Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Nadziewana dynia makaronowa / Stuffed spaghetti squash

Nadziewana dynia makaronowa / Stuffed spaghetti squash

by Dzi 10 komentarzy

Share the post "Nadziewana dynia makaronowa / Stuffed spaghetti squash"

  • Facebook
  • Twitter

Dziś przedstawiam moje najnowsze odkrycie – dynię makaronową. Jest ona na tyle specyficzna, że po ugotowaniu lub upieczeniu miąższ rozpada się na pasemka, które wyglądają jak spaghetti, stąd też jej nazwa. Można podawać same pasemka z sosem i świetnie zastąpią tradycyjny makaron, przy czym są bardzo dietetyczne. Proponuję dziś troszkę inną wersję, bo nadziewaną warstwowo serkiem śmietankowym z bazylią, pysznym, mięsnym sosem pomidorowym i zapieczoną z grubą warstwą mozzarelli.  Polecam!

Scroll down for recipe in English

dynia

Nadziewana dynia makaronowa

(4 porcje)

Składniki na pieczoną dynię:

  • 2 małe dynie makaronowe, przekrojone wzdłuż na pół i z usuniętymi pestkami
  • 1 łyżka oleju
  • sól i pieprz do smaku

Składniki na mięsny sos:

  • 450 g mięsa mielonego (np. z kurczaka, wieprzowe lub wołowe)
  • 1 łyżka oleju
  • 1 cebula, pokrojona w kostkę
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1/2 łyżeczki płatków chilli
  • 400 ml sosu marinara lub passaty
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 liść laurowy
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka posiekanej bazylii

Składniki na nadziewaną dynię:

  • 200 g serka naturalnego Apetina
  • 1 łyżka bazylii, posiekane
  • 1 szklanka startej mozzarelli (lub więcej jeśli lubisz dużo sera)

Przygotowanie:

  1. Włącz piekarnik i ustaw go na 200 oC. Wysmaruj wewnętrzne strony dyni olejem i dokładnie dopraw solą i pieprzem. Włóż do piekarnika skórą do góry i piecz do miękkości, około 30 minut.
  2. W międzyczasie do dużej patelni włóż mięso i smaż przez około 8-10 minut, po czym wyjmij z patelni i odstaw.
  3. Na tej samej patelni rozgrzej na średnim ogniu olej, dodaj cebulę i smaż do miękkości, około 5-7 minut. Dodaj czosnek i chilli, po czym podsmaż przez kolejną minutę.
  4. Włóż do patelni mięso, sos marinara albo passatę, koncentrat pomidorowy, oregano, liść laurowy, paprykę, ocet balsamiczny, dopraw solą i pieprzem i doprowadź do wrzenia. Następnie zmniejsz ogień i gotuj gotuj sos na małym ogniu do momentu upieczenia się dyni (lub przez kilka minut). Na koniec wmieszaj bazylię i zdejmij z ognia.
  5. Po wyjęciu dyni  z piekarnika „spulchnij” jej miąższ widelcem i wmieszaj serek śmietankowy wymieszany z bazylią. Na to wyłóż mięsny sos i posyp mozzarellą.
  6. Włóż dynie ponownie do piekarnika, włącz funkcję grilla i podpiekaj aż ser się ładnie rozpuści i zarumieni, przez około 2-3 minuty.

Smacznego!

dynia

dynia

English version

Stuffed spaghetti squash

(4 servings)

Ingredients for the roasted squash:

  • 2 small spaghetti squash, cut in half and seeded
  • 1 tablespoon oil
  • salt and pepper to taste

Ingredients for the meat sauce:

  • 450 g ground meat (eg. chicken, beef)
  • 1 tablespoon oil
  • 1 onion, diced
  • 2 cloves garlic, chopped
  • 1/2 teaspoon red pepper flakes
  • 400 ml marinara sauce or passata
  • 1 tablespoon tomato paste
  • 1 teaspoon oregano
  • 1 bay leaf
  • 1/2 teaspoon paprika
  • 1 tablespoon balsamic vinegar
  • salt and pepper to taste
  • 1 tablespoon basil, chopped

Ingredients for the stuffed lasagna:

  • 200 g Apetina cream cheese
  • 1 tablespoon basil, chopped
  • 1 cup mozzarella, shredded (or more)

Preparation:

  1. Preheat the oven to 200 oC. Brush the inner flesh of the spaghetti squash with oil, season with salt and pepper and roast, skin side up, until tender, about 30 minutes.
  2. In a large pan cook groun meat, about 8-10 minutes, remove from the pan and set aside.
  3. Heat the oil over medium heat, add the onion and cook until tender, about 5-7 minutes. Add the garlic, red pepper flakes and cook until fragrant, about a minute.
  4. Add the cooked meat, marinara sauce or passata, tomato paste, oregano, bay leaf, paprika, balsamic vinegar, salt and pepper, bring to a boil, reduce the heat and simmer until the spaghetti squash is cooked and then mix in the basil and remove from heat.
  5. Fluff up some of the inside of each spaghetti squash half, divide the mixture of the cottage cheese and basil between them followed by the sauce and the cheese.
  6. Broil in the oven until the cheese has melted and turned a light golden brown, about 2-3 minutes.

Enjoy!

dynia

Share the post "Nadziewana dynia makaronowa / Stuffed spaghetti squash"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Mięsa Tagged With: chilli, dynia, dynia makaronowa, mięso, mięso mielone, mozzarella, obiad, ser, sos pomidorowy, zapiekanka, zioła

« Łatwy sos Marinara / Easy Marinara sauce
Kotlety schabowe z karmelizowanymi gruszkami w sosie z cydru / Pork chops with caramelized pears and cider sauce »

Comments

  1. Rybak says

    6 listopada 2014 at 11:14

    Najchętniej to już bym zjadł takie danie! 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      6 listopada 2014 at 11:15

      Jest pyszne:)

      Odpowiedz
      • karolek says

        7 listopada 2014 at 14:59

        Twoje przepisy zawsze są wyśmienite… 😉 jak żona nie wie co ma zrobić na obiad to polecam Twojego bloga. 😉

        Odpowiedz
        • Dzi says

          7 listopada 2014 at 15:00

          Dziękuję za miłe słowa:)

          Odpowiedz
  2. Smacznie i zdrowo says

    7 listopada 2014 at 19:35

    O matko! jak to bosko wygląda! Świetny pomysł na obiad i jednocześnie może być tak efektownie podany 🙂 Musze koniecznie spróbować coś takiego przyrządzić.

    Odpowiedz
    • Dzi says

      7 listopada 2014 at 21:25

      Zalecam!:)

      Odpowiedz
  3. beautymatt says

    8 listopada 2014 at 11:26

    Apetyczne danie, chętnie bym spróbowała!

    Odpowiedz
  4. Sylwia says

    13 listopada 2014 at 13:48

    Uwielbiam tego typu dania. Gorąco dziękuję za przepis i odrobinę natchnienia do przyrządzenia takich pyszności.

    Odpowiedz
    • Dzi says

      13 listopada 2014 at 15:02

      Polecam się:)

      Odpowiedz
  5. Aga says

    24 listopada 2020 at 16:00

    To jest pyszne!!!!! Robie drugi raz. Uwielbiam dynie i dzieki Tobie man pierwszy raz do czynienia z dynia Spagetti, jest Tour cudowny przepis.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Pikantny gulasz z wieprzowiną dynią i kapustą / Spicy pork pumpkin and cabbage goulash

Pikantny gulasz z wieprzowiną dynią i kapustą / Spicy pork pumpkin and cabbage goulash

Ciasteczka nadziewane jabłkami i solonym karmelem / Salted caramel apple hand pies

Restauracja Muu Muu Beef & Wine – recenzja

Udka kacze w glazurze pomarańczowej / Orange glazed duck legs

Cytrynowo-jagodowe ciasto jogurtowe / Lemon blueberry yogurt cake

Cytrynowo-jagodowe ciasto jogurtowe / Lemon blueberry yogurt cake

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress