Share the post "Kiełbasa zapiekana z batatami i serem pleśniowym / Sausage baked with sweet potatoes and blue cheese"
Dziś proponuję niezwykle szybki i łatwy pomysł na obiad w zabieganym tygodniu. Najlepszej jakości kiełbasa zapiekana z batatami, cebulką i czosnkiem, z dodatkiem pomarańczy zadowolą wszystkich domowników. Jest to tak na prawdę rewelacyjne danie jednogarnkowe, które dzięki dodatkowi sera pleśniowego i orzechów nabiera niebanalnego charakteru. Proponuję też podać je ze świeżym pieczywem w celu zebrania nim pysznego sosu, polecam!
Bardzo lubię takie dania, które robią się same, szczególnie za szybkość jego wykonania. Bardzo duże znaczenie mają dobrej jakości pomocnicy kuchenni, które dodatkowo dbają o delikatną powierzchnię patelni i naczyń do zapiekania jak na przykład ten drewniany zestaw łyżek i łopatek – zakochałam się w nim! 🙂 Polecam!
Scroll down for recipe in English
Kiełbasa zapiekana z batatami i serem pleśniowym
(4 porcje)
Składniki:
- 1 cebula, obrana i pokrojona w ósemki
- 3 średnie słodkie ziemniaki (bataty), obrane i pokrojone w 2 cm kostkę lub półksiężyce
- 4 ząbki czosnku, nieobrane, ale „zgniecione” bokiem noża
- 4 kawałki najlepszej jakościowo kiełbasy
- oliwa do pieczenia
- 200 g fasolki szparagowej, z przyciętymi końcówkami, może być mrożona
- garść posiekanych orzechów włoskich
- 4 lub 5 gałązek tymianku
- starta skórka i sok z jednej pomarańczy
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżeczka cynamonu
- 50 g sera z niebieską pleśnią
Przygotowanie:
- Włącz piekarnik i ustaw go na 200 °C
- W odpowiedniej wielkości naczyniu żaroodpornym umieść cebulę, czosnek i słodkie ziemniaki.
- Ułóż na nich kiełbasę i skrop od serca oliwą. Włóż do piekarnika i zapiekaj bez przykrycia przez około 30 minut, aż kiełbasa się ładnie zarumieni.
- W międzyczasie w miseczce wymieszaj sok i skórkę pomarańczową, wraz z miodem i cynamonem. Do naczynia z kiełbasą dodaj fasolkę, orzechy, listki tymianku i dopraw solą i pieprzem, po czym polej całość sosem pomarańczowym.
- Piecz o kolejne 20 minut lub do miękkości batatów, po czym wyłóż ser i zapiekaj kolejne 5 minut do jego rozpuszczenia.
- Podawaj z opieczonym chlebkiem i lekką sałatką.
Smacznego!
English version
Sausage baked with sweet potatoes and blue cheese
(4 servings)
Ingredients:
- 1 onion, cut in eights
- 3 medium sweet potatos, peeled and cut into 2 cm dice
- 4 garlic cloves, unpeeled but ‘squashed’ a little with a knife
- 4 pieces of the best quality sausages
- a good drizzle of olive oil, for cooking
- 200 grams green beans, trimmed
- a good handful of chopped walnuts
- 4 or 5 sprigs of thyme
- grated zest and juice of an orange
- 2 tablespoons of honey
- 1 teaspoon cinnamon
- 50 grams of blue cheese
Preparation:
- Preheat the oven to 200 oC.
- Place onion and the sweet potatoes into a large baking dish with the garlic cloves.
- Add the sausages to the dish and toss everything together with a good drizzle of olive oil. Bake uncovered for about 30 minutes or until the sausages are nice and golden, tossing half way through cooking.
- Whisk together the orange zest and juice, honey and cinnamon. Place the green beans, nuts, leaves from the thyme sprigs, season with salt and pepper to taste and add orange marinade to the dish.
- Bake for about another 20 minutesor until the sweet potatoes are done, scattering the blue cheese over the top of the dish 5 minutes before the end of the cooking time to melt.
- Serve with crusty bread or a simple green salad.
Enjoy!
Kasia knifeandspoon.pl says
Pięknie się prezentuje w tym pięknym garnku i ten pyszny zdrowy batat 😉
Dzi says
Ostatnio bardzo mi posmakował:)
Programista w kuchni says
Ostatnio robiłem białą kiełbasę pieczoną w piwie. Polecam sprawdzić, bo wszyscy w domu byli zachwyceni 🙂 Uwielbiam bataty, dlatego ten przepis ląduje w zakładkach i na pewno go przygotuję. Świetny blog, a zdjęcia jeszcze lepsze! 🙂
Dzi says
Dziękuję 🙂
Przemyslaw says
Witam jakoś tak zawsze mnie odrzuca jak słyszę lub widzę, że został dodany gdzieś ser pleśniowy. Jednak akurat ten przepis mnie bardzo zainteresował. Myślę, że kiełbasa z batatami to bardzo dobre połaczenie. Jednak dodam sobie ten przepis do ulubionych i jeszcze pomyślę, czy go wypróbuję.
Dzi says
Ser pleśniowy albo się kocha albo nienawidzi:) Ja uwielbiam a mój połowek woli omijać:)
Jaddi says
Następne danie jednogarnkowe, które musze spróbować. Tylko jak przekonać moją druga połówkę aby mi taki coś przygotowała, ma ktoś jakiś może dobry pomysł ??:P
Dzi says
Zaskocz połówkę i przygotuj sam 😛
Anna B says
Witam,
Interesujący przepis- właśnie jest u mnie w piekarniku 😉 ale… zapomniałaś dodać jak przygotować fasolkę szparagową?
Pozdrawiam
Dzi says
Dzięki za czujność, już uzupełniłam:)
Katarzyna says
Jeśli nie mam fasolki szparagowej, to czym można by ją zastąpić, żeby pasowało? Ziemniaki, marchew, por, pomidory, papryka?
Dzi says
Generalnie cokolwiek lubimy, ten przepis jest bardzo uniwersalny.