Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Kurczak pieczony w sosie rabarbarowo-wiśniowym / Roasted chicken with rhubarb and cherry sauce

Kurczak pieczony w sosie rabarbarowo-wiśniowym / Roasted chicken with rhubarb and cherry sauce

by Dzi 7 komentarzy

Share the post "Kurczak pieczony w sosie rabarbarowo-wiśniowym / Roasted chicken with rhubarb and cherry sauce"

  • Facebook
  • Twitter

Mamy lato, wszędzie jest mnóstwo pięknych owoców i warzyw, warto więc wykorzystywać je w kuchni jak najczęściej. Dlatego dziś proponuję Wam pyszne udka z kurczaka, zapieczone w sosie rabarbarowo-wiśniowym z dodatkiem aromatycznych przypraw,  pod chrupiącą skorupką orzechową. Jak to u mnie zazwyczaj bywa, przepis jest bardzo łatwy w przygotowaniu i poradzi z nim sobie każdy. W efekcie otrzymamy danie, którego nie powstydziłaby się żadna restauracja. Polecam gorąco!

Scroll down for recipe in English

Kurczak-pieczony-w-sosie-rabarbarowo-wisniowym-Roasted-chicken-with-rhubarb-and-cherry-sauce

Kurczak pieczony w sosie rabarbarowo-wiśniowym

(4 porcje)

Składniki:

  • 2 łyżki masła klarowanego lub oleju roślinnego
  • 4 udka z kurczaka, podudzia i pałki oddzielone lub można pozostawić w całości
  • 200 g łodyg rabarbaru, pokrojone w kostkę
  • 200 g wiśni lub czereśni, bez pestek (wiśnie mogą być mrożone)
  • 2 cebule, pokrojone w kostkę
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1 łyżeczka startego świeżego imbiru
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 szklanka gorącej wody lub bulionu
  • cukier, pieprz i sól do smaku
  • świeża kolendra do podania
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów (włoskich, pistacji lub nerkowce)

Przygotowanie:

  1. W dużej i szerokiej patelni rozgrzej na dużym ogniu masło lub olej, włóż kurczaka i smaż przez 5 minut z każdej strony, do zarumienienia, dopraw porządnie solą i pieprzem w trakcie smażenia. Przełóż podsmażonego kurczaka na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę lub naczynia żaroodpornego.
  2. Do tej samej patelni włóż cebulę, czosnek, wiśnie i rabarbar, wymieszaj wszystkie przyprawy i smaż na średnim ogniu przez 2 minuty. Wmieszaj koncentrat pomidorowy wraz gorącą wodą lub bulionem, wymieszaj i gotuj przez kolejne 5 minut. Dopraw solą, pieprzem i cukrem do smaku, polej sosem udka i posyp je posiekanymi orzechami.
  3. Umieść blaszkę w piekarniku nagrzanym do 180 oC i piecz przez 40 minut. Podawaj kurczaka posypanego kolendrą z ulubionymi dodatkami.

Smacznego!

Kurczak-pieczony-w-sosie-rabarbarowo-wisniowym-Roasted-chicken-with-rhubarb-and-cherry-sauce

English version

Roasted chicken with rhubarb and cherry sauce

(4 servings)

Ingredients:

  • 2 tablespoons claifried butter or vegetable oil
  • 4 chicken legs, drumsticks and thighs can be separated
  • 200 g rhubarb stalks, chopped
  • 200 g cherries, pitted (can be frozen)
  • 2 onions, chopped
  • 2 garlic cloves, minced
  • 1 teaspoon grated fresh ginger
  • 1 teaspoon turmeric
  • 1/2 teaspoon cinnamon
  • 1 teaspoon cumin powder
  • 2 tablespoons tomato paste
  • 1 cup hot water or chicken stock
  • sugar, pepper and salt 
  • fresh coriander leaves for serving
  • 1/2 cup chopped nuts (walnuts, pistachios or cashews)

Preparation:

  1. Heat the butter or oil in a large pan, add chicken and cook for 5 minutes on each side until browned, season with salt and pepper. Transfer chicken on lined baking sheet.
  2. Place the onions, garlic, cherries and rhubarb into the same pan, add all spices and cook on medium heat for 2 minutes. Stir in the tomato concentrate with the hot water or chicken stock and simmer for 5 minutes. Season with salt, pepper and sugar to taste, pour the sauce  over over the chicken and sprinkle with chopped nuts.
  3. Transfer to the oven and bake for 40 minutes at 180°C. Serve  sprinkled with chopped coriander.

Enjoy!

Kurczak-pieczony-w-sosie-rabarbarowo-wisniowym-Roasted-chicken-with-rhubarb-and-cherry-sauce

Share the post "Kurczak pieczony w sosie rabarbarowo-wiśniowym / Roasted chicken with rhubarb and cherry sauce"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Mięsa Tagged With: cynamon, czereśnie, imbir, kurczak, mięso, obiad, orzechy, rabarbar, wiśnie, zioła

« Zupa z młodych warzyw / Young vegetable soup
Łatwa szarlotka z malinami / Easy apple cake with raspberries »

Comments

  1. Piotr says

    28 lipca 2017 at 16:21

    Super przepis! Zrobię niespodziankę dla mojej żony i spróbuję jej coś takiego przygotować jutro na obiad!

    Odpowiedz
    • Dzi says

      28 lipca 2017 at 19:47

      Koniecznie!

      Odpowiedz
  2. Marty says

    31 lipca 2017 at 14:09

    W weekend będę testowała 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      31 lipca 2017 at 14:11

      🙂

      Odpowiedz
  3. Paula_W says

    14 maja 2018 at 12:36

    Czy mogę zamienić wiśnie na coś innego, nie ma teraz sezonu a nie che używać mrożonych 😛 pasowało?

    Odpowiedz
    • Dzi says

      14 maja 2018 at 12:46

      Jakieś kwaskowe owocki proponuję. Chociaż zalecam jednak te mrożone bo świetnie się sprawdzają.

      Odpowiedz

Trackbacks

  1. Kurczak pieczony w sosie rabarbarowo-wiśniowym / Roasted chicken with rhubarb and cherry sauce | FlyB Kulinaria pisze:
    28 lipca 2017 o 11:43

    […] Czytaj Dalej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Makaron z kurczakiem, grzybami i papryka / Chicken, mushroom and pepper pasta

Makaron z kurczakiem, grzybami i papryką / Chicken, mushroom and pepper pasta

pizza z kurczakiem bbq i serem

Pizza z kurczakiem barbecue / Barbecue chicken pizza

Botwinka z cukinią / Young beet soup with zucchini

Botwinka z cukinią / Young beet soup with zucchini

Ziemniaki-zapiekane-z-cukinia-i-serem-Cheesy-zucchini-potato-bake

Ziemniaki zapiekane z cukinią i serem / Cheesy zucchini potato bake

Łatwy sos Marinara / Easy Marinara sauce

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress