Share the post "Zupa krem z cukinii z kurkami / Creamy zucchini soup with chanterelles"
Sezon cukiniowy w pełni i przyznam, że bardzo mnie to cieszy. Uwielbiam cukinię w każdej postaci, bardzo często robię ją sobie na kolację w postaci duszonej z samymi pomidorami i chyba nigdy mi się nie znudzi. Dziś jednak proponuję bardzo łatwą, ale równocześnie przepyszną cukiniową zupę krem ze śmietanką i podaną z podsmażonymi kurkami, które też teraz łatwo dostać w sklepach. Zupa wydaje się być niepozorna, z małej ilości składników ale zapewniam, ze warto ją spróbować. Polecam!
Scroll down for recipe in English
Zupa krem z cukinii z kurkami
(4 porcje)
Składniki:
- 600 g młodych cukinii, pokrojonych w plastry
- 4 szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego
- 300 g kurek, oczyszczonych, większe przekrojone na połówki
- 1 łyżka masła
- 1/2 szklanki śmietanki 36%
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 1/2 łyżeczki suszonego estragonu
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- W średnim rondelku rozgrzej na średnim ogniu olej i włóż cukinię. Smaż przez kilka minut, aż zacznie puszczać soki.
- Wlej bulion i gotuj przez około 15 minut aż cukinia zmięknie. Następnie zdejmij zupę z ognia i zmiksuj na gładki krem.
- Postaw zupę ponownie na małym ogniu, wmieszaj śmietankę i dopraw estragonem, solą i pieprzem.
- Na średniej patelni podgrzej masło i włóż kurki. Podsmaż przez kilka minut, dopraw solą i pieprzem.
- Podawaj zupę wraz z kurkami i chrupiącym pieczywem.
Smacznego!
English version
Creamy zucchini soup with chanterelles
(4 servings)
Ingredients:
- 600 g of young zucchini, cut into slices
- 4 cups chicken or vegetable stock
- 300 g of chanterelles, washed, larger halved
- 1 tablespoon butter
- 1/2 cup of double cream
- 1 tablespoon vegetable oil
- 1/2 teaspoon dried tarragon
- salt and pepper
Preparation:
- In a medium pot, heat the oil over medium heat and add the zucchini. Cook for a few minutes, until it starts to soften.
- Add the stock and cook for about 15 minutes until the zucchini is soft. Remove the pot from the heat and mix until smooth.
- Place the soup over low heat again, stir in the cream and season with tarragon, salt and pepper.
- On medium pan, heat the butter and ad chanterelles. Sauté for a few minutes, season with salt and pepper.
- Serve the soup along with chanterelles and crusty bread.
Enjoy!
Kurki i cukinia musi dawać fajne połączenie 🙂
🙂
Uwielbiam zupy, szczególnie jako szybki posiłek po pracy. Jakiś pomysł na krem z cukinii bez bulionu, być może na bazie jogurtu?
Myślę, że można. Jednak na pewno odbije się to na smaku. Śmietanki na jogurt już nie zamieniłabym.
Wygląda smacznie. Tak akurat na nadchodzące upały. 🙂
Swoją drogą ma Pani naprawdę ładny talerz. 🙂
Dziękuję:)