Share the post "Piersi kurczaka zapiekane z bakłażanem, cukinią i pomidorami / Baked chicken with aubergine, courgette and tomatoes"
Dziś przedstawiam przepis na proste, łatwe i bardzo przyjemne danie obiadowe z rewelacyjnej książki Gordona Ramsay’a „Ramsay’s best menus”. Piersi z kurczaka zapiekane w pomidorach wraz z bakłażanem, cukinią i dużą ilością ziół. Polecam!
Scroll down for recipe in English
Piersi kurczaka zapiekane z bakłażanem, cukinią i pomidorami
(4 porcje)
Składniki:
- 4 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
- 4 duże piersi z kurczaka
- sól morska i mielony czarny pieprz
- 2 szalotki obrane i z grubsza posiekane (lub 1 cebula)
- 1 średni bakłażan z przyciętymi końcami i pokrojony w kostkę
- mała garść świeżego tymianku
- mała garść świeżego rozmarynu
- 2 średnie cukinie, z przyciętymi końcami i pokrojone w kostkę
- ½ szklanki białego, wytrawnego wina
- 4 pomidory, obrane ze skórki, z usuniętymi pestkami i pokrojone w kostkę (lub 1×400 g krojonych z puszki)
Przygotowanie:
- Umieść bakłażana w durszlaku i od serca posól, pozostaw go tak na 30 minut, po czym opłucz pod zimną wodą i osusz papierowymi ręcznikami.
- Włącz piekarnik i ustaw go na 190 oC. Dopraw kurczaka z każdej strony solą i pieprzem.
- Na dużej patelni na dużym ogniu rozgrzej 2 łyżki oleju i włóż kurczaka skórą do dołu. Smaż przez 3-4 minuty do ładnego zarumienienia, po czym odwróć na drugą stronę i smaż kolejne 2-3 minuty. Przełóż kurczaka na talerz.
- Do tej samej patelni dodaj kolejne 2 łyżki oleju i wrzuć szalotkę, czosnek, bakłażana, kilka gałązek tymianku i rozmarynu. Smaż przez 5-7 minut, mieszając od czasu do czasu, do zeszklenia szalotki i lekkiego zarumienienia bakłażana. Dopraw solą i pieprzem.
- Dodaj cukinię, następnie wlej wino i gotuj aż jego połowa odparuje.
- Wmieszaj pomidory i przełóż całą zawartość patelni do naczynia żaroodpornego. Umieść na nich podsmażone piersi z kurczaka, skrop oliwą z oliwek i dodaj kilka gałązek tymianku i rozmarynu. Piecz przez 5-10 minut, lub aż kurczak przestanie być surowy w środku.
- Po wyjęciu kurczaka z piekarnika odstaw go na 5 minut aby „odpoczął”, a następnie podawaj z warzywami i chrupiącym chlebkiem.
Smacznego!
English version
Baked chicken with aubergine, courgette and tomatoes
(4 servings)
Ingredients:
- 4 tbsp olive oil or canola oil
- 4 large boneless chicken breasts
- sea salt and black pepper
- 2 banana shallots peeled and chopped
- 1 medium aubergine trimmed and chopped.
- small handful of thyme sprigs
- small handful of rosemary sprigs
- 2 courgette, trimmed and chopped
- ½ cup dry white wine
- 4 plum tomatoes, peeled, seeded, and chopped (or 1×400 g can of chopped tomatoes)
Preparation:
- Sprinkle the aubergine with salt and place in a colander. Leave for about 30 minutes to degorge the bitter juices. Rinse under cold water and pat dry with kitchen towel.
- Pre-heat the oven to 190 oC. Heat a large skillet and add 2 tbsp olive oil.
- Season the chicken breasts with salt and pepper. Sear the chicken skin side down, for 3-4 minutes, until golden brown, then turn over and cook the other side for 2-3 minutes. Transfer the chicken to a plate.
- Add 2 tbsp of olive oil to the pan and add the shallots, garlic, aubergine, and a few thyme and rosemary sprigs. Cook for 5-7 minutes, stirring occasionally until the onions are translucent and the aubergine is starting to soften. Season with salt and pepper.
- Add the courgettes, then pour in the wine and simmer until it has reduced by half.
- Stir the tomatoes through the vegetables and tip into the baking dish. Place the seared chicken breasts on top, drizzle with a little olive oil and scatter over some more herb sprigs. Bake in the oven for 5-10 minutes, depending on the thickness of the chicken, until firm and cooked through.
- Rest for 5 minutes before serving on warm plates, with plenty of crusty bread on the side.
Enjoy!
plafony says
Ehh… zazdroszczę za każdym razem jak odwiedzam Twojego bloga. No i zaczynam się też wkurzać 😛 Staram się odtwarzać Twoje przepisy i faktycznie w smaku są super, ale za nic nie mogę osiągnąć takiego efektu wizualnego.
Dzi says
Kwestia praktyki, a i tak najważniejszy jest smak)
kostka brukowa inspiracje says
W końcu przepis z moim ulubionym warzywem, czyli bakłażanem 🙂 Fajny i prosty przepis, kolejny zresztą, który sobie zapiszę 🙂
Dzi says
Polecam!
Konrad Hudaś says
wspaniałe danie jednogarnkowe 🙂 obierasz bakłażana ze skóry?
Dzi says
Nie, tylko dokładnie szoruję:)
Lampy wiszące says
Ale pysznie wygląda , chyba zrobię sobie jutro na obiad
Dzi says
Szybkie i łatwe.Polecam!
Kasia says
nie mam w domu wina, czy to danie się uda?
Dzi says
Też się uda:)