Przedstawiam kolejną odsłonę łososia, tym razem w wydaniu japońskim. Zapiekane w piekarniku pakieciki wypełnione łososiem, warzywami i sosem majonezowym z pastą miso. Danie to jest typowo japońskim sposobem na wydobycie z bardzo prostych składników wszystkiego co najlepsze, bez zbędnych przypraw i wysiłku. Podałam go z koreańskimi ziemniaczkami. Polecam!
Scroll down for English
Łosoś z warzywami w sosie majonezowym z pastą miso
(4 porcje)
Składniki:
- 4 filety z łososia (po 200 g każdy)
- 1 średnia cebula, pokrojona w bardzo cienkie plasterki
- 4 grzyby shiitake (lub pieczarki), pokrojone w cienkie plasterki
- 30 g startego sera cheddar (lub innego ulubionego), startego na tarce
- sezam do posypania
- przyprawa pięć smaków (opcjonalnie)
Sos majonezowy z pastą miso:
- 1/2 szklanki majonezu
- 3 łyżki białej lub czerwonej pasty miso
Przygotowanie:
- Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC. W małej miseczce wymieszaj majonez z pastą miso.
- Wzdłuż środka każdego fileta zrób głębokie nacięcie (uważając by nie przeciąć go całkowicie).
- Przygotuj 4 kawałki folii aluminiowej, wystarczająco duże by zawinięte zmieściły łososia wraz z warzywami. Na środku każdego kawałka rozprowadź 1 1/2 łyżki sosu majonezowego.
- Następnie wyłóż na rozprowadzoną pastę cebulę i grzyby, a na to połóż filety łososia. Wyłóż resztę sosu majonezowego we wcześniej przygotowane nacięcia, po czym posyp filety serem, sezamem i oprósz przyprawą 5 smaków jeśli używasz.
- Zawiń wszystkie kawałki folii w zgrabne pakieciki, tak by nie wyciekł sos w trakcie pieczenia i włóż do piekarnika. Piecz przez 10 minut, po czym odwiń folię i piecz kolejne 5 minut, aż ser się rozpuści i lekko zarumieni. W celu mocniejszego zarumienienia możesz na ostatnie 1-2 minuty włączyć grilla.
- Wyłóż otwarte pakiety na talerze i podawaj z ryżem lub koreańskimi ziemniaczkami.
Smacznego!
English version
Salmon Miso-Mayo
(4 servings)
Ingredients:
- 4 salmon fillets ( 200 g each)
- 1 medium onion, halved and very thinly sliced
- 4 shiitake mushrooms, stems discarded and thinly sliced (or button mushrooms)
- 30g cheddar cheese, grated
- white sesame seeds
- five-spice powder (optional)
Miso-mayo paste:
- 1/2 cup mayonnaise
- 3 tbsp white or red miso
Preparation:
- Preheat oven to 180C. Mix the miso-mayo paste until well combined.
- Make a deep cut along the length of the centre of each salmon fillet, without cutting all the way through.
- Cut four large pieces of foil enough to enclose each fillet completely.
- Spread 1 1/2 tbsp miso-mayo in the middle of each foil. Divide the onions and mushrooms among the four portions and place it over the miso-mayo. Top it with the salmon. Spoon the remaining miso-mayo into the slits made in the salmon. Top with grated cheese and ground sesame and sprinkle with five-spice powder if used.
- Fold the foil tightly to enclose the contents and prevent any leakage while baking. Bake in the oven for 10 minutes. Open the foil and bake for a further 5 minutes or until the cheese is lightly browned. You can turn on the grill/broiler for 1-2 minutes if you like.
- Transfer the open foil packets to serving plates and serve immediately with rice or korean style potatoes.
Klaudia says
Lososia w takiej wersji jeszcze nie jadlam. Genialny pomysl na moja ukochana rybke 😀
Dzi says
Polecam!:)
Sherly says
Looks Delicious… Nice one.. love it.. My hubby will love this awesome recipe. 🙂