Share the post "Kurczak zapiekany z boczniakami i wędzoną śliwką / Chicken baked with oyster mushrooms and prunes"
Dziś przedstawiam doskonały pomysł na obiad na te chłodne jeszcze wieczory. Soczysty kurczak najpierw obsmażony na rumiano, a następnie zapieczony z cebulką, boczkiem, wędzonymi śliwkami i boczniakami oraz marynowanymi cebulkami wraz z aromatycznymi ziołami. To danie z pewnością przypadnie do gustu całej rodzinie, zapraszam!
Przepis, który delikatnie zmodyfikowałam, znalazłam w czasopiśmie Moje Gotowanie.
Scroll down for recipe in English
Kurczak zapiekany z boczniakami i wędzoną śliwką
(4 porcje)
Składniki:
- 100 g wędzonego boczku, pokrojonego w drobną kostkę
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- 4 łyżki masła
- 4 udka z kurczaka
- garść wędzonych śliwek, posiekanych
- 10 marynowanych cebulek perłowych
- 500 g boczniaków pokrojonych w paseczki
- 2 gałązki tymianku
- 25 g mąki
- 600 ml bulionu drobiowego
- sól, pieprz, cukier do smaku
- posiekana natka pietruszki do podania
Przygotowanie:
- Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC.
- Rozgrzej dużą patelnię na średnim ogniu i wrzuć boczek wraz z cebulką. Podsmaż do zarumienienia i przełóż zawartość patelni do większego naczynia żaroodpornego.
- Na tej samej patelni rozgrzej 2 łyżki masła, włóż doprawione solą i pieprzem udka i obsmaż z każdej strony do zarumienienia, po czym przełóż do naczynia z boczkiem i cebulką. Następnie dodaj śliwki, cebulki, boczniaki i tymianek.
- W tej samej patelni rozgrzej resztę masła, wsyp mąkę i przez chwilę podsmaż mieszając. Wlej bulion i gotuj mieszając rózgą przez 2-3 minuty i jak nie będzie już grudek, dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem i zalej nim przygotowanego kurczaka.
- Włóż do rozgrzanego piekarnika i piecz przez 1 godzinę. Po wyjęciu z piekarnika podawaj danie posypane natką pietruszki.
Smacznego!
English version
Chicken baked with oyster mushrooms and prunes
(4 servings)
Ingredients:
- 100 g smoked bacon, diced
- 1 onion, diced
- 4 tablespoons butter
- 4 chicken legs
- a handful of prunes, chopped
- 10 pickled onions
- 500 g oyster mushrooms cut into strips
- 2 sprigs of thyme
- 25 g flour
- 600 ml chicken stock
- salt, pepper, sugar to taste
- chopped parsley to serve
Preparation:
- Preheat the oven to 180 °C.
- Heat a large pan over medium heat, add the bacon and onion and cook until lightly browned. Transfer to a large casserole dish.
- In the same pan, heat the 2 tablespoons of butter, add chicken legs seasoned with salt and pepper and cook until browned on both sides, transfer to baking dish with bacon and onion. Next add add prunes, onions, mushrooms and thyme.
- In the same pan, heat the remaining butter, add the flour and cook whisking for a minute. Add stock and cook stirring for 2-3 minutes until no lumps, season to taste with salt, pepper and sugar and pour over the prepared chicken.
- Place in the preheated oven and bake for 1 hour. Serve the dish sprinkled with parsley.
Enjoy!
[…] Czytaj Dalej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); […]