Dziś przedstawiam szybki, łatwy i przyjemny przepis na surówkę z młodej kapusty. Doskonale sprawdzi się do każdego dania głównego, a zrobienie jej zajmie dosłownie kilka chwil. Przed podaniem warto wstawić ją na godzinkę do lodówki. Fajnie się wtedy „przegryzie” i będzie też przyjemnie chłodna. Polecam!
Scroll down for recipe in English
Surówka z młodej kapusty
(4 porcje)
Składniki:
- 1/3 główki młodej kapusty, cienko posiekanej
- 1 marchewka, obrana i starta na tarce
- 1/4 cebuli, pokrojona w cienkie plasterki
- garść pomidorków koktajlowych, pokrojonych w plasterki (opcjonalnie)
- garść rzodkiewek, pokrojonych w plasterki (opcjonalnie)
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- sól, pieprz
Dressing:
- 2 łyżeczki musztardy
- 1 łyżka octu winnego lub soku z cytryny
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki gęstej śmietany lub jogurtu naturalnego
- 2 łyżki majonezu
Przygotowanie:
- W większej misce wymieszaj wszystkie składniki surówki.
- W mniejszej misce wymieszaj dokładnie wszystkie składniki dressingu.
- Wmieszaj dressing do surówki, dopraw solą i pieprzem jeżeli to konieczne i podawaj!
Smacznego!
English version
Young cabbage salad
(4 servings)
Ingredients:
- 1/3 of young cabbage, thinly shredded
- 1 carrot, peeled and grated
- 1/4 onion, sliced
- handful of cherry tomatoes, sliced(optional)
- handful of radishes, sliced (optional)
- 1 tablespoon chopped parsley
- salt, pepper
Ingredients for the dressing:
- 2 teaspoons of mustard
- 1 tablespoon of wine vinegar or lemon juice
- 1 teaspoon of olive oil
- 1 teaspoon of sugar
- 2 tablespoons of cream or greek yoghurt
- 2 tablespoons of mayonnaise
Preparation:
- In a large bowl, mix all salad ingredients.
- In a smaller bowl mix all dressing ingredients.
- Mix the dressing into the salad, season with salt and pepper if necessary and serve!
Enjoy!
Dodaj komentarz