Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Przystawki / Sałatka z kaczką, pieczonymi burakami i pomarańczą / Duck, beet and orange salad

Sałatka z kaczką, pieczonymi burakami i pomarańczą / Duck, beet and orange salad

by Dzi 10 komentarzy

Share the post "Sałatka z kaczką, pieczonymi burakami i pomarańczą / Duck, beet and orange salad"

  • Facebook
  • X

Dziś przedstawiam chyba już moją ulubioną sałatkę z pieczoną na różowo piersią z kaczki, pieczonymi w syropie klonowym burakami, pomarańczą i prażonymi orzechami z dressingiem z syropem klonowym i octem balsamicznym. Jest obłędna! I wbrew pozorom bardzo łatwa w przygotowaniu 🙂 Piersi z kaczki można zamarynować dzień wcześniej, następnie krótko obsmażamy i dopiekamy w piekarniku. Buraki zapiekamy w syropie klonowym w piekarniku, prażymy orzechy, przygotowujemy pomarańczę i dressing i gotowe! Jedna z najlepszych sałatek jakie jadłam, zapraszam!

Scroll down for recipe in English

Sałatka z kaczką, pieczonymi burakami i pomarańczą / Duck beets and orange salad

Sałatka z kaczką, pieczonymi burakami i pomarańczą

(2 porcje)

Składniki na kaczkę:

  • 1 pierś z kaczki
  • 2 łyżeczki posiekanego rozmarynu
  • sól, pieprz

Składniki na buraki:

  • 2 czerwone buraki, obrane i pokrojone w cienkie kliny
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól i pieprz

Składniki na sałatkę:

  • 3/4 szklanki uprażonych na suchej patelni orzechów włoskich, posiekanych
  • 2 garście ulubionego miksu sałat
  • 1 pomarańcza,obrana i podzielona na segmenty, bez błonek

Składniki na dressing:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka syropu klonowego
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. W naczyniu do zapiekanie wymieszaj kawałki buraków z syropem klonowym i oliwą. Dopraw solą i pieprzem, włóż do piekarnika i piecz do miękkości, przez około 20 minut.
  2. Wyjmij pierś z lodówki i najlepiej gdy jeszcze będzie zimna, natnij skórkę w kratkę, uważając by nie naruszyć mięsa. Natrzyj rozmarynem, solą i pieprzem i odstaw aby nabrała temperatury pokojowej. Ewentualnie włóż do lodówki jeżeli przygotowujesz ją w późniejszym terminie.
  3. Umieść na dużym ogniu patelnię (najlepiej taką, która jest dostosowana do zapiekania w piekarniku) i gdy będzie już rozgrzana połóż na niej pierś kaczki skórą do dołu. Smaż przez 3 minuty, po czym przewróć na drugą stronę i smaż kolejne 2 minuty. Po tym czasie umieść patelnię z kaczką w piekarniku (lub przełóż pierś do naczynia żaroodpornego i dopiero wtedy umieść w piekarniku) i piecz przez 10 minut, z czego na ostatnią minutę włącz funkcję grilla, by skórka była rumiana i chrupiąca. Po wyjęciu z piekarnika, umieść pierś na desce do krojenia, aby „odpoczęła” przez minimum 5 minut.
  4. Na duże talerze wyłóż po garści sałat, na niej umieść buraki, pomarańcze i posyp orzechami. Pokrój kaczkę na 1/2 cm plastry i umieść na wierzchu sałatki.
  5. W małej miseczce wymieszaj rózgą oliwę z oliwek, syrop klonowy i ocet balsamiczny, dopraw solą i pieprzem, polej sałatkę i podawaj!

Smacznego!

Sałatka z kaczką, pieczonymi burakami i pomarańczą / Duck beets and orange salad

English version

Duck, beet and orange salad

(2 servings)

Ingredients for the duck:

  • 1 duck breast
  • 2 tsp chopped rosemary
  • sal and pepper

Ingredients for the beetroot:

  • 2 red beetroot, peeled and cut into small wedges
  • 2 tablespoons maple syrup
  • 1 tablespoon olive oil
  • salt and pepper

Ingredients for the salad:

  • 3/4 cup toasted walnuts, chopped
  • 2 handfuls salad mix
  • 1 orange, segmented

Ingredients for the dressing:

  • 2 tablespoons lemon olive oil
  • 1 teaspoon of maple syrup
  • 1 teaspoon balsamic vinegar
  • salt and pepper

Preparation:

  1. Preheat the oven to 200 oC.
  2. In a baking dish combine beetroot segments, maple syrup and olive oil and coat well. Season with salt and pepper and bake until tender and fragrant, for about 20 minutes.
  3. Score duck fat gently without cutting into the meat underneath. Season the berast with rosemary, salt and pepper and bring to room temperature.
  4. Place oven proof frying pan over high heat, place duck breast skin side down, and cook for 3 minutes to render the fat. Next turn skin side up and cook for 2 minutes, after that place breast in the preheated oven and bake for 10 minutes. After this time take the pan out of the oven and place the duck on the cutting board to rest.
  5. To assemble the salad place the salad leaves on the base of your dish, top with the beetroot and orange segments and walnuts. Slice the duck breast into even 1/2 cm slices and place on top of the salad.
  6. In a small bowl stir together the olive oil, maple surup and balsamic vinegar until combined, seaosn with salt and pepper and evenly pour over the salad.

Enjoy!

Sałatka z kaczką, pieczonymi burakami i pomarańczą / Duck beets and orange salad

Sałatka z kaczką, pieczonymi burakami i pomarańczą / Duck beets and orange salad

Share the post "Sałatka z kaczką, pieczonymi burakami i pomarańczą / Duck, beet and orange salad"

  • Facebook
  • X
Wersja do wydruku

Filed Under: Przystawki, Sałatki i surówki Tagged With: buraki, kaczka, mięso, ocet balsamiczny, orzechy, orzechy włoskie, pomarańcze, przystawka, sałatka, syrop klonowy, zioła

« Zestawienie moich najlepszych przepisów na Święta!
Pierogi z kaczką i figami / Duck and fig pierogies »

Comments

  1. Archie says

    20 grudnia 2016 at 10:19

    Bardzo smakowicie się zapowiada. Na pewno wypróbuje. Dziękuje za przepis i pozdrawiam serdecznie 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      20 grudnia 2016 at 10:24

      Polecam gorąco!

      Odpowiedz
  2. Marta says

    20 grudnia 2016 at 10:58

    sałatka jest genialna !

    Odpowiedz
    • Dzi says

      20 grudnia 2016 at 10:59

      🙂

      Odpowiedz
  3. irenax89 says

    20 grudnia 2016 at 16:23

    Brzmi cudownie, będę musiała spróbować tego. Na zdjęciach wygląda smakowicie i zachęcająco.

    Odpowiedz
    • Dzi says

      20 grudnia 2016 at 16:24

      Koniecznie!

      Odpowiedz
  4. natalia says

    28 grudnia 2016 at 20:17

    Sałatka wygląda obłędnie!

    Odpowiedz
    • Dzi says

      28 grudnia 2016 at 21:04

      I tak też smakuje, polecam!

      Odpowiedz
  5. Anna says

    18 listopada 2017 at 12:16

    Buraki i pomarańcza? Bardzo ciekawe połączenie, do tej pory jadłam brzoskwinię lub ananasa z kurczakiem. Ale lubię trochę poeksperymentować,a zdjęcia wyglądają ta apetycznie że chyba się skuszę na taki pomysłowy obiad:)

    Odpowiedz

Trackbacks

  1. Sałatka tajska z dresingiem orzechowym / Thai salad with peanut dressing - Karmelowy blog kulinarny pisze:
    7 sierpnia 2017 o 09:16

    […] absolutnie wszystkich! Jeżeli jesteś fanem tego typu dań, polecam także moją orzeźwiającą sałatkę z kaczką, pieczonymi burakami i pomarańczą i sałatkę z tuńczykiem, awokado i jajkiem w koszulce – wszystkie absolutnie przepyszne. […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Dodaj na Instagramie

Spróbuj czegoś nowego

Łatwy stek teriyaki z grzybami i szparagami / Easy teriyaki steak with mushrooms and asparagus

Ciasto z malinami i budyniem / Raspberry pudding cake

Ciasto z malinami i budyniem / Raspberry pudding cake

Halibut marynowany w paście miso na puree porowo-ziemniaczanym

Piersi kurczaka w sosie szampańskim

Ostrygi zapiekane ze szpinakiem i parmezanem / Spinach parmesan oysters

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2025 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress