Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Restauracje i warsztaty / Warsztaty z Kurczakiem Zagrodowym

Warsztaty z Kurczakiem Zagrodowym

by Dzi Leave a Comment

Share the post "Warsztaty z Kurczakiem Zagrodowym"

  • Facebook
  • X

Jakiś czas temu zostałam zaproszona na warsztaty przez markę Kurczak Zagrodowy na warsztaty z przesympatycznym Andrzejem Polanem. Spotkanie odbyło się z w Smolna 8 Studio na 18 piętrze z niezrównanym widokiem na Warszawę:)

warsztaty-kurczak-zagrodowy-z-andrzejem-polanem-3

Spotkanie rozpoczął przedstawiciel Kurczaka Zagrodowego, który dokładnie opisał nam cały proces życia takiego kurczaka i zapewnił nas, że wszystko funkcjonuje tam w najwyższych standardach i pod bardzo czujną kontrolą.

warsztaty-kurczak-zagrodowy-z-andrzejem-polanem-8 warsztaty-kurczak-zagrodowy-z-andrzejem-polanem-14

Następnie Pan Andrzej Polan przedstawił nam potrawy, które mieliśmy przygotować. Zabraliśmy się do pracy i takim sposobem powstały poniższe pyszności:)

warsztaty-kurczak-zagrodowy-z-andrzejem-polanem-11

Kurcze pieczone z kukurydzą, jęczmieniem i grzybami

warsztaty-kurczak-zagrodowy-z-andrzejem-polanem-40

Składniki:

  • Kurczak Zagrodowy 1 szt.
  • Masło 150 g
  • Chałka 120 g
  • Wątróbka 120 g
  • Cytryna 1 szt.
  • Tymianek swieży
  • Sól, pieprz

Kurczaka Zagrodowego dzień przed pieczeniem wstawiamy do solanki (na litr wody 30 g soli). Masło ucieramy z rozdrobnioną chałką, sparzoną lub przesmażoną wątróbką, skórką z cytryny, solą, pieprzem i tymiankiem. Powstałą masą wypełniamy miejsca pomiędzy skórą i mięsem kurczaka, najlepiej za pomocą worka cukierniczego. Kurczaka wkładamy do naczynia żaroodpornego, piersiami do dna.

Przez pierwsze 15 minut pieczemy w temp. 220°C, następnie temperaturę zmniejszamy do 175°C na czas 30 minut. Na koniec temp. 155°C przez 25 minut. Oczywiście wszystko zależy od wielkości kurczaka. Po wyjęciu kurczaka odstawiamy, aby wnętrze się uspokoiło i dopiero kroimy na porcje.

Puree grzybowe

Składniki:

  • Masło 30 g
  • Szalotka ½ szt.
  • Pieczarka portobello 250 g
  • Puder z grzybów leśnych do smaku
  • Wino białe wytrawne 50 ml
  • Mascarpone 25 g
  • Śmietana kremówka
  • Sól

Masło rozpuszczamy i przesmażamy szalotkę. Następnie dodajemy pokrojone pieczarki i dusimy około 10 minut. Kiedy nadmiar soku odparuje, grzyby podlewamy winem i ponownie gotujemy do momentu zredukowania płynu. Kiedy wino odparuje dodajemy puder z grzybów i podlewamy odrobiną wody,

chwilę gotujemy i miksujemy w blenderze na krem. Po uzyskaniu gładkiej konsystencji dodajemy mascarpone, śmietanę ale ostrożnie aby nie powstała nam zupa.

Ragu z jęczmienia, kukurydzy i grzybów

Składniki:

  • Masło 60 g
  • Grzyby shitake 30 g
  • Pęczak gotowany 100 g
  • Ziarno kukurydzy świeże lub mrożone 50 g
  • Bulion z kurczaka 100 ml
  • Sól

Połowę masła rozpuszczamy i przesmażamy na nim główki grzybków shitake przez około 3 minuty. Następnie dodajemy sól, pęczak, ziarna kukurydzy i podlewamy odrobiną bulionu. Na koniec dodajemy pozostałe masło, nie gotujemy.

Sos porzeczkowy

Składniki:

  • Porzeczka czarna mrożona 100 g
  • Bulion drobiowy 150 ml
  • Szalotka 1 szt.
  • Wino czerwone wytrawne 50 ml
  • Sól i pieprz
  • Olej do smażenia
  • Masło 40 g

Na oleju przesmażamy szalotkę, dodajemy porzeczkę, podlewamy winem i redukujemy. Następnie dodajemy bulion drobiowy, gotujemy razem, miksujemy i przepuszczamy przez gęste sitko. Raz jeszcze sos wlewamy do rondla, zagotowujemy, redukujemy jego objętość i na koniec dodajemy troszkę zimnego masła.

Kurcze pieczone z farszem z ziemniaków i jabłek

warsztaty-kurczak-zagrodowy-z-andrzejem-polanem-46

Składniki:

  • Kurczak Zagrodowy cały 1 szt.
  • Pieczywo tostowe 4 kromki
  • Ziemniak gotowany 4 szt.
  • Jabłka 2 szt.
  • Masło 200 g
  • Miód do smaku np. wielokwiatowy
  • Jajko 1 szt.
  • Cząber świeży lub suszony
  • Sól i pieprz
  • Natka pietruszki

Kurczaka Zagrodowego dzień wcześniej wrzucamy do solanki (30 g soli na litr wody). Pieczywo tostowe kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na połowie masła, podobnie postępujemy z cebulą, którą smażymy na złoty kolor. Ziemniaki przeciskamy przez praskę, mieszamy z roztrzepanym jajkiem, miodem, reszta masła, cząbrem, pokrojonymi w drobną kostkę jabłkami, natką pietruszki. Następnie dodajemy grzanki, wszystko dokładnie mieszamy i farszem wypełniamy kurczaka. Pieczemy w trzech etapach. Najpierw przez 15 minut w temp. 220°C, następnie przez 35 minut w temp. 175°C i na koniec jeszcze w temp. 155°C około 25 minut. Po upieczenie kurczaka przykrywamy go folią i dajemy mu odpocząć.

Sos z brusznicy i gorczycy

Składniki:

  • Sos z pieczenia Kurczaka Zagrodowego
  • Brusznica leśna 100 g
  • Cukier 50 g
  • Śmietana 30% 150 ml
  • Musztarda francuska

Brusznicę karmelizujemy na cukrze i łączymy z sosem z pieczenia kurczaka. Dodajemy śmietanę i na koniec musztardę. Sos podajemy do Kurczaka Zagrodowego.

Uda kurczaka Zagrodowego confit z sałatką z cytrusów i kolorowymi ziemniakami

warsztaty-kurczak-zagrodowy-z-andrzejem-polanem-43

Składniki:

  • Udka z kurczaka 4 szt.
  • Olej rzepakowy 1,5 l
  • Masło klarowane 500 g
  • Gałka muszkatołowa kminek, kolendra, gorczyca
  • Sól gruboziarnista

Wszystkie przyprawy miksujemy w młynku do kawy na puder i dokładnie oprószamy kurczaka z każdej strony. Zasypujemy solą i odstawiamy na 3-4 godziny. Po tym czasie oczyszczamy uda z nadmiaru soli, osuszamy na ręczniku papierowym i układamy w rondlu. Całość zalewamy olejem z masłem i doprowadzamy do zagotowania. Gotujemy do miękkości około 1.5 godziny. Miękkie uda wykładamy na blaszkę i zapiekamy na złoto w piekarniku.

Sałatka z cytrusów

Składniki:

  • Pomarańcza 2 szt.
  • Limonki 2 szt.
  • Grapefruit 1 szt.
  • Olej rzepakowy
  • Sól i pieprz
  • Rzodkiewka kilka sztuk
  • Szczypiorek

Owoce filetujemy na pojedyncze segmenty, środki wyciskamy i sok zlewamy do miski. Łączymy z olejem, solą i pieprzem. Powstałym sosem zalewamy filety owocowe, dodajemy posiekany szczypiorek i pokrojoną w cienkie zapałki rzodkiewki.

Pieczone ziemniaki

Składniki:

  • Ziemniaki kolorowe 16 szt.
  • Masło klarowane 1 łyżka
  • Kiełki groszku cukrowego
  • Sól

Ziemniaki myjemy i obsmażamy na patelni na maśle na złoty kolor, posypujemy solą, podlewamy niedużą ilością wody i dopiekamy w piekarniku.

Kurczaka Zagrodowego podajemy na sałatce z przekrojonymi ziemniakami w mundurkach, posypane raz jeszcze szczypiorkiem, rzodkiewką i przybrane kiełkami groszku.

Piersi kurczaka Zagrodowego z kuskusem, rosołem bazyliowym

Składniki:

  • Piersi z kurczaka 4 szt
  • Tymianek świeży
  • Rozmaryn świeży
  • Cytryna 2 szt.
  • Sól i pieprz
  • Oliwa wędzona
  • Masło klarowane

Kurczaka Zagrodowego marynujemy w soli, ziołach i skórce z cytryny. Zamarynowanego smażymy na złoty kolor na oliwie z masłem, dopiekamy ewentualnie w piekarniku.

Składniki:

  • Kuskus 200 g
  • Sok z cytryny
  • Sól
  • Olej rzepakowy

Wodę zagotowujemy z solą i sokiem z cytryny. Wodą zalewamy kuskus dodajemy niedużą ilość oleju i odstawiamy, aby kasza napęczniała. Po 6-7 minutach widelcem rozdzielamy kaszę na pojedyncze ziarna.

Składniki:

  • Bazylia 1 pęczek
  • Natka pietruszki 1 pęczek
  • Bulion drobiowy 400 ml
  • Masło 1 łyżka
  • Ser dojrzewający typu bursztyn 100 g

Natkę, bazylię, ser dojrzewający miksujemy, dodajemy masło. Wszystko dokładnie miksujemy i doprawiamy solą. Łączymy z kuskusem, podlewamy niedużą ilością bulionu. Kurczaka Zagrodowego podajemy na kuskusie na zielono, najlepiej w głębokim talerzu.

warsztaty-kurczak-zagrodowy-z-andrzejem-polanem-9

To były bardzo udane warsztaty i jeszcze raz dziękuję za zaproszenie:)

Share the post "Warsztaty z Kurczakiem Zagrodowym"

  • Facebook
  • X
Wersja do wydruku

Filed Under: Restauracje i warsztaty Tagged With: warsztaty

« Makaron zapiekany z wołowiną, boczniakami i jarmużem / Beef, mushroom and kale pasta bake
Śledzie w sosie miodowo-musztardowym / Honey mustard herring »

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Dodaj na Instagramie

Spróbuj czegoś nowego

Bulion dashi na dwa sposoby

smietankowa-kapusta-w-cwiartkach-mojej-mamy-Creamy-braised-cabbage

Śmietankowa kapusta w ćwiartkach mojej mamy / Creamy braised cabbage

Zupa z batatow, marchewki i dyni / Sweet potato, carrot and pumkin soup

Zupa z batatów, marchewki i dyni / Sweet potato, carrot and pumkin soup

Zapiekanka-z-miesem-cukinia-i-ziemniakami-Meat-zucchini-and-potato-bake

Zapiekanka z mięsem, cukinią i ziemniakami / Meat, zucchini and potato bake

Piernikowa gorąca czekolada / Gingerbread hot chocolate

Piernikowa gorąca czekolada / Gingerbread hot chocolate

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2025 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress