Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Sałatki i surówki / Surówka z młodej kapusty / Young cabbage salad

Surówka z młodej kapusty / Young cabbage salad

by Dzi Leave a Comment

Share the post "Surówka z młodej kapusty / Young cabbage salad"

  • Facebook
  • Twitter

Dziś przedstawiam szybki, łatwy i przyjemny przepis na surówkę z młodej kapusty. Doskonale sprawdzi się do każdego dania głównego, a zrobienie jej zajmie dosłownie kilka chwil. Przed podaniem warto wstawić ją na godzinkę do lodówki. Fajnie się wtedy „przegryzie” i będzie też przyjemnie chłodna. Polecam!

Surowka-z-mlodej-kapusty-Young-cabbage-salad

Scroll down for recipe in English

Surówka z młodej kapusty

(4 porcje)

Składniki:

  • 1/3 główki młodej kapusty, cienko posiekanej
  • 1 marchewka, obrana i starta na tarce
  • 1/4 cebuli, pokrojona w cienkie plasterki
  • garść pomidorków koktajlowych, pokrojonych w plasterki (opcjonalnie)
  • garść rzodkiewek, pokrojonych w plasterki (opcjonalnie)
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz

Dressing:

  • 2 łyżeczki musztardy
  • 1 łyżka octu winnego lub soku z cytryny
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki gęstej śmietany lub jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki majonezu

Przygotowanie:

  1. W większej misce wymieszaj wszystkie składniki surówki.
  2. W mniejszej misce wymieszaj dokładnie wszystkie składniki dressingu.
  3. Wmieszaj dressing do surówki, dopraw solą i pieprzem jeżeli to konieczne i podawaj!

Smacznego!

Surowka-z-mlodej-kapusty-Young-cabbage-salad

English version

Young cabbage salad

(4 servings)

Ingredients:

  • 1/3 of young cabbage, thinly shredded
  • 1 carrot, peeled and grated
  • 1/4 onion, sliced
  • handful of cherry tomatoes, sliced(optional)
  • handful of radishes, sliced (optional)
  • 1 tablespoon chopped parsley
  • salt, pepper

Ingredients for the dressing:

  • 2 teaspoons of mustard
  • 1 tablespoon of wine vinegar or lemon juice
  • 1 teaspoon of olive oil
  • 1 teaspoon of sugar
  • 2 tablespoons of cream or greek yoghurt
  • 2 tablespoons of mayonnaise

Preparation:

  1. In a large bowl, mix all salad ingredients.
  2. In a smaller bowl mix all dressing ingredients.
  3. Mix the dressing into the salad, season with salt and pepper if necessary and serve!

Enjoy!

Surowka-z-mlodej-kapusty-Young-cabbage-salad

Share the post "Surówka z młodej kapusty / Young cabbage salad"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Sałatki i surówki Tagged With: kapusta, młoda kapusta, obiad, pomidor, rzodkiewka, sałatka, surówka

« Rabarbar pod migdałową kruszonką / Rhubarb almond crumble
Ciasteczka maślane z czekoladą / Butter cookies with chocolate »

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Gulasz z dzika / Wild boar stew

Gulasz z dzika / Wild boar stew

Kanapki-zapiekane-z-grzybami-i-serem-Baked-mushroom-and-cheese-sandwich

Kanapki zapiekane z grzybami i serem / Baked mushroom and cheese sandwich

Truskawki zapiekane z rabarbarem pod migdałowo-owsianą kruszonką / Strawberry and rhubarb baked with almond oat crumble

Truskawki zapiekane z rabarbarem pod migdałowo-owsianą kruszonką / Strawberries and rhubarb baked with almond oat crumble

Latwy Coq au Vin / Easy Coq au Vin

Łatwy Coq au Vin / Easy Coq au Vin

Pałki kurczaka w sosie miodowo-sojowym

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress