Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Śniadanie / Ryż z jabłkami i cynamonem / Apple Cinnamon Rice Pudding

Ryż z jabłkami i cynamonem / Apple Cinnamon Rice Pudding

by Dzi 3 komentarze

Share the post "Ryż z jabłkami i cynamonem / Apple Cinnamon Rice Pudding"

  • Facebook
  • X

Dziś przedstawiam moje wspomnienie z dzieciństwa, pyszny i kremowy ryż zapiekany z jabłkami w cynamonie pod kołderką ze słodkiej śmietany. Mama bardzo często nam robiła coś takiego i sama postanowiłam go w końcu przyrządzić. Skorzystałam z przepisu kuchni Lidla, który delikatnie zmodyfikowałam pod swoje kubki smakowe i wyszedł absolutnie przepyszny! Kremowy ryż i słodkie cynamonowe jabłka, idealne danie na chłodne wieczory. Polecam gorąco!

Scroll down for recipe in English

Ryż z jabłkami i cynamonem / Apple Cinnamon Rice Pudding

Ryż z jabłkami i cynamonem

(4 porcje)

Składniki:

  • 200 g ryżu
  • 600 ml mleka
  • 1 szczypta soli
  • 4 jabłka, umyte, obrane i pozbawione gniazd nasiennych i starte na grubych oczkach
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki cukru
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu

Składniki na sos:

  • 150 ml kwaśnej śmietany 18%
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 70 g cukru pudru

Przygotowanie:

  1. W średnim rondelku zagotuj mleko z solą i wsyp ryż. Gotuj przez 15-20 minut, często mieszając, aż ryż stanie się kleisty po czym zdejmij garnek z ognia, przykryj pokrywką i odstaw na 30 minut.
  2. Rozgrzej dużą patelnię na średnim ogniu, włóż masło i gdy się rozgrzeje dodaj jabłka, 2 łyżki cukru, sok z ½ cytryny i wymieszaj. Smaż jabłka przez 5 minut, po czym wmieszaj cynamon i zdejmij patelnię z ognia.
  3. Do wysmarowanej masłem formy do zapiekania wyłóż połowę ryżu, na nim jabłka z patelni i na wierzchu rozsmaruj resztę ryżu.
  4. W średniej misce wymieszaj rózgą śmietanę, cukier waniliowy i cukier puder. Rozsmaruj sos na wierzchu zapiekanki i włóż do nagrzanego do 200 oC piekarnika.
  5. Piecz przez 30 minut, po czym wyjmij, odstaw na chwilę i zajadaj.

Smacznego!

Ryż z jabłkami i cynamonem / Apple Cinnamon Rice Pudding

English version

Apple Cinnamon Rice Pudding

(4 servings)

Ingredients:

  • 200 g rice
  • 600 ml of whole milk
  • 1 pinch of salt
  • 4 apples, washed, peeled, cored and grated
  • 1 tablespoon butter
  • 2 tablespoons sugar
  • juice of 1/2 lemon
  • 1 teaspoon cinnamon

Ingredients for the sauce:

  • 150 ml sour cream
  • 2 tsp vanilla sugar
  • 70 g caster sugar

Preparation:

  1. Add milk and salt to a medium saucepan, bring to the boil and add rice. Cook for 15-20 minutes, stirring from time to time, remove from the heat, cover and set aside for 30 minutes.
  2. Heat large pan with 1 tbsp of butter over medium heat, add apples, 2 tablespoons sugar, lemon juice and mix. Cook the apples for 5 minutes, then stir in the cinnamon and remove the pan from the heat.
  3. Spread half of the rice in the greased casserole dish, next spread apples and top with the rest of the rice.
  4. Preheat the oven to 200 oC.
  5. In a medium bowl, mix the sour cream, vanilla sugar and caster sugar. Spread on top of  the rice, place in the oven and bake for 30 minutes.

Enjoy!

Ryż z jabłkami i cynamonem / Apple Cinnamon Rice Pudding

Ryż z jabłkami i cynamonem / Apple Cinnamon Rice Pudding

Share the post "Ryż z jabłkami i cynamonem / Apple Cinnamon Rice Pudding"

  • Facebook
  • X
Wersja do wydruku

Filed Under: Śniadanie, Słodkości Tagged With: cynamon, jabłka, ryż, śniadanie, słodkości

« Azjatycka wołowina z brokułami / Asian style beef with broccoli
Puree z topinambura i jabłka / Jerusalem artichoke and apple puree »

Comments

  1. Laura says

    21 lutego 2017 at 14:18

    no ja nie mogę tego zjeść nie wiem czemu

    Odpowiedz
    • Dzi says

      21 lutego 2017 at 15:04

      Też pewnie wspomnienie z dzieciństwa ;P Niektórzy mają tak ze szpinakiem 🙂

      Odpowiedz
  2. Kinga_im says

    21 lutego 2017 at 22:30

    Rzeczywiście wspomnienie dzieciństwa 😉 W moim przypadku bardzo smaczne! Chyba stęskniłam się za tym smakiem…

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Dodaj na Instagramie

Spróbuj czegoś nowego

Pomidorowe curry z kurczakiem i ziemniakami / Tomato curry with chicken and potatoes

Śledź w sosie pomidorowym z pieczoną papryką

Placki ziemniaczane z nadzieniem z kaczki / Potato cakes with duck filling

Puree z zielonego groszku i rukoli / Pea puree with arugula

Lubisz rodzinne grillowanie? Możesz to robić zdrowo i bez dymu!

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2025 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress