarniku, przełóż udka do naczynia żaroodpornego). Jeżeli chcesz przywrócić chrupiącą skórkę (w trakcie pieczenia przestanie być chrupiąca) na kilka minut włącz funkcję grilla.
  4. W celu zrobienia sosu, na średnim ogniu umieść mały garnek z 2 łyżkami oleju i wrzuć cebulę. Smaż do lekkiego zarumienienia, przez około 5 minut po czym dodaj czosnek. Po chwili wlej piwo, dodaj wiśnie, wędzoną paprykę, pieprz i miód. Gotuj często mieszając, aż sos lekko zgęstnieje, przez około 8 minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem jeżeli to konieczne.
  5. Podawaj udka polane sosem piwno-miodowym z wiśniami.

Smacznego!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

English version

Roasted duck legs with honey beer sauce with cherries

(4 servings)

Ingredients:

  • 4 duck legs, skin on
  • salt and pepper
  • canola oil
  • 1 onion, chopped
  • 3 cloves garlic, sliced
  • ½ cup Książęce  honey beer
  • 1 ½ cup cherries, fresh or frozen
  • ¼ tsp smoked paprika
  • 1 tbs honey

Preparation:

  1. Preheat oven to 180 oC. Sprinkle the duck legs with salt and pepper.
  2. Heat 2 tablespoons of oil in a large pan over medium high heat. Place the duck legs into the hot pan, skin side down, cook until skin has browned, about 6 minutes. Flip the duck legs on the other side.
  3. Place the pan in the oven for 1 ½ hours (If you don’t have a large ovenproof pan, just brown the duck legs and then transfer them, skin side up, to a baking dish). To crisp the skin back up, preheat the broiler and place the duck under the broiler for a few minutes
  4. For the cherry sauce in a pot over medium high heat add the 2 tablespoons of oil. Add the onion and cook until lightly browned, about 5 minutes. Stir in the garlic, add the beer, cherries, smoked paprika, black pepper and honey. Allow to boil, stirring frequently, until slightly thickened, about 8 minutes. Season with salt and pepper to taste.
  5. Spoon the sauce over the duck just prior to serving.

Enjoy!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Share the post "Pieczone kacze udka w sosie piwno-miodowym z wiśniami / Roasted duck legs with honey beer sauce with cherries"

  • Facebook
  • X
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Mięsa Tagged With: kaczka, mięso, miód, obiad, piwo, święta

« Szybkie małże w czerwonym sosie curry / Quick and easy red curry mussels
Rodzina w formie i przepis na pełnoziarniste muffiny do odrywania z nadzieniem jabłkowo-cynamonowym »

Comments

  1. Gosia says

    2 grudnia 2014 at 09:29

    Z reguły nie jadam dań głównych na słodko, jednakże te udka pieczone są rewelacyjne. Polecam każdemu

    Odpowiedz
    • Dzi says

      2 grudnia 2014 at 16:37

      🙂

      Odpowiedz
  2. Krystyna says

    2 grudnia 2014 at 11:21

    Danie na fotografiach prezentuje się niezwykle smakowicie, widok niebywale wzmaga apetyt, a sam przepis bardzo ciekawy.

    Odpowiedz
    • Dzi says

      2 grudnia 2014 at 16:37

      Polecam:)

      Odpowiedz
  3. Krzysztof says

    4 grudnia 2014 at 17:08

    Witam
    To co zostało przedstawione na zdjęciu wygląda bardzo apetycznie, połączenie smaków jest zapewne też bardzo dobre. Miód nadaje słodkości natomiast wiśnie i piwo troszkę jej zabierają , więc wydaje mi się , że smakowo jest wyśmienite i będzie smakować każdemu, kto będzie to degustował. Pozdrawiam

    Odpowiedz
    • Dzi says

      4 grudnia 2014 at 19:27

      Potwierdzam, były przepyszne!

      Odpowiedz
  4. Lia says

    12 lutego 2016 at 02:58

    Dzień dobry. W każdym przepisie dctoyzącym smażenie mięsa mf3wi się o tym, by odpoczęło . A jeśli ostygnie za bardzo? Czy są tutaj jakieś kucharskie reguły?Podoba mi się u Państwa. Dziękuję i pozdrawiam

    Odpowiedz
    • Dzi says

      12 lutego 2016 at 08:12

      Generalnie każde mmięso powinno „odpocząć” po smażeniu, wtedy jeszcze „dojdzie” i pozostanie soczyste. Wystraczy odstawić chociaż na 5 minut, gwarantuję, ze nie wystygnie za bardzo:)

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ta strona używa Akismet do redukcji spamu. Dowiedz się, w jaki sposób przetwarzane są dane Twoich komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Dodaj na Instagramie

Spróbuj czegoś nowego

Śmietankowe scones z truskawkami (szybkie bułeczki)

Rolada z indyka nadziewana kiełbasą i żurawiną / Turkey roll stuffed with sausage and cranberries

Rolada z indyka nadziewana kiełbasą i żurawiną / Turkey roll stuffed with sausage and cranberries

swiateczna kaczka pieczona z sosem wisniowym z winem Porto / Christmas roast duck with port and cherry sauce

Świąteczna kaczka pieczona z sosem wiśniowym z winem Porto / Christmas roast duck with port and cherry sauce

Smazone-ziemniaki-z-ziolami-Sauteed-potatoes

Smażone ziemniaki z ziołami / Sauteed potatoes

Kurczak z pieczonymi warzywami / Chicken with roasted vegetables

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2025 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress