Pyszna tarta z truskawkami na waniliowym cieście rodem z Włoch. Świetny pomysł na letni deser. Polecam!
Scroll down for English
Crostata z truskawkami
(forma 26 cm,lub 30×10 cm)
Składniki:
- 600 g truskawek, bez szypułek i przekrojonych na pół
- 250 g cukru pudru
- 1 pasek (10 cm) skórki z pomarańczy
- sok z 1 pomarańczy
- 1 pasek (5 cm) skórki z limonki
- sok z 1/2 limonki
- 2 łyżeczki świeżego imbiru startego na tarce
- nasionka z 1 laski wanilii
- 1 jajko rozbite z 2 łyżkami wody, do posmarowania ciasta
- 2 łyżki cukru demerara lub perlistego do posypania
Składniki na ciasto:
- 220 g mąki
- 100 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę
- 60 g cukru pudru
- nasionka z 1 laski wanilii
- szczypta soli
- lekko ubite 1 jajko z 1 dodatkowym żółtkiem
Przygotowanie:
- W misce miksera, końcówką do ciast (lub w blenderze z nakładką do ciast) wymieszaj mąkę, masło, cukier puder i sól, aż powstanie ziarnista konsystencja.
- Dodawaj po trochu jajko, tylko do momentu powstania jednolitego ciasta (być może całe jajko nie będzie potrzebne).
- Wyłóż ciasto na posypaną mąką powierzchnię i pougniataj przez chwilę, aż będzie jednolite. Zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 1-2 godziny.
- W międzyczasie, w większym rondlu wymieszaj truskawki z cukrem pudrem, skórkami, sokami, imbirem i wanilią. Podgrzewaj na małym ogniu do rozpuszczenia cukru, następnie zwiększ ogień i gotuj mieszając od czasu do czasu, aż całość będzie miała konsystencję dżemu ( 10-15 minut). Mieszając staraj się rozgniatać truskawki, aby oddały jak najwięcej soku. Zdejmij z ognia do ostygnięcia, wyjmij i wyrzuć skórki.
- Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC.
- Rozwałkuj 2/3 ciasta na grubość ok. 3-4 mm i wyłóż do natłuszczonej formy do tarty. Następnie wlej przestudzone truskawki.
- Rozwałkuj pozostałą część ciasta i wytnij około 1 cm paski. Wyłóż je dekoracyjnie na truskawki i dociśnij ich końce do brzegów formy.
- Posmaruj ciasto mieszanką jajka z wodą i posyp cukrem demerara lub perlistym.
- Wstaw do piekarnika na 40-45 minut, aż ciasto się zarumieni. Wyjmij z piekarnika i odstaw do wystudzenia przed pokrojeniem.
Smacznego!
English version
Strawberry crostata
(26 cm tart pan, or 30×10 cm)
Ingredients:
- 600 g strawberries, hulled and halved
- 250 g caster sugar
- 1 10 cm-piece of orange zest
- juice from 1 orange
- 1 5 cm-piece of lime zest
- juice of 1/2 lime
- 2 tsp finely grated fresh ginger
- scraped seeds of 1 vanilla bean
- 1 egg beaten with 1/2 tablespoon water, for brushing
- 2 tbsp demerara sugar for dusting
Ingredients for the pasta frolla:
- 220 g of all-purpose flour
- 100 g cold butter, cut into cubes
- 60 g caster sugar
- scraped seeds of 1 vanilla bean
- pinch of salt
- 1 egg, plus 1 egg yolk, lightly beaten
Preparation:
- For pasta frolla, process flour, butter, caster cugar, vanilla seedes and salt in a stand mixer (or food processor) until fine crumbs form.
- Gradually add egg mixture, process until mixture just comes together (you might not need all the egg mixture). Turn onto a lightly floured surface and knead until smooth. Wrap in plastic wrap and refrigerate for 1-2 hours.
- Meanwhile, combine strawberries in a large saucepan with caster sugar, zests, juices, ginger and vanilla seeds.
- Stir over medium heat until sugar dissolves, then bring to the boil and stir occassionally until very thick and jammy, 10-15 minutes. While mixing, squash the berries down to release all their juices. Set aside to cool completely, remove the zest pieces.
- Preheat oven to 180 oC.
- Roll out 2/3 of the pasta frolla on a lightly floured surface into a 3-4 mm thick rectangle and line a buttered tart pan, trim edges and spoon in cooled strawberry mixture.
- Roll out remaining pasta frolla on a lightly floured surface, then cut 1 cm-wide strips. Arrange strips in a lattice over jam, press pastry edges to seal and trim excess.
- Brush pastry with egg wash, dust with demerara sugar and bake until pastry is crisp and golden, 40-45 minutes.
- Cool in a pan before serving.
Enjoy!
Wiewióra says
bardzo apetyczne ciasto 🙂 porywam kawałek!
Dzi says
a proszę!:)
Beata says
Trzeba przyznać, że zwłaszcza ta góra ozdobiona cukrem pudrem powoduje, że chce się jeść i jeść. Gratuluję, piękny wypiek.
Dzi says
Dziękuję:)
Winnie says
I looooooove strawberry and this is a very beautiful and tempting tart 🙂
Dzi says
Thx:)
jestsmak says
O matko jak to fantastycznie wygląda! Koniecznie muszę zrobić taką tartę.