Share the post "Makaron w sosie dyniowym z kozim serem i jarmużem/ Kale goat cheese and pumpkin pasta"
Dziś przedstawiam pomysł na sezonowy obiad, który świetnie sprawdzi się jako posiłek dla całej rodziny w zabieganym tygodniu. Pyszny makaron Lubella w sosie z dyniowym z dodatkiem sera koziego, z boczkiem, jarmużem i porem, podany z palonym masłem i chrupiącą szałwią. Pyszny, szybki, łatwy i w dodatku bardzo sezonowy posiłek. A wiadomo, warto korzystać z sezonowych produktów, gdyż są zazwyczaj najtańsze i najsmaczniejsze, zapraszam!
Scroll down for recipe in English
Makaron w sosie dyniowym z kozim serem i jarmużem
(6 porcji)
Składniki:
- 400 g makaronu pełnoziarnistego Lubella typu kokardki
- 100 g wędzonego boczku, pokrojonego w cienkie plasterki
- 100 g jarmużu, z usuniętymi łodyżkami, posiekany
- 2 łyżki masła
- 1 garść liści szałwii
Składniki na sos:
- 2 łyżki masła
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 1/2 średniego pora, tylko biała część, pokrojony w cienkie plasterki
- 2 szklanki śmietanki 36%
- 1 szklanka puree z dyni
- 200 g sera koziego, rozdrobnionego
- 50 g startego parmezanu
- ¼ szklanki posiekanej świeżej szałwii
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Ugotuj makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu i odcedź.
- W dużej i głębokiej patelni rozgrzej na średnim ogniu 1 łyżkę oleju, dodaj boczek i podsmaż do chrupkości. Przełóż boczek na papierowe ręczniki i odstaw.
- Do tej samej patelni, w celu przygotowania sosu, rozgrzej 2 łyżki masła na średnim ogniu i włóż pory. Gdy zaczną mięknąć dodaj czosnek i smaż mieszając przez 30 sekund. Następnie wlej śmietanę i wmieszaj puree z dyni.
- Po chwili wmieszaj jarmuż, ser kozi, parmezan, posiekaną szałwię i dopraw solą i pieprzem do smaku. Gotuj aż jarmuż zacznie „więdnąć”.
- Wmieszaj ugotowany makaron i połowę chrupiącego boczku.
- W międzyczasie rozgrzej w małej patelni 2 łyżki masła i podgrzewaj na średnim ogniu, aż pojawią się brązowe drobinki. W tym momencie dodaj listki szałwii i smaż aż staną się chrupiące. Powinno zająć tylko około 30 sekund do minuty.
- Podawaj makaron posypany pozostałym boczkiem, parmezanem i polany palonym masłem z chrupiącą szałwią.
Smacznego!
English version
Kale goat cheese and pumpkin pasta
(6 servings)
Ingredients:
- 400 g farfalle pasta
- 100 g smoked bacon, thinly sliced
- 100 g kale, stems removed and chopped
- 2 tbsp butter
- 1 handful sage leaves
Ingredients for the sauce:
- 2 tbsp butter
- 2 cloves garlic, minced
- 1/2 medium leek, white part only, thinly sliced
- 2 cups heavy cream
- 1 cup pumpkin puree
- 200 g goat cheese, crumbled
- 50 g Parmesan cheese, grated
- ¼ cup chopped fresh sage
- salt and pepper to taste
Preparation:
- Cook the pasta according to package instructions.
- In a large pan, add 1 tbsp oil, add the bacon and cook until crispy. Remove the bacon from the pan on paper towels and set aside.
- To make the sauce, add the 2 butter to the same pan, add leeks cook until soft, for 5 minutes, add the garlic and cook for just 30 seconds. Add the heavy cream, and whisk in the pumpkin.
- Stir in the kale, goat cheese, Parmesan cheese, chopped sage and season with salt and pepper. Cook until the kale is wilted.
- Add the cooked pasta to the skillet and toss. Stir in half of the crispy bacon.
- In another small pan melt the butter over medium heat and let it turn a light brown, at which point you can add the sage and fry until crispy, it should only take about 30 seconds to a minute.
- Serve the pasta with the remaining bacon, more Parmesan cheese if required and brown butter with crispy sage.
Enjoy!
Dodaj komentarz