Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Piersi kurczaka zapiekane z bakłażanem, cukinią i pomidorami / Baked chicken with aubergine, courgette and tomatoes

Piersi kurczaka zapiekane z bakłażanem, cukinią i pomidorami / Baked chicken with aubergine, courgette and tomatoes

by Dzi 10 komentarzy

Share the post "Piersi kurczaka zapiekane z bakłażanem, cukinią i pomidorami / Baked chicken with aubergine, courgette and tomatoes"

  • Facebook
  • X

Dziś przedstawiam przepis na proste, łatwe i bardzo przyjemne danie obiadowe z rewelacyjnej książki Gordona Ramsay’a „Ramsay’s best menus”. Piersi z kurczaka zapiekane w pomidorach wraz z bakłażanem, cukinią i dużą ilością ziół. Polecam!

Scroll down for recipe in English

kurczak

Piersi kurczaka zapiekane z bakłażanem, cukinią i pomidorami

(4 porcje)

Składniki:

  • 4 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
  • 4 duże piersi z kurczaka
  • sól morska i mielony czarny pieprz
  • 2 szalotki obrane i z grubsza posiekane (lub 1 cebula)
  • 1 średni bakłażan z przyciętymi końcami i pokrojony w kostkę
  • mała garść świeżego tymianku
  • mała garść świeżego rozmarynu
  • 2 średnie cukinie, z przyciętymi końcami i pokrojone w kostkę
  • ½ szklanki białego, wytrawnego wina
  • 4 pomidory, obrane ze skórki, z usuniętymi pestkami i pokrojone w kostkę  (lub 1×400 g krojonych z puszki)

Przygotowanie:

  1. Umieść bakłażana w durszlaku i od serca posól, pozostaw go tak na 30 minut, po czym opłucz pod zimną wodą i osusz papierowymi ręcznikami.
  2. Włącz piekarnik i ustaw go na 190 oC. Dopraw kurczaka z każdej strony solą i pieprzem.
  3. Na dużej patelni na dużym ogniu rozgrzej 2 łyżki oleju i włóż kurczaka skórą do dołu.  Smaż przez 3-4 minuty do ładnego zarumienienia, po czym odwróć na drugą stronę i smaż kolejne 2-3 minuty. Przełóż kurczaka na talerz.
  4. Do tej samej patelni dodaj kolejne 2 łyżki oleju i wrzuć szalotkę, czosnek, bakłażana, kilka gałązek tymianku i rozmarynu. Smaż przez  5-7 minut, mieszając od czasu do czasu, do zeszklenia szalotki i lekkiego zarumienienia bakłażana. Dopraw solą i pieprzem.
  5. Dodaj cukinię, następnie wlej wino i gotuj aż jego połowa odparuje.
  6. Wmieszaj pomidory  i przełóż całą zawartość patelni do naczynia żaroodpornego. Umieść na nich podsmażone piersi z kurczaka, skrop oliwą z oliwek i dodaj kilka gałązek tymianku i rozmarynu. Piecz przez 5-10 minut, lub aż kurczak przestanie być surowy w środku.
  7. Po wyjęciu kurczaka z piekarnika odstaw go na 5 minut aby „odpoczął”, a następnie podawaj z warzywami i chrupiącym chlebkiem.

Smacznego!

kurczak

 English version

Baked chicken with aubergine, courgette and tomatoes

(4 servings)

Ingredients:

  • 4 tbsp olive oil or canola oil
  • 4 large boneless chicken breasts
  • sea salt and black pepper
  • 2 banana shallots peeled and chopped
  • 1 medium aubergine trimmed and chopped.
  • small handful of thyme sprigs
  • small handful of rosemary sprigs
  • 2 courgette, trimmed and chopped
  • ½ cup dry white wine
  • 4 plum tomatoes, peeled, seeded, and chopped (or 1×400 g can of chopped tomatoes)

Preparation:

  1. Sprinkle the aubergine with salt and place in a colander. Leave for about 30 minutes to degorge the bitter juices. Rinse under cold water and pat dry with kitchen towel.
  2. Pre-heat the oven to 190 oC. Heat a large skillet and add 2 tbsp olive oil.
  3. Season the chicken breasts with salt and pepper.  Sear the chicken skin side down, for 3-4 minutes, until golden brown, then turn over and cook the other side for 2-3 minutes. Transfer the chicken  to a plate.
  4. Add 2 tbsp of olive oil to the pan and add the shallots, garlic, aubergine, and a few thyme and rosemary sprigs. Cook for 5-7 minutes, stirring occasionally until the onions are translucent and the aubergine  is starting to soften. Season with salt and pepper.
  5. Add the courgettes, then pour in the wine and simmer until it has reduced by half.
  6. Stir the tomatoes through the vegetables and tip into the baking dish. Place the seared chicken breasts on top, drizzle with a little olive oil and scatter over some more herb sprigs. Bake in the oven for 5-10 minutes, depending on the thickness of the chicken, until firm and cooked through.
  7. Rest for 5 minutes before serving on warm plates, with plenty of crusty bread on the side.

Enjoy!

kurczak

Share the post "Piersi kurczaka zapiekane z bakłażanem, cukinią i pomidorami / Baked chicken with aubergine, courgette and tomatoes"

  • Facebook
  • X
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Mięsa Tagged With: bakłażan, Gordon Ramsay, kurczak, mięso, obiad, piersi z kurczaka, zioła

« Sycąca zupa z kurczakiem, dynią i jarmużem / Chicken, pumkin and kale soup
Wieniec z nutellą i gruszkami / Nutella pear wreath »

Comments

  1. plafony says

    14 listopada 2014 at 11:17

    Ehh… zazdroszczę za każdym razem jak odwiedzam Twojego bloga. No i zaczynam się też wkurzać 😛 Staram się odtwarzać Twoje przepisy i faktycznie w smaku są super, ale za nic nie mogę osiągnąć takiego efektu wizualnego.

    Odpowiedz
    • Dzi says

      14 listopada 2014 at 11:18

      Kwestia praktyki, a i tak najważniejszy jest smak)

      Odpowiedz
  2. kostka brukowa inspiracje says

    14 listopada 2014 at 13:38

    W końcu przepis z moim ulubionym warzywem, czyli bakłażanem 🙂 Fajny i prosty przepis, kolejny zresztą, który sobie zapiszę 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      14 listopada 2014 at 13:45

      Polecam!

      Odpowiedz
  3. Konrad Hudaś says

    21 listopada 2014 at 19:44

    wspaniałe danie jednogarnkowe 🙂 obierasz bakłażana ze skóry?

    Odpowiedz
    • Dzi says

      21 listopada 2014 at 19:50

      Nie, tylko dokładnie szoruję:)

      Odpowiedz
  4. Lampy wiszące says

    18 stycznia 2015 at 17:00

    Ale pysznie wygląda , chyba zrobię sobie jutro na obiad

    Odpowiedz
    • Dzi says

      18 stycznia 2015 at 17:09

      Szybkie i łatwe.Polecam!

      Odpowiedz
  5. Kasia says

    15 stycznia 2018 at 14:44

    nie mam w domu wina, czy to danie się uda?

    Odpowiedz
    • Dzi says

      15 stycznia 2018 at 14:51

      Też się uda:)

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Dodaj na Instagramie

Spróbuj czegoś nowego

Polędwiczka wieprzowa z papryką w kremowym sosie z winem Madera / Madeira Pork with Paprika

Czekoladowe ciasto z białek / Chocolate egg white cake

Czekoladowe ciasto z białek / Chocolate egg white cake

Curry-z-ziemniakami-i-kalafiorem-Potato-and-cauliflower-curry

Curry z ziemniakami i kalafiorem / Potato and cauliflower curry

Kotlety schabowe zapiekane ze śmietanką i szpinakiem / Pork chops baked with cream and spinach

losos-w-smietanowym-sosie-z-suszonymi-pomidorami-Creamy-salmon-with-sun-dried-tomatoe

Łosoś w śmietanowym sosie z suszonymi pomidorami / Creamy salmon with sun-dried tomatoes

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2025 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress