Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Młode ziemniaki w śmietanie Marii Disslowej

Młode ziemniaki w śmietanie Marii Disslowej

by Dzi 8 komentarzy

Share the post "Młode ziemniaki w śmietanie Marii Disslowej"

  • Facebook
  • X

Zdobyłam młode ziemniaczki, zapewne nie polskie,ale zawsze:) W poszukiwaniu fajnego przepisu na nie, przekopałam całą moją zasobną już biblioteczkę, jednak nie znalazłam nic ciekawego wśród zachodnich sław,aż dokopałam się do starocia przywiezionego z domu rodzinnego,czyli książki „Jak gotować” Marii Disslowej-praktyczny poradnik kucharski z 1930 roku! Jak się okazało posiadam wydanie unowocześnione bo aż z roku 1988:)Tak czy inaczej,ta książka jest dosłownie kopalnią interesujących przepisów.

Uśmiałam się tylko czytając wstęp: „Rządy w gospodarstwie domowym niepodzielnie sprawuje kobieta. Do niej należy utrzymanie porządku w mieszkaniu,odzieży,żywienie rodziny,dbanie o jej zdrowie,wychowanie dzieci i budżet domowy”.Uff,i dalej „rządy domowe źle sprawowane rozpraszają rodzinę,powodują domowe niesnaski,złe nałogi,upadek moralny i materialny”. Nawet nie uświadamiałam sobie,że ciąży nade mną taka odpowiedzialność:P A teraz na poważnie, ziemniaczki z tego przepisu są pyszne!:) Polecam!

 

Młode ziemniaki w śmietanie (4 duże porcje)

Składniki:

  • 2 kg młodych małych ziemniaczków,umytych i wyszczotkowanych
  • 40 g masła
  • 1 cebula pokrojona w drobną kostkę
  • 125 ml śmietany (ja dałam śmietankę 18 %)
  • sól
  • garść posiekanego koperku
  • garść posiekanej pietruszki

Przygotowanie:

  1. Pani Disslowa  słusznie twierdzi,że najlepsze są młode ziemniaczki ugotowane na parze. Nalej więc do garnka trochę wody (tak 1/8) połóż wkład do gotowania na parze,włóż ziemniaczki ,następnie posól je, posyp pietruszką i koperkiem i przykryj.Paruj ok. 40-50 min do miękkości (można je ugotować w parowarze jeśli posiadasz).
  2. W innym rondlu roztop na średnim ogniu masło i włóż posiekaną cebulą. Smaż do zeszklenia ,dodaj śmietankę i gotuj sos jeszcze ok. 2 minut.
  3. Następnie włóż do sosu ugotowane ziemniaczki wraz z pietruszką i koperkiem,przykryj garnek i potrząśnij nim, by całe ziemniaczki pokryły się śmietaną.
  4. Podawaj ciepłe wraz z daniem głównym.
Smacznego!

Share the post "Młode ziemniaki w śmietanie Marii Disslowej"

  • Facebook
  • X
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Dodatki do dań obiadowych Tagged With: dodatek do dania głównego, Maria Disslowa, obiad, śmietanka, ziemniaki

« Grillowany łosoś w glazurze z miodu i pasty miso
Schab na kremowej młodej kapuście z jabłkami »

Comments

  1. Eliza says

    8 maja 2013 at 06:41

    Fajne te Twoje ziemniaczki, z niecierpliwością czekam na młode polskie, bo te, co jadłam w tym roku nie były jeszcze aromatyczne.

    Odpowiedz
    • Dzi says

      8 maja 2013 at 06:52

      Dokładnie, ale jeszcze musimy troszkę na nie poczekać;/

      Odpowiedz
  2. Qchenne-inspiracje, Małgosia says

    8 maja 2013 at 07:51

    Mój mąż zrobił mi kiedyś taki sos do ziemniaków. Z tym, ze w rodzinnej kuchni mojego męża zamiast masła używało się smalcu. Ja zawsze wystrzegałam się tego sosu bo dla mnie był zbyt ciężki i kaloryczny. Efekt tego jest taki, że mąż ten sos może zjeść tylko jak jesteśmy u teściów 🙂 Muszę mu zaserwować wersję na maśle. Ciekawe czy się pozna 🙂

    Odpowiedz
  3. Dzi says

    8 maja 2013 at 07:56

    No na smalec to raczej bym się nie porwała:P

    Odpowiedz
  4. Wiewióra says

    8 maja 2013 at 10:17

    obłędna klasyka 🙂 uwielbiam zapiekane ziemniaki 🙂

    Odpowiedz
  5. Nashelly says

    8 maja 2013 at 19:01

    Najprostsze dania są często najlepsze 🙂 Kocham młode ziemniaki!

    Odpowiedz
  6. łasuch says

    21 czerwca 2013 at 11:49

    moja babcia tak robiła,tylko tez zamiast masła uzywała słoninki,pyszne ,robię je mojemu niejadkowi Maksiowi
    i wiecie co? zjada wszystko,polecam są obłędne

    Odpowiedz

Trackbacks

  1. Schab na kremowej młodej kapuście z jabłkami | karmelowy pisze:
    9 maja 2013 o 07:32

    […] głównaO MnieWspółpracaKontakt Previous Home / Dania obiadowe / Schab na kremowej młodej kapuście z jabłkami […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Dodaj na Instagramie

Spróbuj czegoś nowego

Ciasto jogurtowe mojej mamy z owocami / Yogurt fruit cake

Ciasto jogurtowe mojej mamy z owocami / Yogurt fruit cake

Łosoś z sosem z mango / Roasted salmon with mango sauce

Łosoś z sosem z mango / Roasted salmon with mango sauce

Dorada na leśnych grzybach / Sea bream with wild mushrooms

Dorada na leśnych grzybach / Sea bream with wild mushrooms

Odwrócone ciasto gruszkowe z nutą kokosową / Upside down pear and coconut cake

Klerosse w śmietance z parmezanem / Creamed parmesan kalettes

Kalerosse™ w śmietance z parmezanem / Creamed parmesan kalettes

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2025 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress