Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Zupa tikka masala / Tikka masala soup

Zupa tikka masala / Tikka masala soup

by Dzi 2 komentarze

Share the post "Zupa tikka masala / Tikka masala soup"

  • Facebook
  • Twitter

Zupa tikka masala to wariacja na temat bardzo słynnego już dania kuchni indyjskiej-kurczaka tikka masala. Na pewno każdy już próbował to pyszne danie, a jeżeli nie to koniecznie trzeba nadrobić te zaległości. Polecam przepis Jamiego Olivera, który wykonałam już na początku mojej przygody z gotowaniem. Zupa też jest pyszna, z pomidorami i mleczkiem kokosowym, pikantna i bardzo aromatyczna, podana z papryką i kurczakiem z pewnością zachwyci wszystkich fanów kuchni indyjskiej. Jest też bardzo łatwa i bardzo szybka w przygotowaniu, a jednocześnie bardzo sycąca, polecam na obiad w zapracowanym tygodniu.

Scroll down for English

Zupa tikka masala / Tikka masala soup

Zupa tikka masala 

(4 porcje)

Składniki:

  • 4 łyżki oleju kokosowego lub oleju roślinnego
  • 1 mała cebula, pokrojona w plasterki
  • 3 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1 1/2 łyżeczki chilli cayenne lub więcej, jeśli lubisz pikantne potrawy
  • 1 łyżka garam masala
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 2 szklanki bulionu drobiowego
  • 2 x 400 g puszki krojonych pomidorów
  • 1 x 400 g puszka mleka kokosowego
  • sól, pieprz i cukier do smaku
  • 1 czerwona papryka pokrojona w kostkę
  • 500 g mięsa z kurczaka, upieczonego i posiekanego

Przygotowanie:

  1. W większym rondlu rozgrzej na średnim ogniu olej kokosowy, wrzuć cebulę i podsmaż przez 4 minuty, po czym dodaj czosnek i podsmaż mieszając przez kolejne 3 minuty. Dodaj chili cayenne, garam masalę, imbir, kmin, kurkumę i cynamon i podsmaż przez 3 minuty, aż poczujesz ich intensywny zapach.
  2. W międzyczasie, rozgrzej średnią patelnię na średnim ogniu z 2 łyżkami oleju, włóż kurczaka i paprykę i podsmaż przez 5 minut aż papryka zmięknie a kurczak ładnei zarumieni i odstaw.
  3. Dodaj do garnka z przyprawami 2 szklanki bulionu, pomidory i mleko kokosowe i gotuj na małym ogniu przez 15-20 minut.
  4. Następnie zdejmij rondel z ognia, zmiksuj zupę blenderem na gładki krem , umieść ponownie na średnim ogniu, włóż kurczaka z papryką i podgrzewaj przez kolejne 5 minut.
  5. Dopraw zupę solą, pieprzem i cukrem i podawaj.

Smacznego!

Zupa tikka masala / Tikka masala soup

English version

Tikka masala soup

(4 servings)

Ingredients:

  • 4 tbsp coconut oil or vegetable oil
  • 1 small onion, sliced
  • 3 garlic cloves, minced
  • 1 1/2 tsp cayenne pepper or more if You like spicy
  • 1 tbsp garam masala
  • 1 tsp ground ginger
  • 1/2 tsp ground cumin
  • 1 tsp tumeric
  • 1/2 tsp ground cinnamon
  • 2 cups chicken stock
  • 2 x 400 g can crushed tomatoes
  • 1 x 400 g can coconut milk
  • salt, pepper and sugar to taste
  • 1 red pepper cut into cubes
  • 500 g chicken, cooked and shredded

Preparation:

  1. Heat coconut oil over medium high heat in a soup pot. Sauté the onion for 4 minutes then add garlic for 3 more minutes. Add cayenne pepper, garam masala, ginger, cumin, turmeric, and cinnamon. Sauté for 3 minutes longer until spices are fragrant.
  2. Meanwhile heat medium pan over high heat with 2 tbsp of oil, add chicken and bell pepper a cook for 5 minutes until soft. Set aside.
  3. Add to the pot, 2 cups of chicken stock, tomatoes and coconut cream. Simmer for 15-20 minutes.
  4. Using an immersion blender purée soup until smooth and creamy. Add chicken and pepper and cook for 5 minutes.
  5. Season with salt, pepper and sugar to taste and serve.

Enjoy!

Zupa tikka masala / Tikka masala soup

Share the post "Zupa tikka masala / Tikka masala soup"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Przystawki, Zupy Tagged With: chilli, imbir, kurczak, mięso, mleko kokosowe, obiad, papryka, przystawka, zupa

« Tosty z awokado i jajkiem w koszulce / Avocado toast witch poached egg
Kurczak hasselback z ricottą i szpinakiem / Hasselback chicken with spinach and ricotta »

Comments

  1. Kamila says

    10 października 2016 at 12:03

    Bardzo dobra zupka. Polecam!! U mnie dla wygody kurczak wędzony – mięsko pokrojone i podsmażone na patelni jak w przepisie. Super! Polecam!

    Odpowiedz
    • Dzi says

      10 października 2016 at 12:09

      To prawda, jest pyszna! Idealna na chłodne dni:)

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Polędwiczka wieprzowa w sosie z cydru i sera pleśniowego

Penne zapiekane z wędzonym kurczakiem i pieczarkami/Baked penne with smoked chicken and mushrooms

Zupa z dynią i chorizo / Pumpkin and chorizo soup

Zupa z dynią i chorizo / Pumpkin and chorizo soup

Puree z topinambura i jabłka / Jerusalem artichoke and apple puree

Puree z topinambura i jabłka / Jerusalem artichoke and apple puree

Makaron w sosie dyniowym z kozim serem i jarmużem/ Kale goat cheese and pumpkin pasta

Makaron w sosie dyniowym z kozim serem i jarmużem/ Kale goat cheese and pumpkin pasta

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress