Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Mule w pikantnym sosie pomidorowym z chili / Chilli tomato mussels

Mule w pikantnym sosie pomidorowym z chili / Chilli tomato mussels

by Dzi 13 komentarzy

Share the post "Mule w pikantnym sosie pomidorowym z chili / Chilli tomato mussels"

  • Facebook
  • X

Dziś kolejny przepis na moje ukochane małże! Uwielbiam je za smak, szybkość przygotowania, jak i za wartości odżywcze i niską kaloryczność 🙂 Tym razem proponuję je w pikantnym sosie pomidorowym z papryczkami chilli – samo zdrowie. Polecam!

Scroll down for recipe in English

mule

Mule w pikantnym sosie pomidorowym z chili

(2 porcje)

Składniki:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub innego oleju roślinnego
  • 1 cebula, posiekana w drobną kostkę
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1 czerwona papryczka chilli, pokrojona w cienkie plasterki
  • 400 g krojonych pomidorów w puszce
  • 1 kg małż, oczyszczonych
  • 1 szklanka białego wytrawnego wina
  • mała garść natki pietruszki, posiekanej do podania

Przygotowanie:

  1. W większym rondlu rozgrzej na średnim ogniu olej, wrzuć cebulę, czosnek i chilli, po czym smaż do zeszklenia cebuli. Następnie dodaj pomidory, wymieszaj i gotuj sos przez pięć minut.
  2. Dodaj małże i białe wino i dokładnie wymieszaj. Przykryj garnek i gotuj całość przez 5 minut, potrząsając rondlem od czasu do czasu aby mule równomiernie się podgrzewały.
  3. Wsyp posiekaną natkę pietruszki, dopraw solą jeżeli to konieczne, a następnie podawaj z sosem wraz z  grzankami.

Smacznego!

mule

English version

Chilli tomato mussels

(2 servings)

Ingredients:

  • 2 tablespoons olive oil or vegetable oil
  • 1 onion, finely chopped
  • 2 cloves garlic, finely chopped
  • 1 red chilli, thinly sliced
  • 400 g tin chopped tomatoes
  • 1kg mussels, bearded and ready to cook
  • 1 cup dry white wine
  • handful parsley, roughly chopped

Preparation:

  1. In a saucepan heat oil over medium high heat. Add onion, garlic and chilli and sauté until onions are translucent. Add chopped tomatoes and simmer for five minutes.
  2. Add the mussels and white wine and stir till well combined. Add lid to saucepan and simmer for five minutes, tossing the pot a couple of times during that time to move the mussels around.
  3. Add chopped parsley, season with salt if necessary and stir, then serve with the sauce and a few slices of toasted bread.

Enjoy!

mule

 

Share the post "Mule w pikantnym sosie pomidorowym z chili / Chilli tomato mussels"

  • Facebook
  • X
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Ryby i owoce morza Tagged With: chilli, małże, mule, obiad, owoce morza, pomidor, zioła

« Ciasteczka nadziewane jabłkami i solonym karmelem / Salted caramel apple hand pies
Leczo z cukinii z mięsem mielonym / Courgette stew with ground meat »

Comments

  1. Michał says

    6 października 2014 at 12:36

    Mam pytanie, gdzie udało ci się kupić mule? Bo ostatnio wszędzie szukałem i nigdzie nie było niczego zadowalającego. Nawet w Almie.

    Przepisem narobiłaś mi smaku i teraz jest mi źle, bo ślinka cieknie 😀

    Odpowiedz
    • Dzi says

      6 października 2014 at 12:55

      Zawsze kupuję je we Frisco i jeszcze nigdy się nie przejechałam i dostawał świeże. Polecam!

      Odpowiedz
  2. Dariozka91 says

    6 października 2014 at 17:58

    mniaaam! takie apetyczne zdjęcia, że aż się chce zlizać sos z tych małży z monitora !

    Odpowiedz
    • Dzi says

      7 października 2014 at 15:54

      🙂

      Odpowiedz
  3. szkolna says

    8 października 2014 at 09:05

    Nigdy jeszcze nie jadłam małży, ale widzę że wy je tu zachwalacie, więc może warto by się skusić. To może być ciekawe doświadczenie dla podniebienia 😉

    Odpowiedz
    • Dzi says

      8 października 2014 at 09:09

      Są przepyszne, polecam:)

      Odpowiedz
  4. Magda says

    9 października 2014 at 08:40

    Ja to bym miała mega problem z przygotowaniem takiego dania, ponieważ mieszkam w zbyt małęj miejscowości i nigdzie nie ma sklepu, w którym mogłabym zakupić mule. Jednak na szczęście to da się zastąpić wystarczy wiedzieć jak się za to zabrać. Jak uda mi się zastąpić w tym daniu mule to dam znać i przedstawię tu swój lekko zmieniony przepis.

    Odpowiedz
    • Dzi says

      9 października 2014 at 09:04

      Czekam z niecierpliwością i trzymam kciuki,żeby wyszło smacznie:)

      Odpowiedz
  5. Ania 1974 says

    19 czerwca 2015 at 21:00

    Robiłam na kolację ,ale żeśmy zażądali,pyszne Azja uwielbiam małże

    Odpowiedz
    • Ania 1974 says

      19 czerwca 2015 at 21:02

      Ha ha dopiero zobaczyłam jakie błędy, zajadalismy się , i ja uwielbiam małże

      Odpowiedz
      • Dzi says

        19 czerwca 2015 at 21:04

        Ja też je uwielbiam:)

        Odpowiedz
  6. uradowana says

    31 października 2015 at 18:30

    Danie wyszło wspaniałe własnie zrobiłam z….se w smaku

    Odpowiedz
    • Dzi says

      31 października 2015 at 19:00

      Cieszę się, że smakowało:)

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Dodaj na Instagramie

Spróbuj czegoś nowego

Salatka-pieczarkowa-na-cieplo-Warm-mushroom-salad

Sałatka pieczarkowa na ciepło / Warm mushroom salad

Bardzo odchudzony sernik / Diet cheesecake

swiateczna kaczka pieczona z sosem wisniowym z winem Porto / Christmas roast duck with port and cherry sauce

Świąteczna kaczka pieczona z sosem wiśniowym z winem Porto / Christmas roast duck with port and cherry sauce

Karkowka-duszona-w-mlodej-kapuscie-Braised-pork-neck-with-young-cabbage

Karkówka duszona w młodej kapuście / Braised pork neck with young cabbage

latwe-ciasteczka-maslane-Easy-butter-cookies

Łatwe ciasteczka maślane / Easy butter cookies

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2025 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress