Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Kiełbasa zapiekana z batatami i serem pleśniowym / Sausage baked with sweet potatoes and blue cheese

Kiełbasa zapiekana z batatami i serem pleśniowym / Sausage baked with sweet potatoes and blue cheese

by Dzi 12 komentarzy

Share the post "Kiełbasa zapiekana z batatami i serem pleśniowym / Sausage baked with sweet potatoes and blue cheese"

  • Facebook
  • Twitter

Dziś proponuję niezwykle szybki i łatwy pomysł na obiad w zabieganym tygodniu. Najlepszej jakości kiełbasa zapiekana z batatami, cebulką i czosnkiem, z dodatkiem pomarańczy zadowolą wszystkich domowników. Jest to tak na prawdę rewelacyjne danie jednogarnkowe, które dzięki dodatkowi sera pleśniowego i orzechów nabiera niebanalnego charakteru. Proponuję też podać je ze świeżym pieczywem w celu zebrania nim pysznego sosu, polecam!

Bardzo lubię takie dania, które robią się same, szczególnie za szybkość jego wykonania. Bardzo duże znaczenie mają dobrej jakości pomocnicy kuchenni, które dodatkowo dbają o delikatną powierzchnię patelni i naczyń do zapiekania jak na przykład ten drewniany zestaw łyżek i łopatek – zakochałam się w nim! 🙂 Polecam!

kociołek

Scroll down for recipe in English

Kiełbasa zapiekana z batatami i serem pleśniowym

(4 porcje)

Składniki:

  • 1 cebula, obrana i pokrojona w ósemki
  • 3 średnie słodkie ziemniaki (bataty), obrane i pokrojone w 2 cm kostkę lub półksiężyce
  • 4 ząbki czosnku, nieobrane, ale „zgniecione” bokiem noża
  • 4 kawałki najlepszej jakościowo kiełbasy
  • oliwa do pieczenia
  • 200 g fasolki szparagowej, z przyciętymi końcówkami, może być mrożona
  • garść posiekanych orzechów włoskich
  • 4 lub 5 gałązek tymianku
  • starta skórka i sok z jednej pomarańczy
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 50 g sera z niebieską pleśnią

Przygotowanie:

  1. Włącz piekarnik i ustaw go na 200 °C
  2. W odpowiedniej wielkości naczyniu żaroodpornym umieść cebulę, czosnek i słodkie ziemniaki.
  3. Ułóż na nich kiełbasę i skrop od serca oliwą. Włóż do piekarnika i zapiekaj bez przykrycia przez około 30 minut, aż kiełbasa się ładnie zarumieni.
  4. W międzyczasie w miseczce wymieszaj sok i skórkę pomarańczową, wraz z miodem i cynamonem. Do naczynia z kiełbasą dodaj fasolkę, orzechy, listki tymianku i dopraw solą i pieprzem, po czym polej całość sosem pomarańczowym.
  5. Piecz o kolejne 20 minut lub do miękkości batatów, po czym wyłóż ser i zapiekaj kolejne 5 minut do jego rozpuszczenia.
  6. Podawaj z opieczonym chlebkiem i lekką sałatką.

Smacznego!

kociołek

English version

Sausage baked with sweet potatoes and blue cheese

(4 servings)

Ingredients:

  • 1 onion, cut in eights
  • 3 medium sweet potatos, peeled and cut into 2 cm dice
  • 4 garlic cloves, unpeeled but ‘squashed’ a little with a knife
  • 4 pieces of the best quality sausages
  • a good drizzle of olive oil, for cooking
  • 200 grams green beans, trimmed
  • a good handful of chopped walnuts
  • 4 or 5 sprigs of thyme
  • grated zest and juice of an orange
  • 2 tablespoons of honey
  • 1 teaspoon cinnamon
  • 50 grams of blue cheese

Preparation:

  1. Preheat the oven to 200 oC.
  2. Place onion and the sweet potatoes into a large baking dish with the garlic cloves.
  3. Add the sausages to the dish and toss everything together with a good drizzle of olive oil. Bake uncovered for about 30 minutes or until the sausages are nice and golden, tossing half way through cooking.
  4. Whisk together the orange zest and juice, honey and cinnamon. Place the green beans, nuts, leaves from the thyme sprigs, season with salt and pepper to taste and add orange marinade to the dish.
  5. Bake for about another 20 minutesor until the sweet potatoes are done, scattering the blue cheese over the top of the dish 5 minutes before the end of the cooking time to melt.
  6. Serve with  crusty bread or a simple green salad.

Enjoy!

kociolek

Share the post "Kiełbasa zapiekana z batatami i serem pleśniowym / Sausage baked with sweet potatoes and blue cheese"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Mięsa Tagged With: bataty, cynamon, fasolka szparagowa, kiełbasa, mięso, miód, obiad, orzechy, orzechy włoskie, pomarańcze, ser, ser pleśniowy, zioła

« Cytrynowo-jagodowe ciasto jogurtowe / Lemon blueberry yogurt cake
Konkurs ze sklepem ran.o home – wyniki! »

Comments

  1. Kasia knifeandspoon.pl says

    19 marca 2015 at 14:47

    Pięknie się prezentuje w tym pięknym garnku i ten pyszny zdrowy batat 😉

    Odpowiedz
    • Dzi says

      19 marca 2015 at 14:50

      Ostatnio bardzo mi posmakował:)

      Odpowiedz
  2. Programista w kuchni says

    21 marca 2015 at 22:12

    Ostatnio robiłem białą kiełbasę pieczoną w piwie. Polecam sprawdzić, bo wszyscy w domu byli zachwyceni 🙂 Uwielbiam bataty, dlatego ten przepis ląduje w zakładkach i na pewno go przygotuję. Świetny blog, a zdjęcia jeszcze lepsze! 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      21 marca 2015 at 22:46

      Dziękuję 🙂

      Odpowiedz
  3. Przemyslaw says

    23 marca 2015 at 11:06

    Witam jakoś tak zawsze mnie odrzuca jak słyszę lub widzę, że został dodany gdzieś ser pleśniowy. Jednak akurat ten przepis mnie bardzo zainteresował. Myślę, że kiełbasa z batatami to bardzo dobre połaczenie. Jednak dodam sobie ten przepis do ulubionych i jeszcze pomyślę, czy go wypróbuję.

    Odpowiedz
    • Dzi says

      23 marca 2015 at 11:29

      Ser pleśniowy albo się kocha albo nienawidzi:) Ja uwielbiam a mój połowek woli omijać:)

      Odpowiedz
  4. Jaddi says

    24 marca 2015 at 11:41

    Następne danie jednogarnkowe, które musze spróbować. Tylko jak przekonać moją druga połówkę aby mi taki coś przygotowała, ma ktoś jakiś może dobry pomysł ??:P

    Odpowiedz
    • Dzi says

      24 marca 2015 at 12:06

      Zaskocz połówkę i przygotuj sam 😛

      Odpowiedz
  5. Anna B says

    28 maja 2015 at 19:27

    Witam,
    Interesujący przepis- właśnie jest u mnie w piekarniku 😉 ale… zapomniałaś dodać jak przygotować fasolkę szparagową?
    Pozdrawiam

    Odpowiedz
    • Dzi says

      28 maja 2015 at 20:06

      Dzięki za czujność, już uzupełniłam:)

      Odpowiedz
  6. Katarzyna says

    7 września 2021 at 11:55

    Jeśli nie mam fasolki szparagowej, to czym można by ją zastąpić, żeby pasowało? Ziemniaki, marchew, por, pomidory, papryka?

    Odpowiedz
    • Dzi says

      7 września 2021 at 13:32

      Generalnie cokolwiek lubimy, ten przepis jest bardzo uniwersalny.

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Pieczony łosoś w glazurze z syropu klonowego i musztardy francuskiej

Kotlety wieprzowe ze słodko-kwaśną papryką Gordona Ramsaya

Pieczone-letnie-warzywa-w-pomidorach-Roasted-summer-vegetables-with-tomato-sauce

Pieczone letnie warzywa w pomidorach / Roasted summer vegetables with tomato sauce

Moja wymarzona kuchnia – Gorenje Simplicity

Steki-z-tunczyka-po-prowansalsku-Tuna-provencale

Steki z tuńczyka po prowansalsku / Tuna provencale

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress