Idealny pomysł na weekendowe, leniwe śniadanie. Pyszne tosty francuskie nadziewane gorzką czekoladą, słodkim sosem z żurawinowym i kremowym serkiem śmietankowym. Idealnie komponuje się z poranną kawą.Polecam!
Tosty francuskie z czekoladą i żurawinami (1 szt.)
Składniki:
- 2 kromki chleba (np. tostowego)
- 2 łyżki kremowego serka typu philadelphia
- 2 łyżki sosu żurawinowego np. z tego przepisu
- 1 łyżka posiekanej gorzkiej czekolady
- 1 mała garść suszonej żurawiny
- 1/8 szklanki śmietanki 36%
- 1 jajko
- 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżki cukru waniliowego
- 2 łyżeczki brązowego cukru
- szczypta soli
- masło do smażenia
Przygotowanie:
- W miseczce wymieszaj ze sobą serek,sos żurawinowy,czekoladę i suszoną żurawinę.
- W drugiej miseczce dokładnie wymieszaj ze sobą składniki do maczania tostów :jajko,śmietankę,cynamon,gałkę muszkatołową,brązowy cukier,cukier waniliowy i sól.
- Rozgrzej na średnim ogniem patelnię z dużą łyżką masła. W międzyczasie namocz dokładnie kromki chleba w miksturze z jajek i śmietanki. Na jednej kromce rozsmaruj grubą warstwą serek z żurawinami i czekoladą i przykryj drugą kromką.
- Przełóż na patelnię i smaż do momentu zarumienienia się tostów z obu stron.
- Podawaj z tosty z resztką masy z serka (jeżeli coś zostało), posypane czekoladą i żurawinami.
Smacznego!
magda says
Królewskie śniadanie 🙂
Dzi says
Oooo taaaak:)
Ervisha says
BOSKIE 🙂 Od razu zrobiłam się głodna 🙂
Dzi says
W takim razie do dzieła! Robi się je na prawdę szybko.
Ervisha says
Robiłam kiedyś z czekoladą i wiśnami, ale w wersji wegańskiej… No ale zobaczyłam te tosty u Ciebie i zjadłam dzisiaj na śniadanie… Są boskie 🙂
Dzi says
Cieszę się,że smakowały 🙂
Nikol says
Ojjj takie jedzonko to ja lubię 😉
Dzi says
Sama przyjemność, muszę tylko opracować wersję mniej kaloryczną:P
Nikol says
oj tam od czasu do czasu można sobie pozwolić na parę kalorii więcej 😛
Dzi says
Słuszne podejście:P