Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Makaron w sosie dyniowym z kozim serem i jarmużem/ Kale goat cheese and pumpkin pasta

Makaron w sosie dyniowym z kozim serem i jarmużem/ Kale goat cheese and pumpkin pasta

by Dzi Leave a Comment

Share the post "Makaron w sosie dyniowym z kozim serem i jarmużem/ Kale goat cheese and pumpkin pasta"

  • Facebook
  • Twitter

Dziś przedstawiam pomysł na sezonowy obiad, który świetnie sprawdzi się jako posiłek dla całej rodziny w zabieganym tygodniu. Pyszny makaron Lubella w sosie z dyniowym z dodatkiem sera koziego, z boczkiem, jarmużem i porem, podany z palonym masłem i chrupiącą szałwią. Pyszny, szybki, łatwy i w dodatku bardzo sezonowy posiłek. A wiadomo, warto korzystać z sezonowych produktów, gdyż są zazwyczaj najtańsze i najsmaczniejsze, zapraszam!

Scroll down for recipe in English

Makaron w sosie dyniowym z kozim serem i jarmużem/ Kale goat cheese and pumpkin pasta

Makaron w sosie dyniowym z kozim serem i jarmużem

(6 porcji)

Składniki:

  • 400 g makaronu pełnoziarnistego Lubella typu kokardki
  • 100 g wędzonego boczku, pokrojonego w cienkie plasterki
  • 100 g jarmużu, z usuniętymi łodyżkami, posiekany
  • 2 łyżki masła
  • 1 garść liści szałwii

Składniki na sos:

  • 2 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1/2 średniego pora, tylko biała część, pokrojony w cienkie plasterki
  • 2 szklanki śmietanki 36%
  • 1 szklanka puree z dyni
  • 200 g sera koziego, rozdrobnionego
  • 50 g startego parmezanu
  • ¼ szklanki posiekanej świeżej szałwii
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Ugotuj makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu i odcedź.
  2. W dużej i głębokiej patelni rozgrzej na średnim ogniu 1 łyżkę oleju, dodaj boczek i podsmaż do chrupkości. Przełóż boczek na papierowe ręczniki i odstaw.
  3. Do tej samej patelni, w celu przygotowania sosu, rozgrzej 2 łyżki masła na średnim ogniu i włóż pory. Gdy zaczną mięknąć dodaj czosnek i smaż mieszając przez 30 sekund. Następnie wlej śmietanę i wmieszaj puree z dyni.
  4. Po chwili wmieszaj jarmuż, ser kozi, parmezan, posiekaną szałwię i dopraw solą i pieprzem do smaku. Gotuj aż jarmuż zacznie „więdnąć”.
  5. Wmieszaj ugotowany makaron i połowę chrupiącego boczku.
  6. W międzyczasie rozgrzej w małej patelni 2 łyżki masła i podgrzewaj na średnim ogniu, aż pojawią się brązowe drobinki. W tym momencie dodaj listki szałwii i smaż aż staną się chrupiące. Powinno zająć tylko około 30 sekund do minuty.
  7. Podawaj makaron posypany pozostałym boczkiem, parmezanem i polany palonym masłem z chrupiącą szałwią.

Smacznego!

Makaron w sosie dyniowym z kozim serem i jarmużem/ Kale goat cheese and pumpkin pasta

English version

Kale goat cheese and pumpkin pasta

(6 servings)

Ingredients:

  • 400 g farfalle pasta
  • 100 g smoked bacon, thinly sliced
  • 100 g kale, stems removed and chopped
  • 2 tbsp butter
  • 1 handful sage leaves

Ingredients for the sauce:

  • 2 tbsp butter
  • 2 cloves garlic, minced
  • 1/2 medium leek, white part only, thinly sliced
  • 2 cups heavy cream
  • 1 cup pumpkin puree
  • 200 g goat cheese, crumbled
  • 50 g Parmesan cheese, grated
  • ¼ cup chopped fresh sage
  • salt and pepper to taste

Preparation:

  1. Cook the pasta according to package instructions.
  2. In a large pan, add 1 tbsp oil, add the bacon and cook until crispy. Remove the bacon from the pan on paper towels and set aside.
  3. To make the sauce, add the 2 butter to the same pan, add leeks cook until soft, for 5 minutes, add the garlic and cook for just 30 seconds. Add the heavy cream, and whisk in the pumpkin.
  4. Stir in the kale, goat cheese, Parmesan cheese, chopped sage and season with salt and pepper. Cook until the kale is wilted.
  5. Add the cooked pasta to the skillet and toss. Stir in half of the crispy bacon.
  6. In another small pan melt the butter over medium heat and let it turn a light brown, at which point you can add the sage and fry until crispy, it should only take about 30 seconds to a minute.
  7. Serve the pasta with the remaining bacon, more Parmesan cheese if required and brown butter with crispy sage.

Enjoy!

Makaron w sosie dyniowym z kozim serem i jarmużem/ Kale goat cheese and pumpkin pasta

Makaron w sosie dyniowym z kozim serem i jarmużem/ Kale goat cheese and pumpkin pasta

Share the post "Makaron w sosie dyniowym z kozim serem i jarmużem/ Kale goat cheese and pumpkin pasta"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Makarony, Mięsa Tagged With: boczek, dynia, jarmuż, makaron, obiad, parmezan, ser, ser kozi, zioła

« Surówka z kapustą i ananasem / Cabbage and pineapple slaw
Tosty z indykiem, żurawiną i brie / Turkey Cranberry and Brie Sandwich »

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Tosty francuskie z karmelizowanym jabłkiem i serem brie

Pieczarki-w-glazurze-miodowo-balsamicznej-Honey-balsamic-mushrooms

Pieczarki w glazurze miodowo-balsamicznej / Honey balsamic mushrooms

Gofry z palonym masłem i truskawkami / Brown butter waffels with strawberries

Gofry z palonym masłem i truskawkami / Brown butter waffles with strawberries

Dynia zapiekana z grzybami leśnymi / Pumpkin au gratin with wild mushrooms

„Paszteciki” z ziemniaków i gotowanej kapusty Gordona Ramsaya

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress