Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Przystawki / Zupa krem z cukinii z kurkami / Creamy zucchini soup with chanterelles

Zupa krem z cukinii z kurkami / Creamy zucchini soup with chanterelles

by Dzi 6 komentarzy

Share the post "Zupa krem z cukinii z kurkami / Creamy zucchini soup with chanterelles"

  • Facebook
  • Twitter

Sezon cukiniowy w pełni i przyznam, że bardzo mnie to cieszy. Uwielbiam cukinię w każdej postaci, bardzo często robię ją sobie na kolację w postaci duszonej z samymi pomidorami i chyba nigdy mi się nie znudzi. Dziś jednak proponuję bardzo łatwą, ale równocześnie przepyszną cukiniową zupę krem ze śmietanką i podaną z podsmażonymi kurkami, które też teraz łatwo dostać w sklepach. Zupa wydaje się być niepozorna, z małej ilości składników ale zapewniam, ze warto ją spróbować. Polecam!

Scroll down for recipe in English

Zupa krem z cukinii z kurkami / Creamy zucchini soup with chanterelles

Zupa krem z cukinii z kurkami

(4 porcje)

Składniki:

  • 600 g młodych cukinii, pokrojonych w plastry
  • 4 szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 300 g kurek, oczyszczonych, większe przekrojone na połówki
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 szklanki śmietanki 36%
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 1/2 łyżeczki suszonego estragonu
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. W średnim rondelku rozgrzej na średnim ogniu olej i włóż cukinię. Smaż przez kilka minut, aż zacznie puszczać soki.
  2. Wlej bulion i gotuj przez około 15 minut aż cukinia zmięknie. Następnie zdejmij zupę z ognia i zmiksuj na gładki krem.
  3. Postaw zupę ponownie na małym ogniu, wmieszaj śmietankę i dopraw estragonem, solą i pieprzem.
  4. Na średniej patelni podgrzej masło i włóż kurki. Podsmaż przez kilka minut, dopraw solą i pieprzem.
  5. Podawaj zupę wraz z kurkami i chrupiącym pieczywem.

Smacznego!

Zupa krem z cukinii z kurkami / Creamy zucchini soup with chanterelles

English version

Creamy zucchini soup with chanterelles 

(4 servings)

Ingredients:

  • 600 g of young zucchini, cut into slices
  • 4 cups chicken or vegetable stock
  • 300 g of chanterelles, washed, larger halved
  • 1 tablespoon butter
  • 1/2 cup of double cream
  • 1 tablespoon vegetable oil
  • 1/2 teaspoon dried tarragon
  • salt and pepper

Preparation:

  1. In a medium pot, heat the oil over medium heat and add the zucchini. Cook for a few minutes, until it starts to soften.
  2. Add the stock and cook for about 15 minutes until the zucchini is soft. Remove the pot from the heat and mix until smooth.
  3. Place the soup over low heat again, stir in the cream and season with tarragon, salt and pepper.
  4. On medium pan, heat the butter and ad chanterelles. Sauté for a few minutes, season with salt and pepper.
  5. Serve the soup along with chanterelles and crusty bread.

Enjoy!

Zupa krem z cukinii z kurkami / Creamy zucchini soup with chanterelles

Share the post "Zupa krem z cukinii z kurkami / Creamy zucchini soup with chanterelles"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Przystawki, Zupy Tagged With: cukinia, grzyby, kurki, przystawka, zupa

« Schab zapiekany z mozzarellą / Pork chops baked with mozzarella
Omlet z jabłkami w karmelu / Omelette with caramel apples »

Comments

  1. Kasia says

    26 sierpnia 2015 at 12:01

    Kurki i cukinia musi dawać fajne połączenie 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      26 sierpnia 2015 at 13:07

      🙂

      Odpowiedz
  2. @darkknightthecook says

    26 sierpnia 2015 at 19:28

    Uwielbiam zupy, szczególnie jako szybki posiłek po pracy. Jakiś pomysł na krem z cukinii bez bulionu, być może na bazie jogurtu?

    Odpowiedz
    • Dzi says

      26 sierpnia 2015 at 19:50

      Myślę, że można. Jednak na pewno odbije się to na smaku. Śmietanki na jogurt już nie zamieniłabym.

      Odpowiedz
  3. Koczi says

    27 sierpnia 2015 at 12:00

    Wygląda smacznie. Tak akurat na nadchodzące upały. 🙂
    Swoją drogą ma Pani naprawdę ładny talerz. 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      27 sierpnia 2015 at 12:17

      Dziękuję:)

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • StumbleUpon
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Tosty z karmelizowaną cebulą, dżemem i brie / Caramelised onion, jam and brie toasts

Tosty z karmelizowaną cebulą, dżemem i brie / Caramelised onion, jam and brie toasts

Ziolowe-ziemniaki-ze-stekiem-Herbed-potatoes-with-steak

Ziołowe ziemniaki ze stekiem / Herbed potatoes with steak

Pikantna zupa-krem z pieczonego kalafiora

Miodowy kurczak po wietnamsku z groszkiem cukrowym

Test ekologicznej patelni do naleśników firmy Ballarini i przepis na fondanta z nutellą /Skillet chocolate fondant with nutella

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • StumbleUpon
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2022 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress