Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dodatki do dań obiadowych / Puree ziemniaczane z serem brie / Brie mashed potatoes

Puree ziemniaczane z serem brie / Brie mashed potatoes

by Dzi 2 komentarze

Share the post "Puree ziemniaczane z serem brie / Brie mashed potatoes"

  • Facebook
  • Twitter

Dziś przedstawiam łatwy przepis na doskonały dodatek do każdego dania głównego. Jedwabiste, dobrze doprawione puree z serem brie i mlekiem zachwycą każdego fana dodatków ziemniaczanych. Brie można swobodnie zastąpić camembertem. Polecam!

Scroll down for recipe in English

puree

Puree ziemniaczane z serem brie

(6 porcji)

Składniki:

  • 150 g sera brie
  • 900 g ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę
  • 1/3 szklanki mleka
  • sól i mielony czarny pieprz do smaku
  • świeży, posiekany szczypiorek

Przygotowanie:

  1. Podziel ser na trójkąciki i usuń białą skórkę. Następnie pokrój go w małą kostkę i odstaw na czas gotowania ziemniaków, by nabrał temperatury pokojowej.
  2. Ziemniaki umieść w garnku i zalej wodą, tak by były tylko lekko przykryte. Doprowadź całość do wrzenia, po czym zmniejsz ogień i gotuj przez 12-15 minut, lub do miękkości. Odcedź je i ponownie włóż do tego samego garnka. Następnie dodaj ser, mleko, sól i pieprz i rozgnieć dokładnie tłuczkiem do ziemniaków lub zmiksuj w pojemniku blendera aby otrzymać jedwabisty efekt. Dopraw solą i pieprzem jeżeli to konieczne.
  3. Posyp szczypiorkiem i ewentualnie pieprzem i podawaj z ulubionym daniem głównym.

Smacznego!

puree

English version

Brie mashed potatoes

(6 servings)

Ingredients:

  • 150 g brie cheese
  • 900 g cubed peeled potatoes
  • 1/3 cup milk
  • salt and ground black pepper to taste
  • chopped fresh chives

Preparation:

  1. Cut cheese into wedges and carefully remove rind. Chop cheese and let stand at room temperature while potato cooks.
  2. Place potato in a large pot and cover with water. Bring to a boil, then educe heat and simmer 12-15 minutes or until tender. Drain in a colander and return potato to pan. Add cheese, milk, salt and pepper, mash with a potato masher until smooth or use stand blender to achieve silky smooth effect.
  3. Garnish with chives and additional pepper, if desired.

Enjoy!

puree

Share the post "Puree ziemniaczane z serem brie / Brie mashed potatoes"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dodatki do dań obiadowych Tagged With: brie, camembert, dodatek do dań głównych, dodatek do dania głównego, obiad, ser, ziemniaki

« Odchudzona lasagna z patelni / Skinny skillet lasagna
Warsztaty z Fit & Easy, Sylwią Wiesenberg i jej przepis na avocado pudding »

Comments

  1. Michał says

    18 czerwca 2014 at 12:56

    Prosty ale efektowny przepis. Puree ma miało fajny smak i doskonałą konsystencję. Jest takie gładkie, aksamitne. Mniam!

    Odpowiedz
    • Dzi says

      18 czerwca 2014 at 12:59

      Dokładnie, łatwo i smacznie:)

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Zupa-pomidorowa-z-tortellini-Tomato-Tortellini-Soup

Zupa pomidorowa z tortellini / Tomato Tortellini Soup

Klopsiki-w-sosie-zurkowym-Meatballs-with-sour-rye-sauce

Klopsiki w sosie żurkowym / Meatballs with sour rye soup sauce

Bulion dashi na dwa sposoby

Muffiny z karmelem, jabłkami i kruszonką / Caramel apple muffins with streusel

Wizyta w zakładach mięsnych Sokołów

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress