Karmelowy blog kulinarny

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata dla każdego i na każdą kieszeń, zapraszam!

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Przystawki / Pożywna zupa z dynią, soczewicą i szpinakiem / Pumpkin, spinach and lentil soup

Pożywna zupa z dynią, soczewicą i szpinakiem / Pumpkin, spinach and lentil soup

23 października 2015 by Dzi 9 komentarzy

Share the post "Pożywna zupa z dynią, soczewicą i szpinakiem / Pumpkin, spinach and lentil soup"

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Pinterest
  • StumbleUpon

Sezon na dynię w pełni, warto więc korzystać z jej dobrodziejstw. Chociaż chyba przystopuję, gdyż mój ukochany zaczyna mi już narzekać, że trochę tej dyni już za dużo 😛 A ja uwielbiam dynię! Tak czy inaczej dziś proponuję świetną i sycącą zupę na chłodne dni. Pożywna i zdrowa zupa z dynią, soczewicą i szpinakiem w stylu orientalnym, bo z mleczkiem kokosowym, limonką, imbirem, cynamonem, chilli i czosnkiem niedźwiedzim. Podana z prażonymi migdałami i kolendrą jest bardzo przyjemną i rozgrzewającą propozycją obiadową na te jesienne wieczory. Polecam!

Scroll down for recipe in English

Pożywna zupa z dynią, soczewicą i szpinakiem / Pumpkin, spinach and lentil soup

Pożywna zupa z dynią, soczewicą i szpinakiem

(6 porcji)

Składniki:

  • 900 g dyni, obrać i pokroić w 2 cm kości
  • 200 g szpinaku
  • 200 g czerwonej soczewicy, opłukanej
  • 2 średnia cebula, drobno posiekana
  • 2 duże ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 400 ml puszka mleka kokosowego
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 1/2 do 1 łyżeczki chili w proszku
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego (opcjonalnie)
  • sok z 2 limonek
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz i cukier brązowy
  • garść uprażonych na suchej patelni płatków migdałów
  • liście kolendry do podania

Przygotowanie:

  1. W większym rondlu rozgrzej trochę oliwy, włóż cebulę, czosnek, kminek, gałkę muszkatołową, imbir, chilli, cynamon i smaż przez kilka minut do zeszklenia cebuli.
  2. Dodaj dynię i soczewicę wraz z czosnkiem niedźwiedzim, wlej mleko kokosowe i bulion i doprowadź do wrzenia. Gotuj na małym ogniu przez około 20 minut, do miękkości dyni i soczewicy.
  3. Dodaj szpinak i gotuj przez około 5 minut, aż szpinak “zwiędnie”. Dopraw całość sokiem z limonki, solą, pieprzem i cukrem do smaku.
  4. Podawaj zupę posypaną prażonymi migdałami i kolendrą.

Smacznego!

Pożywna zupa z dynią, soczewicą i szpinakiem / Pumpkin, spinach and lentil soup

English version

Pumpkin, spinach and lentil soup

(6 servings)

Ingredients:

  • 900 g pumpkin, peeled and cut into 2 cm dice
  • 200 g spinach leaves
  • 200 g red lentils, rinsed
  • 2 medium onion, finely chopped
  • 2 large garlic cloves, finely chopped
  • 1 litre vegetable or chicken stock
  • 400 ml can of coconut milk
  • 1 tsp ground cumin
  • 1 tsp ground ginger
  • 1/2 tsp ground cinnamon
  • 1/4 tsp freshly grated nutmeg
  • 1/2 to 1 tsp ground chilli
  • 1 tsp dried wild garlic
  • juice of 2 limes
  • olive oil
  • salt, pepper and brown sugar
  • handful of toasted almond flakes to serve
  • coriander leaves to serve

Preparation:

  1. Heat some olive oil in a large saucepan, add garlic and onion with cumin, nutmeg, ginger, chilli and cinnamon and cook until soft.
  2. Add pumpkin and lentils with wild garlic, cover with stock and coconut milk, bring to boil, then simmer for around 20 mins until pumpkin is soft.
  3. Add spinach to the soup, simmer the soup again until the spinach is cooked (around 5minutes). Season with lime juice, salt, pepper and brown sugar.
  4. Serve with toasted almond flakes and coriander leaves.

Enjoy!

Pożywna zupa z dynią, soczewicą i szpinakiem / Pumpkin, spinach and lentil soup

Share the post "Pożywna zupa z dynią, soczewicą i szpinakiem / Pumpkin, spinach and lentil soup"

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Pinterest
  • StumbleUpon
Wersja do wydruku

Filed Under: Przystawki, Zupy Tagged With: chilli, cynamon, dynia, limonka, przystawka, soczewica, szpinak, zupa

« Fasolka szparagowa zapiekana z grzybami / Green bean and mushroom bake
Piersi kacze w sosie śliwkowym z figami / Duck breasts with plum sauce and figs »

Comments

  1. Fiołkowa Kuchni Małgorzaty says

    23 października 2015 at 18:32

    Pyszna zupka. Dynia też u mnie ostatnio króluje 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      23 października 2015 at 18:46

      🙂

      Odpowiedz
  2. DlaSmaQ says

    23 października 2015 at 22:42

    musi być bardzo smaczna 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      23 października 2015 at 23:03

      Zapewniam, że jest:)

      Odpowiedz
  3. Oryginalny smak says

    24 października 2015 at 22:25

    Jak jeszcze ciepła… to poproszę talerz 😉 Pozdrawiam 🙂

    Odpowiedz
  4. WebePartners says

    26 października 2015 at 08:57

    Ale tak bez mięsa 🙂
    Mimo to spróbuję, bo wygląda na pyszną 😀

    Odpowiedz
    • Dzi says

      26 października 2015 at 09:06

      Wyjątkowo u mnie bez mięsa:) Ale i tak pyszna, polecam!

      Odpowiedz
  5. Ewa says

    31 grudnia 2016 at 16:14

    Zupa jest przepyszna
    Polecam

    Odpowiedz
    • Dzi says

      31 grudnia 2016 at 16:28

      🙂

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • StumbleUpon
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Translate

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Więcej...
Dodaj na Instagramie

Spróbuj czegoś nowego

Kremowa polenta z mascarpone i parmezanem / Creamy mascarpone polenta with parmesan

Kurczak Cacciatore/Chicken Cacciatore

Kurczak z pieczonymi warzywami / Chicken with roasted vegetables

Moje włoskie przyjemności

Strogonow-z-wolowina-i-grzybami-Beef-and-mushroom-stroganoff

Strogonow z wołowiną i grzybami / Beef and mushroom stroganoff

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada czerwone wino deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • StumbleUpon
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2018 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress