Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Śniadanie / Tosty francuskie z czekoladą i suszoną żurawiną

Tosty francuskie z czekoladą i suszoną żurawiną

by Dzi 10 komentarzy

Share the post "Tosty francuskie z czekoladą i suszoną żurawiną"

  • Facebook
  • X

Idealny pomysł na weekendowe, leniwe śniadanie. Pyszne tosty francuskie nadziewane gorzką czekoladą, słodkim sosem z żurawinowym i kremowym serkiem śmietankowym. Idealnie komponuje się z poranną kawą.Polecam!

Tosty francuskie z czekoladą i żurawinami (1 szt.)

Składniki:

  • 2 kromki chleba (np. tostowego)
  • 2 łyżki kremowego serka typu philadelphia
  • 2 łyżki sosu żurawinowego np. z tego przepisu
  • 1 łyżka posiekanej gorzkiej czekolady
  • 1 mała garść suszonej żurawiny
  • 1/8 szklanki śmietanki 36%
  • 1 jajko
  • 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżki cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • szczypta soli
  • masło do smażenia

Przygotowanie:

  1. W miseczce wymieszaj ze sobą serek,sos żurawinowy,czekoladę i suszoną żurawinę.
  2. W drugiej miseczce dokładnie wymieszaj ze sobą składniki do maczania tostów :jajko,śmietankę,cynamon,gałkę muszkatołową,brązowy cukier,cukier waniliowy i sól.
  3. Rozgrzej na średnim ogniem patelnię z dużą łyżką masła. W międzyczasie namocz dokładnie kromki chleba w miksturze z jajek i śmietanki. Na jednej kromce rozsmaruj grubą warstwą serek z żurawinami i czekoladą i przykryj drugą kromką.
  4. Przełóż na patelnię i smaż do momentu zarumienienia się tostów z obu stron.
  5. Podawaj z tosty z resztką masy z serka (jeżeli coś zostało), posypane czekoladą i żurawinami.
Smacznego!

Share the post "Tosty francuskie z czekoladą i suszoną żurawiną"

  • Facebook
  • X
Wersja do wydruku

Filed Under: Śniadanie, Słodkości Tagged With: cynamon, czekolada, gorzka czekolada, serek, śniadanie, sos żurawinowy, słodkości, tosty francuskie, wanilia, żurawina

« Kaczka z wiśniami zapiekana w cieście
Restauracja Oranżeria – recenzja »

Comments

  1. magda says

    16 marca 2013 at 11:57

    Królewskie śniadanie 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      16 marca 2013 at 12:06

      Oooo taaaak:)

      Odpowiedz
  2. Ervisha says

    16 marca 2013 at 11:57

    BOSKIE 🙂 Od razu zrobiłam się głodna 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      16 marca 2013 at 12:07

      W takim razie do dzieła! Robi się je na prawdę szybko.

      Odpowiedz
      • Ervisha says

        22 marca 2013 at 12:00

        Robiłam kiedyś z czekoladą i wiśnami, ale w wersji wegańskiej… No ale zobaczyłam te tosty u Ciebie i zjadłam dzisiaj na śniadanie… Są boskie 🙂

        Odpowiedz
        • Dzi says

          22 marca 2013 at 14:27

          Cieszę się,że smakowały 🙂

          Odpowiedz
  3. Nikol says

    16 marca 2013 at 12:19

    Ojjj takie jedzonko to ja lubię 😉

    Odpowiedz
    • Dzi says

      16 marca 2013 at 12:48

      Sama przyjemność, muszę tylko opracować wersję mniej kaloryczną:P

      Odpowiedz
      • Nikol says

        16 marca 2013 at 15:19

        oj tam od czasu do czasu można sobie pozwolić na parę kalorii więcej 😛

        Odpowiedz
        • Dzi says

          16 marca 2013 at 15:21

          Słuszne podejście:P

          Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Dodaj na Instagramie

Spróbuj czegoś nowego

Grillowana karkówka w stylu azjatyckim / Grilled pork neck chops oriental style

Gulasz z dzika / Wild boar stew

Gulasz z dzika / Wild boar stew

Dyniowo-czekoladowe ciastko z kubka / Pumpkin chocolate mug cake

Kotleciki jagnięce w sosie z wiśniami i Porto / Lamb chops in cherry and Port sauce

Sernik-z-musem-rabarbarowym-Rhubarb-mousse-cheesecake

Sernik z musem rabarbarowym / Rhubarb mousse cheesecake

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2025 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress