Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Restauracje i warsztaty / Warsztaty kulinarne z kurczakiem kukurydzianym – relacja

Warsztaty kulinarne z kurczakiem kukurydzianym – relacja

by Dzi 4 komentarze

Share the post "Warsztaty kulinarne z kurczakiem kukurydzianym – relacja"

  • Facebook
  • Twitter

Po raz kolejny miałam ogromną przyjemność uczestniczyć w warsztatach kulinarnych zorganizowanych dla blogerów, tym razem zorganizowanych przez firmę Drosed, producenta Kurczaka kukurydzianego.

fot: www.rafalnowakowski.com www.sportografia.pl

Tym razem odbyły się one w Akademii CookUp w Warszawie, a oprowadził je sam Sebastian Olma, finalista jednego z moich ulubionych programów kulinarnych Top Chef!

fot: www.rafalnowakowski.com www.sportografia.pl

Muszę przyznać, że mam sentyment do studia CookUp. Jak zaczynałam moją przygodę z gotowaniem, mój ukochany wykupił mi tam w prezencie uczestnictwo w fenomenalnych warsztatach, które prowadził Łukasz Konik a tematem spotkania była gęś owsiana. Aż mi się łezka w oku zakręciła, kiedy po raz kolejny przestąpiłam próg tego miejsca:)

fot: www.rafalnowakowski.com www.sportografia.pl

Wracając do tematu warsztatów, nigdy wcześniej nie spotkałam się z kurczakiem kukurydzianym. Przedstawicielka producenta, w kilku słowach opowiedziała nam cóż to za fenomen. Otóż kurczak kukurydziany:

  • jest karmiony paszą wolną od GMO, na bazie polskiej kukurydzy z dodatkiem innych zbóż, co wpływa na:
    • wyróżniającą, lekko złocistą barwę skóry i mięsa,
    • wyjątkowy, delikatnie słodkawy  smak mięsa.
  • Ma dostęp do naturalnego światła i możliwość zwiększonej aktywności ruchowej.
  • Jest chowany wyłącznie na mazowieckiej wsi, w starannie wyselekcjonowanych kurnikach.

Po tylu obietnicach miałam wybitnie wysokie oczekiwania wobec tego mięsa.

fot: www.rafalnowakowski.com www.sportografia.pl

Na początek, szef Sebastian pokazał nam jak porcjować drób. Generalnie często robię to w domu, jednak zaskoczył mnie tym, że piersi można zostawić z kostką. Potrenowałam i faktycznie nie jest to takie trudne.

Następnie zabraliśmy się do przygotowywania 2 dań:

  • pierś kurczaka kukurydzianego gotowaną metodą sous-vide, podaną z pęczakiem z lubczykiem, karmelizowanym pasternakiem i sosem śmietanowo-kasztanowym:

fot: www.rafalnowakowski.com www.sportografia.pl

  • pieczone dramstiki drobiowe polane pikantnym sosem barbecue, podane z domowym colesławem z własnoręcznie robionym majonezem:

fot: www.rafalnowakowski.com www.sportografia.pl

Po wszystkim, zgodnie z tradycją zasiedliśmy do wspólnego stołu. Na początek dostaliśmy rosołek z lubczykiem, który gotował się chyba ładnych parę godzin, ale był pyszny!

fot: www.rafalnowakowski.com www.sportografia.pl

Następnie delektowaliśmy się naszymi daniami po czym Sebastian poczęstował nas swoim autorskim sernikiem, który był po prostu obłędny:)

fot: www.rafalnowakowski.com www.sportografia.pl

Podsumowując spotkanie oceniam bardzo pozytywnie. Przemiłe towarzystwo, świetna atmosfera i cudowny, acz wymagający prowadzący 🙂

Dziękuję za zaproszenie!

Za zdjęcia dziękuję: http://www.rafalnowakowski.com/

Share the post "Warsztaty kulinarne z kurczakiem kukurydzianym – relacja"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Restauracje i warsztaty Tagged With: relacja, warsztaty

« Szybki kurczak w glazurze z masła orzechowego i pomarańczy / Easy peanut orange chicken
Szybkie tiramisu i konkurs! »

Comments

  1. Moja Osobistosc says

    19 listopada 2015 at 10:00

    chciałabym kiedyś móc uczestniczyć w takich warsztatach…
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie 😉

    Odpowiedz
    • Dzi says

      19 listopada 2015 at 10:50

      Na prawdę warto:)

      Odpowiedz
  2. Ala says

    26 listopada 2015 at 08:55

    Bardzo fajna sprawa.

    Odpowiedz
  3. Ala says

    26 listopada 2015 at 08:58

    Na pewno zjawię się na kolejnych takich warsztatach DO ZOBACZENIA 😛

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Polędwiczka wieprzowa z pieczoną dynią i dressingiem miodowym / Pork tenderloin with roasted pumpkin and honey dressing

Zupa szafranowa z kalafiorem Gordona Ramsaya

Rabarbar-i-czeresnie-pod-kruszonka-Rhubarb-cherry-crumble

Rabarbar i czereśnie pod kruszonką / Rhubarb cherry crumble

Inka z korzenną śmietanką dyniową / Chicory coffee with spiced pumpkin cream

Inka z korzenną śmietanką dyniową / Chicory coffee with spiced pumpkin cream

Leczo-z-cukinii-z-miesem-Meaty-zucchini-stew

Leczo z cukinii z mięsem / Meaty zucchini stew

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress