Share the post "Pieczone kacze udka w sosie piwno-miodowym z wiśniami / Roasted duck legs with honey beer sauce with cherries"
Udka kacze w przepysznym sosie piwno-miodowym z wiśniami, doskonały pomysł na świąteczne danie obiadowe. Robi się praktycznie samo w piekarniku, a sos to kwestia chwili. Pycha!
Scroll down for recipe in English
Pieczone kacze udka w sosie piwno-miodowym z wiśniami
(4 porcje)
Składniki:
- 4 kacze udka ze skórą
- sól i pieprz
- olej rzepakowy
- 1 cebula, pokrojona w drobną kostkę
- 3 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki
- ½ szklanki piwa, najlepiej ciemnego
- 1 ½ szklanki wiśni, świeżych lub mrożonych
- ¼ łyżeczki mielonej wędzonej papryki
- 1 łyżka miodu
Przygotowanie:
- Włącz piekarnik i ustaw go na 180 ° C. Natrzyj udka solą pieprzem.
- W dużej patelni na średnim ogniu rozgrzej 2 łyżki oleju i włóż udka kacze skórą do dołu. Smaż do ładnego zarumienienia, przez około 6 minut i odwróć udka na drugą stronę.
- Włóż patelnię z udkami do nagrzanego piekarnika i piecz przez 1 ½ godziny (Jeżeli nie posiadasz patelni dostosowanej do zapiekania w piekarniku, przełóż udka do naczynia żaroodpornego). Jeżeli chcesz przywrócić chrupiącą skórkę (w trakcie pieczenia przestanie być chrupiąca) na kilka minut włącz funkcję grilla.
- W celu zrobienia sosu, na średnim ogniu umieść mały garnek z 2 łyżkami oleju i wrzuć cebulę. Smaż do lekkiego zarumienienia, przez około 5 minut po czym dodaj czosnek. Po chwili wlej piwo, dodaj wiśnie, wędzoną paprykę, pieprz i miód. Gotuj często mieszając, aż sos lekko zgęstnieje, przez około 8 minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem jeżeli to konieczne.
- Podawaj udka polane sosem piwno-miodowym z wiśniami.
Smacznego!
English version
Roasted duck legs with honey beer sauce with cherries
(4 servings)
Ingredients:
- 4 duck legs, skin on
- salt and pepper
- canola oil
- 1 onion, chopped
- 3 cloves garlic, sliced
- ½ cup Książęce honey beer
- 1 ½ cup cherries, fresh or frozen
- ¼ tsp smoked paprika
- 1 tbs honey
Preparation:
- Preheat oven to 180 oC. Sprinkle the duck legs with salt and pepper.
- Heat 2 tablespoons of oil in a large pan over medium high heat. Place the duck legs into the hot pan, skin side down, cook until skin has browned, about 6 minutes. Flip the duck legs on the other side.
- Place the pan in the oven for 1 ½ hours (If you don’t have a large ovenproof pan, just brown the duck legs and then transfer them, skin side up, to a baking dish). To crisp the skin back up, preheat the broiler and place the duck under the broiler for a few minutes
- For the cherry sauce in a pot over medium high heat add the 2 tablespoons of oil. Add the onion and cook until lightly browned, about 5 minutes. Stir in the garlic, add the beer, cherries, smoked paprika, black pepper and honey. Allow to boil, stirring frequently, until slightly thickened, about 8 minutes. Season with salt and pepper to taste.
- Spoon the sauce over the duck just prior to serving.
Enjoy!
Gosia says
Z reguły nie jadam dań głównych na słodko, jednakże te udka pieczone są rewelacyjne. Polecam każdemu
Dzi says
🙂
Krystyna says
Danie na fotografiach prezentuje się niezwykle smakowicie, widok niebywale wzmaga apetyt, a sam przepis bardzo ciekawy.
Dzi says
Polecam:)
Krzysztof says
Witam
To co zostało przedstawione na zdjęciu wygląda bardzo apetycznie, połączenie smaków jest zapewne też bardzo dobre. Miód nadaje słodkości natomiast wiśnie i piwo troszkę jej zabierają , więc wydaje mi się , że smakowo jest wyśmienite i będzie smakować każdemu, kto będzie to degustował. Pozdrawiam
Dzi says
Potwierdzam, były przepyszne!
Lia says
Dzień dobry. W każdym przepisie dctoyzącym smażenie mięsa mf3wi się o tym, by odpoczęło . A jeśli ostygnie za bardzo? Czy są tutaj jakieś kucharskie reguły?Podoba mi się u Państwa. Dziękuję i pozdrawiam
Dzi says
Generalnie każde mmięso powinno „odpocząć” po smażeniu, wtedy jeszcze „dojdzie” i pozostanie soczyste. Wystraczy odstawić chociaż na 5 minut, gwarantuję, ze nie wystygnie za bardzo:)