Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Miodowy kurczak po wietnamsku z groszkiem cukrowym

Miodowy kurczak po wietnamsku z groszkiem cukrowym

by Dzi 2 komentarze

Share the post "Miodowy kurczak po wietnamsku z groszkiem cukrowym"

  • Facebook
  • Twitter

Przedstawiam kolejny szybki obiad rodem z Wietnamu. Miodowy kurczak  z groszkiem cukrowym tworzy idealną kompozycję, chociaż można go oczywiście zamienić na inne ulubione warzywo. Przygotowanie tego dania trwa niecałe pół godziny (po przednim zamarynowaniu kurczaka dzień wcześniej) i można go podać z ryżem. Polecam!

Czas przygotowania:ok. 25 minut (bez marynowania)

 

Miodowy kurczak po wietnamsku (4 porcje)

Składniki:

  • 1/2 łyżeczki skórki otartej z cytryny
  • 3 ząbki czosnku,przeciśnięte przez praskę
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
  • szczypta pieprzu cayenne
  • 4 filety z piersi kurczaka
  • 2 łyżki wytrawnego sherry (lub białego wina)
  • 2 łyżki melasy lub miodu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 200 g strączków groszku cukrowego
  • uprażony na suchej patelni sezam do posypania

Przygotowanie marynaty:

  1. W miseczce wymieszaj skórkę cytrynową,czosnek,sos rybny,sos sojowy,pieprz czarny i cayenne.
  2. Piersi kurczaka pokrój w wąskie paski,włóż do marynaty,przykryj miskę i włóż do lodówki na minimum 30 min, a najlepiej na całą noc.
Przygotowanie dania:
  1. Przygotuj sos: wymieszaj sherry (lub wino) z melasą lub miodem oraz sokiem cytrynowym.
  2. Ustaw wok lub głęboką patelnię na dużym ogniu,wlej olej i bardzo mocno rozgrzej.
  3. Ostrożnie wkładaj kawałki kurczaka (wraz z marynatą) do oleju,i szybko je podsmaż. Dodaj mieszankę z winem,miodem i sokiem cytrynowym. Smaż,aż sos lekko zgęstnieje.
  4. Oddzielnie ugotuj groszek w lekko osolonej wodzie z dodatkiem odrobiny cukru (ok. 3-4 min).
  5. Groszek osącz i wymieszaj z potrawą lub wyłóż obok kurczaka.Podawaj z ryżem lub makaronem ryżowym lub sojowym.
Smacznego!

Share the post "Miodowy kurczak po wietnamsku z groszkiem cukrowym"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Mięsa Tagged With: białe wino, groszek cukrowy, kuchnia azjatycka, kuchnia wietnamska, kurczak, mięso, miód, obiad, ryż, sos sojowy, wino

« Szybkie ciasteczka z czekoladą i kandyzowanym imbirem
Potrójnie imbirowe scones owsiane z żurawiną »

Comments

  1. Wiewióra says

    18 kwietnia 2013 at 16:47

    ależ ja lubię takie dania!!! pycha!

    Odpowiedz
    • Dzi says

      18 kwietnia 2013 at 16:49

      🙂

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Truskawki zapiekane w koglu moglu

Quesadilla z kurczakiem, szpinakiem i kozim serem / Spinach, chicken and goat cheese quesadilla

Rabarbar-i-czeresnie-pod-kruszonka-Rhubarb-cherry-crumble

Rabarbar i czereśnie pod kruszonką / Rhubarb cherry crumble

Sledz z suszonymi grzybami i sliwkami / Herring with dried mushrooms and prunes

Śledź z suszonymi grzybami i śliwkami / Herring with dried mushrooms and prunes

Losos zapiekany ze szpinakiem i mozzarella / Salmon baked with spinach and mozzarella

Łosoś zapiekany ze szpinakiem i mozzarellą / Salmon baked with spinach and mozzarella

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress