Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Pierogi z kaczką i figami / Duck and fig pierogies

Pierogi z kaczką i figami / Duck and fig pierogies

by Dzi 1 Comment

Share the post "Pierogi z kaczką i figami / Duck and fig pierogies"

  • Facebook
  • Twitter

Dziś przedstawiam przepis na pierogi z kaczką i figami, które stanowią doskonałą alternatywę dla tych tradycyjnych z mięsem. Suszone figi są już szeroko dostępne a ich dodatek bardzo wzbogaca smak tego dania. Oprócz fig do nadzienia dodaje się także posiekaną kiełbasę i skórkę pomarańczową, dzięki której pierogi aż pachną świętami. Ciasto pierogowe od lat robię to samo, tradycyjne na mące Poznańskiej Lubelli i wodzie, i zawsze wychodzą super. Podałam w wersji smażonej, z podsmażoną na masełku cebulką i wyszło przepysznie, zapraszam!

Scroll down for recipe in English

Pierogi z kaczką i figami / Duck and fig pierogies

Pierogi z kaczką i figami

(około 20-25 pierogów)

Składniki na ciasto:

  • 3 szklanki mąki Puszysta Poznańska Lubelli
  • 1 szklanka wrzątku
  • 1/2 łyżeczki soli

Składniki na nadzienie:

  • 1 pierś z kaczki, pokrojona na kawałki
  • 2 łyżki pietruszki, posiekanej
  • 100 g pora, posiekanego
  • 100 g kiełbasy pokrojonej w drobną kostkę
  • 1 duża suszona figa (lub 2 mniejsze), pokrojona w drobną kostkę
  • skórka starta z 1/2 pomarańczy
  • 2 łyżki wina porto, lub innego słodkiego
  • 1 jajko
  • 2 kromki chleba tostowego, pokrojonego w drobną kostkę

Przygotowanie:

  1. W pojemniku blendera z odpowiednią przystawką lub w misce umieść przesianą mąkę, wymieszaj z solą, zalej wrzątkiem i mieszaj łyżką lub miksuj aż ciasto stanie się jednolite i bez grudek.
  2. Gdy przestygnie wyrabiaj dalej rękami na posypanej mąką powierzchni, aż stanie się gładkie i elastyczne. W razie konieczności dodaj więcej mąki lub wrzątku. Podziel je na 4 równe części, owiń w folię spożywczą i włóż do lodówki.
  3. W pojemniku blendera umieść kaczkę, pora i pietruszkę i zmiksuj, by otrzymać konsystencję mięsa mielonego. Przełóż na rozgrzaną patelnię z łyżką oleju i podsmaż przez 5 minut. Dodaj kiełbasę, figę, podsmaż przez chwilę mieszając i dodaj skórkę pomarańczową i porto. Gdy wino prawie odparuje dopraw całość solą i pieprzem do smaku i zdejmij z ognia. Gdy farsz lekko ostygnie, dodaj jajko i chleb i dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku jeżeli to konieczne.
  4. Rozwałkuj pierwszą część na placek o grubości ok. 3 mm, wytnij kółka np. szklanką lub wycinarką do ciastek i delikatnie rozciągnij je palcami. Następnie wyłóż po małej łyżeczce nadzienia na środku każdego kółka, złóż je na pół i zaciśnij brzegi palcami, a później np. widelcem. Umieść na posypanej mąką powierzchni. Powtórz te czynności z resztą ciasta.
  5. Gotuj pierogi w osolonej wodzie po klika równocześnie. Będą gotowe gdy wypłyną na powierzchnię (po około 8-10 minutach). Odcedź i podawaj prosto z wody lub podsmażone z cebulką jeśli lubisz.

Smacznego!

Pierogi z kaczką i figami / Duck and fig pierogies

Pierogi z kaczką i figami / Duck and fig pierogies

Recipe in English

Duck and fig pierogies

(20-25 pierogies)

Ingredients for the dough:

  • 3 cup of all-purpose flour
  • 1 cup boiling water
  • 1/2 teaspoon salt

Ingredients for the filling:

  • 1 duck breast, roughly chopped
  • 2 tablespoons parsley, chopped
  • 100 g leek, chopped
  • 100 g of sausage, finely minced
  • 1 large dried fig (or 2 small), finely minced
  • grated zest of 1/2 orange
  • 2 tablespoons port
  • 1 egg
  • 2 slices of sandwich bread, chopped into small cubes

Preparation:

  1. In blender container or bowl place sifted flour, mix in salt and add boiling water. Sir with wooden spoon or mix in blender until the dough becomes uniform, without any lumps.
  2. When cooled, knead on a floured surface until it becomes smooth and elastic. If necessary, add more flour or boiling water. Split into 4 equal parts, wrap in cling film and place in the refrigerator.
  3. In blender container, place the duck, leek and parsley and mix to get the consistency of ground meat. Transfer to a hot pan with a tablespoon of oil and cook for 5 minutes. Add the sausage, fig, cook for a minute and add the orange zest, port and cook until liquid  almost evaporates. Season with salt and pepper to taste and remove from heat to cool. Mix in the egg and bread and check seasoning again.
  4. Roll the first part of the dough to 3 mm thickness. Cut out circles with cutter or glass. Stretch each circle a little bit in your fingers. Place some of the filling in the middle of the dough circle, bend in half, seal the edges with your fingers and then with the fork. Place on floured tray until you are ready to boil them. Repeat with the rest of the dough.
  5. Boil the pierogies a few at a time in a large pot of water. They are done when they float to the top (about 8-10 minutes). Drain them from the water and serve them immediately.

Enjoy!

Pierogi z kaczką i figami / Duck and fig pierogies

Share the post "Pierogi z kaczką i figami / Duck and fig pierogies"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Makarony, Mięsa Tagged With: figi, kaczka, kiełbasa, makaron, mięso, obiad, pierogi, pomarańcze, porto, święta, wino

« Sałatka z kaczką, pieczonymi burakami i pomarańczą / Duck, beet and orange salad
Inka waniliowa z cynamonem / Vanillla cinnamon chicory coffee »

Comments

  1. Anastazja says

    21 grudnia 2016 at 13:53

    nawet nie pomyślałam, że można zrobić z tym pierogi 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Szparagi-zapiekane-pod-beszamelem-Asparagus-baked-with-bechamel-sauce

Szparagi zapiekane pod beszamelem / Asparagus baked with bechamel sauce

Wieniec z nutellą i gruszkami / Nutella pear wreath

Scones z kozim serem,mascarpone i szczypiorkiem

Najcieńsze i najsmaczniejsze naleśniki Michela Rouxa

Makaron z kaczką, grzybami i szpinakiem w kremowym sosie pomidorowym / Duck, mushroom and spinach pasta in tomato cream sauce

Makaron z kaczką, grzybami i szpinakiem w kremowym sosie pomidorowym / Duck, mushroom and spinach pasta in tomato cream sauce

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress