Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Słodkości / Włoska crostata z truskawkami

Włoska crostata z truskawkami

by Dzi 7 komentarzy

Share the post "Włoska crostata z truskawkami"

  • Facebook
  • Twitter

Pyszna tarta z truskawkami na waniliowym cieście rodem z Włoch. Świetny pomysł na letni deser. Polecam!

Scroll down for English

Crostata z truskawkami

(forma 26 cm,lub 30×10 cm)

Składniki:

  • 600 g truskawek, bez szypułek i przekrojonych na pół
  • 250 g cukru pudru
  • 1 pasek (10 cm) skórki z pomarańczy
  • sok z 1 pomarańczy
  • 1 pasek (5 cm) skórki z limonki
  • sok z 1/2 limonki
  • 2 łyżeczki świeżego imbiru startego na tarce
  • nasionka z 1 laski wanilii
  • 1 jajko rozbite z 2 łyżkami wody, do posmarowania ciasta
  • 2 łyżki cukru demerara lub perlistego do posypania
Składniki na ciasto:
  • 220 g mąki
  • 100 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę
  • 60 g cukru pudru
  • nasionka z 1 laski wanilii
  • szczypta soli
  • lekko ubite 1 jajko z 1 dodatkowym żółtkiem

Przygotowanie:

  1. W misce miksera, końcówką do ciast (lub w blenderze z nakładką do ciast) wymieszaj mąkę, masło, cukier puder i sól, aż powstanie ziarnista konsystencja.
  2. Dodawaj po trochu jajko, tylko do momentu powstania jednolitego ciasta (być może całe jajko nie będzie potrzebne).
  3. Wyłóż ciasto na posypaną mąką powierzchnię i pougniataj przez chwilę, aż będzie jednolite. Zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 1-2 godziny.
  4. W międzyczasie, w większym rondlu wymieszaj truskawki z cukrem pudrem, skórkami, sokami, imbirem i wanilią. Podgrzewaj na małym ogniu do rozpuszczenia cukru, następnie zwiększ ogień i gotuj mieszając od czasu do czasu, aż całość będzie miała konsystencję dżemu ( 10-15 minut). Mieszając staraj się rozgniatać truskawki, aby oddały jak najwięcej soku. Zdejmij z ognia do ostygnięcia, wyjmij i wyrzuć skórki.
  5. Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC.
  6. Rozwałkuj 2/3 ciasta na grubość ok. 3-4 mm i wyłóż do natłuszczonej formy do tarty. Następnie wlej przestudzone truskawki.
  7. Rozwałkuj pozostałą część ciasta i wytnij około 1 cm paski. Wyłóż je dekoracyjnie na truskawki i dociśnij ich końce do brzegów formy.
  8. Posmaruj ciasto mieszanką jajka z wodą i posyp cukrem demerara lub perlistym.
  9. Wstaw do piekarnika na 40-45 minut, aż ciasto się zarumieni. Wyjmij z piekarnika i odstaw do wystudzenia przed pokrojeniem.
Smacznego!

English version

Strawberry crostata

(26 cm  tart pan, or 30×10 cm)

Ingredients:

  • 600 g strawberries, hulled and halved
  • 250 g caster sugar
  • 1 10 cm-piece of orange zest
  • juice from 1 orange
  • 1 5 cm-piece of lime zest
  • juice of 1/2 lime
  • 2 tsp finely grated fresh ginger
  • scraped seeds of 1 vanilla bean
  • 1 egg beaten with 1/2 tablespoon water, for brushing
  • 2 tbsp demerara sugar for dusting

Ingredients for the pasta frolla:

  • 220 g of all-purpose flour
  • 100 g cold butter, cut into cubes
  • 60 g caster sugar
  • scraped seeds of 1 vanilla bean
  • pinch of salt
  • 1 egg, plus 1 egg yolk, lightly beaten

Preparation:

  1. For pasta frolla, process flour, butter, caster cugar, vanilla seedes and salt in a stand mixer (or food processor) until fine crumbs form.
  2. Gradually add egg mixture, process until mixture just comes together (you might not need all the egg mixture). Turn onto a lightly floured surface and knead until smooth. Wrap in plastic wrap and refrigerate for 1-2 hours.
  3. Meanwhile, combine strawberries in a large saucepan with caster sugar, zests, juices, ginger and vanilla seeds.
  4. Stir over medium heat until sugar dissolves, then bring to the boil and stir occassionally until very thick and jammy, 10-15 minutes. While mixing, squash the berries down to release all their juices. Set aside to cool completely, remove the zest pieces.
  5. Preheat oven to 180 oC.
  6. Roll out 2/3 of the pasta frolla on a lightly floured surface into a 3-4 mm thick rectangle and line a buttered tart pan, trim edges and spoon in cooled strawberry mixture.
  7. Roll out remaining pasta frolla on a lightly floured surface, then cut 1 cm-wide strips. Arrange strips in a lattice over jam, press pastry edges to seal and trim excess.
  8. Brush pastry with egg wash, dust with demerara sugar and bake until pastry is crisp and golden, 40-45 minutes.
  9. Cool in a pan before serving.

Enjoy!

Share the post "Włoska crostata z truskawkami"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Słodkości Tagged With: ciasto, ciasto kruche, imbir, kuchnia włoska, limonka, pomarańcza, słodkości, tarta, wanilia, wypieki

« Pulled pork z pomarańczowym sosem barbeque
Pieczona w boczku polędwiczka wieprzowa z balsamicznymi truskawkami »

Comments

  1. Wiewióra says

    24 czerwca 2013 at 07:03

    bardzo apetyczne ciasto 🙂 porywam kawałek!

    Odpowiedz
    • Dzi says

      24 czerwca 2013 at 07:54

      a proszę!:)

      Odpowiedz
  2. Beata says

    24 czerwca 2013 at 07:22

    Trzeba przyznać, że zwłaszcza ta góra ozdobiona cukrem pudrem powoduje, że chce się jeść i jeść. Gratuluję, piękny wypiek.

    Odpowiedz
    • Dzi says

      24 czerwca 2013 at 07:54

      Dziękuję:)

      Odpowiedz
  3. Winnie says

    24 czerwca 2013 at 09:22

    I looooooove strawberry and this is a very beautiful and tempting tart 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      24 czerwca 2013 at 10:09

      Thx:)

      Odpowiedz
  4. jestsmak says

    26 czerwca 2013 at 07:34

    O matko jak to fantastycznie wygląda! Koniecznie muszę zrobić taką tartę.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Zapiekanka-z-miesem-cukinia-i-ziemniakami-Meat-zucchini-and-potato-bake

Zapiekanka z mięsem, cukinią i ziemniakami / Meat, zucchini and potato bake

Kurczak ze szpinakiem i gorgonzolą / Gorgonzola and spinach chicken

Kurczak ze szpinakiem i gorgonzolą / Gorgonzola and spinach chicken

Szparagi z czosnkiem i parmezanem / Parmesan and garlic asparagus

Szparagi z czosnkiem i parmezanem / Parmesan and garlic asparagus

Puree z bobu / Broad bean puree

Puree z bobu / Broad bean puree

Pikantny pulled chicken / Spicy pulled chicken

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress