Przedstawiam kolejny szybki obiad rodem z Wietnamu. Miodowy kurczak z groszkiem cukrowym tworzy idealną kompozycję, chociaż można go oczywiście zamienić na inne ulubione warzywo. Przygotowanie tego dania trwa niecałe pół godziny (po przednim zamarynowaniu kurczaka dzień wcześniej) i można go podać z ryżem. Polecam!
Czas przygotowania:ok. 25 minut (bez marynowania)
Miodowy kurczak po wietnamsku (4 porcje)
Składniki:
- 1/2 łyżeczki skórki otartej z cytryny
- 3 ząbki czosnku,przeciśnięte przez praskę
- 2 łyżki sosu rybnego
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
- szczypta pieprzu cayenne
- 4 filety z piersi kurczaka
- 2 łyżki wytrawnego sherry (lub białego wina)
- 2 łyżki melasy lub miodu
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 200 g strączków groszku cukrowego
- uprażony na suchej patelni sezam do posypania
Przygotowanie marynaty:
- W miseczce wymieszaj skórkę cytrynową,czosnek,sos rybny,sos sojowy,pieprz czarny i cayenne.
- Piersi kurczaka pokrój w wąskie paski,włóż do marynaty,przykryj miskę i włóż do lodówki na minimum 30 min, a najlepiej na całą noc.
- Przygotuj sos: wymieszaj sherry (lub wino) z melasą lub miodem oraz sokiem cytrynowym.
- Ustaw wok lub głęboką patelnię na dużym ogniu,wlej olej i bardzo mocno rozgrzej.
- Ostrożnie wkładaj kawałki kurczaka (wraz z marynatą) do oleju,i szybko je podsmaż. Dodaj mieszankę z winem,miodem i sokiem cytrynowym. Smaż,aż sos lekko zgęstnieje.
- Oddzielnie ugotuj groszek w lekko osolonej wodzie z dodatkiem odrobiny cukru (ok. 3-4 min).
- Groszek osącz i wymieszaj z potrawą lub wyłóż obok kurczaka.Podawaj z ryżem lub makaronem ryżowym lub sojowym.
ależ ja lubię takie dania!!! pycha!
🙂