Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Śniadanie / Tosty z awokado i jajkiem w koszulce / Avocado toast witch poached egg

Tosty z awokado i jajkiem w koszulce / Avocado toast witch poached egg

by Dzi 10 komentarzy

Share the post "Tosty z awokado i jajkiem w koszulce / Avocado toast witch poached egg"

  • Facebook
  • Twitter

Śniadania powinny być zdrowe i urozmaicone, tym razem polecam pyszne tosty z awokado i z jajkiem w koszulce, które są bardzo łatwe w przygotowaniu i przepyszne! Pasta z awokado to kwestia dosłownie minuty, wystarczy rozgnieść jego miąższ widelcem i doprawić sokiem z limonki i solą. Następnie rozsmarowujemy ją na tostach, które można przygotować w tosterze lub zwyczajnie podsmażyć na patelni jak w tym przepisie. Nie bójcie się też jajka w koszulce, przygotowanie go jest dziecinnie proste, ważne tylko żeby było świeże i wszystko pójdzie gładko, zapraszam:)

Scroll down for recipe in English

Tosty z awokado i jajkiem w koszulce / Avocado toast witch poached egg

Tosty z awokado i jajkiem w koszulce

(2 porcje)

Składniki:

  • 1 awokado, obranei bez pestki
  • 1 limonka, przekrojona na pół
  • sól
  • 2 jajka
  • 1 łyżka octu z białego wina
  • olej roślinny do smażenia
  • 2 kromki chleba na tosty
  • zmielony czarny pieprz
  • pomidorki koktajlowe do podania (opcjonalnie)
  • ocet balsamiczny (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  1. W średniej misce rozgnieć awokado widelcem i dopraw sokiem z limonki i dużą szczyptą soli. Wymieszaj zgniatając aż do uzyskania pożądanej konsystencji pasty. Dodaj więcej soku lub soli jeżeli to konieczne.
  2. Do średniego garnka wlej wodę do 1/3 jego wysokości, doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz ogień do małego tak by tylko delikatnie bulgotała. Wbij delikatnie jajka do małych miseczek.
  3. Wlej do garnka ocet, następnie zsuń delikatnie do wody jajko i gotuj przez 3-4 minuty zawijając białko na żółtko za pomocą łyżki jeżeli to konieczne. Wyjmij ugotowane jajko łyżką cedzakową i przełóż na ręcznik papierowy. Powtórz te czynności z drugim jajkiem.
  4. Na średniej patelni rozgrzej łyżkę oleju i gdy będzie już mocno rozgrzany włóż kromki chleba. Smaż do ładnego zarumienienia po czym odwróć na drugą stronę i smaż do zarumienienia. Dodaj więcej oleju jeżeli będzie to konieczne. Zdejmij kromki z patelni i odstaw do ostygnięcia.
  5. Rozsmaruj pastę z awokado na tostach, na każdym połóż po jajku, dopraw solą i pieprzem i podawaj.

Smacznego!

Tosty z awokado i jajkiem w koszulce / Avocado toast witch poached egg

English version

Avocado toast witch poached egg

(2 servings)

Ingredients:

  • 1 avocado, peeled, pit removed
  • 1 lime, sliced in half
  • salt
  • 2 eggs
  • 1 tbsp of white wine vinegar
  • vegetable oil
  • 2 slices crusty bread
  • ground black pepper
  • grape tomatoes (optional)
  • balsamic vinegar (optional)

Preparation:

  1. Using a fork, smash the avocado in a medium bowl until chunky, add a big squeeze of lime and a big pinch of salt. Continue mashing until the avocado spread reaches your desired consistency. Taste, and add more salt and or lime juice as needed.
  2. Set a medium pot filled with water to 1/3rd over high heat. When bubbles begin to form on the bottom and sides of the pot, reduce heat to medium-high. Crack the eggs into separate small bowls or ramekins.
  3. Add a small splash of vinegar and carefully add one egg into the pot and poach for 3-4 minutes, depending on how firm you like the yolk. Remove the egg to a paper towel and repeat with the other egg.
  4. Cover the bottom of a small frying pan with a thin layer of oil. Turn heat to medium and  when the oil shimmers in the pan, add the bread slices. Let sit for 30 seconds, then flip. Heat the bread until golden brown on the down side, remove from pan, and the let the slices cool.
  5. Spread a thick layer of the avocado on the warm fried bread slices. Top each with an egg, and sprinkle with salt and black pepper.

Enjoy!

 Tosty z awokado i jajkiem w koszulce / Avocado toast witch poached egg

Przepis na to genialne danie znalazłam tutaj.

Share the post "Tosty z awokado i jajkiem w koszulce / Avocado toast witch poached egg"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Śniadanie Tagged With: awokado, jajka, śniadanie

« Bób i groszek w sosie śmietanowym / Creamed broad beans and peas
Zupa tikka masala / Tikka masala soup »

Comments

  1. aska says

    1 lipca 2016 at 12:04

    nic tylko jeść, awoado jest nudne w smaku, może na toście mi zasmakuje

    Odpowiedz
  2. platformy schodowe says

    1 lipca 2016 at 15:45

    Wspaniałe tosty!

    Odpowiedz
    • Dzi says

      1 lipca 2016 at 15:54

      🙂

      Odpowiedz
  3. Magda says

    3 lipca 2016 at 17:44

    A może teraz jakiś śliczny przepis z tofu? Ginekolog zalecił mi rozszerzyć o nie dietę :-/

    Odpowiedz
    • Dzi says

      3 lipca 2016 at 17:56

      Postaram się coś wrzucić:)

      Odpowiedz
      • Magda says

        5 lipca 2016 at 11:09

        Dziękuję!!!! Będę baaaaardzo zobowiązana!!

        Odpowiedz
  4. YT says

    16 sierpnia 2016 at 15:58

    też poprosze:)

    Odpowiedz
    • Dzi says

      16 sierpnia 2016 at 16:09

      🙂

      Odpowiedz
  5. Tomasiak says

    2 kwietnia 2020 at 00:57

    Świetny pomysł! Ja mam do tego jeszcze taki toster Ariete vintage, dodaje klimatu.

    Odpowiedz

Trackbacks

  1. Idealne jajka w koszulce / Poached eggs - Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda pisze:
    17 lipca 2020 o 10:28

    […] pory robię je właśnie w jego sposób. Tak przygotowane jajka idealnie wręcz nadają się na tosty z awokado lub na […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Pulled chicken w szybkim sosie BBQ/Easy BBQ pulled chicken

Odwrócone ciasto gruszkowe z nutą kokosową / Upside down pear and coconut cake

Wloska zupa z kurczakiem, pieczonym czosnkiem i parmezanem / Italian chicken, roasted garlic and parmesan soup

Włoska zupa z kurczakiem, pieczonym czosnkiem i parmezanem / Italian chicken, roasted garlic and parmesan soup

Makaron-udon-z-chilli- szpinakiem-Udon-noodle-salad-with-chilli -nd-spinach

Makaron udon z chilli i szpinakiem / Udon noodle salad with chilli and spinach

Kaczka pieczona z jabłkami i pomarańczami / Roast duck with apples and oranges

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress