Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Jesienny gulasz z dynią, cukinią i soczewicą / Fall pumpkin, zucchini and lentil stew

Jesienny gulasz z dynią, cukinią i soczewicą / Fall pumpkin, zucchini and lentil stew

by Dzi 5 komentarzy

Share the post "Jesienny gulasz z dynią, cukinią i soczewicą / Fall pumpkin, zucchini and lentil stew"

  • Facebook
  • Twitter

Ostatnio bardzo zasmakowałam w soczewicy, i to w każdym jej rodzaju. Na szczęście jest zdrowa i bogata w białko, witaminy i minerały więc można sobie na nią pozwalać bez większych wyrzutów sumienia. W związku z tym, że w mojej lodówce zalegała też duża ilość dyni, cukinii i papryki postanowiłam zrobić tzw. „czyszczenie lodówki” i wykorzystać jej potencjał 🙂 Takim też sposobem powstał wyjątkowo przyjemny gulasz ze swojską kiełbaską, soczewicą, dynią i cukinią z dodatkiem chilli w pysznym sosie pomidorowym. Podany z tostami jet świetnym pomysłem zarówno na obiad jak i kolację, polecam!

Scroll down for recipe in English

Jesienny gulasz z dynią, cukinią i soczewicą / Fall pumpkin, zucchini and lentil stew

Jesienny gulasz z dynią, cukinią i soczewicą

(8 porcji)

Ingredients:

  • 200 g kiełbasy, pokrojonej w kostkę
  • 2 cebule, pokrojone w kostkę
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 2 małe cukinie, pokrojone w grubszą kostkę
  • 350 g dyni, obranej i pokrojonej w grubszą kostkę 
  • 2 czerwone papryki, pokrojone w grubą kostkę
  • 2 papryczki chilli, posiekane
  • 400 ml passaty pomidorowej
  •  3 pomidory pokrojone w kostkę
  • 1/3 szklanki czerwonej soczewicy, wypłukanej
  • 4 łyżki oliwy
  • garść świeżego tymianku
  • sól, pieprz i cukier do smaku

Przygotowanie:

  1. W większym rondlu, rozgrzej na średnim ogniu olej, włóż kiełbasę i cebulę wraz z czosnkiem i podsmaż przez kilka minut, do zeszklenia.
  2. Następnie dodaj cukinię, dynię, chilli, pomidory, paprykę i soczewicę, zalej passatą pomidorową i dopraw cukrem, solą, pieprzem i tymiankiem.
  3. Duś pod przykryciem na małym ogniu przez ok 45 min aż soczewica zmięknie, a sos zgęstnieje.
  4. Dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem, jeżeli to konieczne i podawaj z grzankami.

Smacznego!

Jesienny gulasz z dynią, cukinią i soczewicą / Fall pumpkin, zucchini and lentil stew

English version

Fall pumpkin, zucchini and lentil stew

(8 servings)

Ingredients:

  • 200 g of sausage, diced
  • 2 onions, diced
  • 2 cloves garlic, finely chopped
  • 2 small zucchini, cut into cubes
  • 350g pumpkin, peeled and cut into cubes
  • 2 red bell peppers, sliced
  • 2 chillies, finely chopped
  • 400ml tomato passata
  • 3 tomatoes, diced
  • 1/3 cup red lentils, rinsed
  • 4 tablespoons olive oil
  • handful fresh thyme, leaves
  • salt, pepper and sugar to taste

Preparation:

  1. In a large pot, heat oil over medium heat, add the sausage and onion along with garlic and cook for a few minutes until translucent.
  2. Add the zucchini, pumpkin, chilies, tomatoes, peppers and lentils, add tomato passata and season with sugar, salt, pepper and thyme.
  3. Simmer, covered, over low heat for about 45 minutes until the lentils are tender and the sauce thickens.
    Season to taste with salt, pepper and sugar and serve with toasts.

Enjoy!

Jesienny gulasz z dynią, cukinią i soczewicą / Fall pumpkin, zucchini and lentil stew

Share the post "Jesienny gulasz z dynią, cukinią i soczewicą / Fall pumpkin, zucchini and lentil stew"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Mięsa Tagged With: chilli, cukinia, dynia, kiełbasa, obiad, papryka, zioła

« Piersi kacze w sosie śliwkowym z figami / Duck breasts with plum sauce and figs
Makaron z gulaszem jagnięcym z czosnkiem niedźwiedzim / Pasta with lamb stew with wild garlic »

Comments

  1. Programista w kuchni says

    1 listopada 2015 at 10:09

    Muszę spróbować, póki jeszcze dynie są tak bardzo dostępne w sklepach 🙂 Gulasz prezentuje się rewelacyjnie! Super zdjęcia, od razu ma się ochotę wziąć łyżkę i spróbować 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      1 listopada 2015 at 11:10

      Dziękuję za miłe słowa! 🙂

      Odpowiedz
  2. Marysia says

    2 listopada 2015 at 07:55

    Również ukradnę przepis 😉 zawsze w tym okresie choruje na wszystko co zawiera dynię 😉

    Odpowiedz
  3. AGNISIA says

    9 listopada 2015 at 19:59

    Gulasz smakuje fantastycznie. To idealne danie na listopadowy czas 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      9 listopada 2015 at 20:12

      To prawda:)

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Letnie scones z czereśniami

Kolacja degustacyjna w La Vinotheque Wine Bar & Store

Łosoś kabayaki z awokado / Salmon kabayaki with avocado

Boczniaki-w-smietanie-Creamed-oyster-

Boczniaki w śmietanie / Creamed oyster mushrooms

Patelnia z serii MasterChef do wzięcia! Konkurs

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress