Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dodatki do dań obiadowych / Przekładane kostki ziemniaczane

Przekładane kostki ziemniaczane

by Dzi 3 komentarze

Share the post "Przekładane kostki ziemniaczane"

  • Facebook
  • Twitter

Jest to doskonały przepis na ziemniaki do popisowego dania głównego. Cienkie plasterki ziemniaków ułożone jak w tym przepisie Gordona Ramsaya, zapieczone i obsmażone na rumiano. Bardzo przyjemne dla oka i jeszcze lepiej smakują. Najlepiej zrobić je dzień wcześniej, a przed samym obiadem tylko pokroić w kostkę i obsmażyć.

Przekładane kostki ziemniaczane (6 porcji)

Składniki:

  • 240 ml śmietanki
  • sól i pieprz
  • 1,2 kg ziemniaków (najlepiej duże)
  • 5 łyżek masła (1 łyżka rozpuszczonego + 4 łyżki pokrojone w kostkę)
  • olej
  • listki z 2 gałązek tymianku
  • 2 ząbki czosnku
  • posiekany szczypiorek do podania (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  1. Wlej śmietankę do dużej miski i wsyp łyżkę soli i pół łyżeczki pieprzu.
  2. Ziemniaki obierz , umieść szatkownicę nad miską i posiekaj je na cienkie plasterki, zaczynając od szerszej strony ziemniaka (tak by plasterki były cienkie i szerokie). Pozwól im swobodnie wpadać do miski ze śmietanką. Od czasu do czasu wymieszaj plasterki,tak by wszystkie były nią pokryte (dzięki temu nie ściemnieją).
  3. Wysokie i wąskie naczynie żaroodporne ( w stylu keksówki) wysmaruj połową rozpuszczonego masła. Wyłóż je papierem do pieczenia, pozostawiając długie końce z każdej strony,posmaruj go drugą połową rozpuszczonego masła i posyp solą i pieprzem. Te czynności pomogą nam na etapie wyciągania ziemniaków z formy.
  4. Wykładaj plasterki ziemniaków do formy,tak by zachodziły w 2/3 powierzchni na siebie i dokładnie ją wypełniały. Co druga warstwę posól i popieprz i  posyp kostkami masła. Układaj tak, aż do wyczerpania się ziemniaków, następnie zawiń pozostawione długie brzegi na ostatnią warstwę ziemniaków i dodatkowo przykryj formę folią aluminiową.
  5. Piecz je w nagrzanym do 180 oC piekarniku przez 1 godzinę i 50 minut, lub do miękkości (można sprawdzić np wykałaczką). Wyjmij z piekarnika i pozwól im poleżeć ok 15 min, połóż na ziemniaki coś ciężkiego ( ja miałam 2 litrowe słoiki z przetworami) i wstaw do lodówki na minimum 6 godzin (max. 2 dni).
  6. Przed podaniem wyjmij naczynie z lodówki i nożem oddziel ziemniaki z papierem od brzegów formy. Używając dłuższych brzegów papieru do pieczenia wyjmij je delikatnie z formy i połóż na desce do krojenia. Odkrój nierówne brzegi, tak, by powstała równa kostka. Teraz podziel ją ostrym nożem na 12 równych kawałków i pozwól im poleżeć w temp. pokojowej przez 30 min.
  7. Na dużej patelni, na średnio-dużym ogniu  rozgrzej trochę oleju. Włóż  kostki warstwami do dołu, razem z czosnkiem i tymiankiem. Smaż do momentu zarumienienia i następnie przełóż je na drugą stronę.
  8. Wyłóż ziemniaki na talerze wraz z głównym daniem. Na każdej kostkę możesz położyć odrobinę masła i posypać szczypiorkiem.
Smacznego!

Share the post "Przekładane kostki ziemniaczane"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dodatki do dań obiadowych Tagged With: dodatek do dania głównego, obiad, śmietanka, ziemniaki, zioła

« Chicken pie z warzywami i parmezanową kruszonką
Cielęcina w kremie z zimowymi warzywami Gordona Ramsaya »

Comments

  1. Kats says

    7 kwietnia 2013 at 20:06

    Wyglądają super smakowicie.

    Odpowiedz
    • Dzi says

      7 kwietnia 2013 at 20:10

      Dziękuję:)

      Odpowiedz

Trackbacks

  1. Cielęcina w kremie z zimowymi warzywami Gordona Ramsaya | pisze:
    8 kwietnia 2013 o 06:42

    […] głównaO MnieWspółpracaKontakt Previous Home / Dania obiadowe / Cielęcina w kremie z zimowymi warzywami Gordona […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Jajka zapiekane z łososiem, botwinką i brie / Baked eggs with salmon, chard and brie

Zakręcone pączki / Twisted doughnuts

Zakręcone pączki / Twisted doughnuts

Szybkie curry z łososiem / Easy salmon curry

Śledzie w sosie curry / Curried herring

Dynia w słodkiej glazurze sezamowej / Pumpkin with a sweet sesame glaze

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress