Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Marynowane w jogurcie pałki kurczaka smażone w pikantnym cieście piwnym

Marynowane w jogurcie pałki kurczaka smażone w pikantnym cieście piwnym

by Dzi 3 komentarze

Share the post "Marynowane w jogurcie pałki kurczaka smażone w pikantnym cieście piwnym"

  • Facebook
  • Twitter

W związku z moim przystąpieniem do konkursu „Książęce Mistrzostwa Smaku-Jasne Ryżowe”, skomponowałam  recepturę potrawy specjalnie do piwa Książęce Jasne Ryżowe. Przedstawiam więc marynowane w dobrze doprawionym jogurcie pałki z kurczaka, następnie obtoczone w pikantnym cieście piwnym, dzięki czemu po usmażeniu w głębokim tłuszczu zyskują pyszną i bardzo chrupiącą skórkę. Podałam je z chrupiącymi frytkami z cukinii. Polecam!

Scroll down for English

Marynowane w jogurcie pałki kurczaka smażone w pikantnym cieście piwnym

(6 porcji)

Składniki na marynatę jogurtową:

  • 3 szklanki jogurtu naturalnego
  • sól i pieprz do smaku
  • 3 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 10 pałek z kurczaka
Składniki na ciasto piwne:
  • 1 1/2 szklanki mąki uniwersalnej
  • 3 łyżeczki soli
  • 3 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1/2 łyżki pieprzu cayenne
  • 2 łyżeczki mielonego pieprzu
  • 350 ml piwa (u mnie Książęce Jasne Ryżowe)
  • olej do głębokiego smażenia

Przygotowanie:

  1. W dużej misce wymieszaj jogurt, sól i pieprz razem z pieprzem cayenne. Włóż do powstałej marynaty pałki kurczaka i pozostaw je w niej na minimum 4 godziny a najlepiej na całą noc w lodówce.
  2. W dużej misce wymieszaj trzepaczką mąkę, sól, czosnek, pieprz i pieprz cayenne. Wmieszaj piwo i wymieszaj całość aż do otrzymania jednolitego ciasta.
  3. W dużym garnku lub głębokiej patelni rozgrzej olej w takiej ilości, aby pałki były w nim zanurzone przynajmniej do połowy. Przygotuj też talerz wyłożony ręcznikami kuchennymi.
  4. Wyjmij kurczaka z marynaty i dokładnie osusz ręcznikami kuchennymi. Obtocz je dokładnie w cieście piwnym i włóż do dobrze rozgrzanego oleju.
  5. Smaż je, odwracając raz w połowie smażenia, w sumie około 20 minut, aż do ładnego zarumienienia.
  6. Przełóż je na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi w celu pozbycia się nadmiaru tłuszczu ze smażenia i pozwól im poleżeć kilka minut. Następnie podawaj.
Smacznego!

English version

 Marinated in Yogurt Beer-Battered Fried Chicken

(6 servings)

Ingredietnts for the yogurt mixture:

  • 3 cups plain yogurt
  • salt and pepper to taste
  • 3 tsp cayenne pepper
  • 10  chicken drumsticks

Ingredients for the beer batter:

  • 1 1/2 cups all-purpose flour
  • 3 tsp salt
  • 3 tsp garlic powder
  • 1/2 tbsp cayenne pepper
  • 2 tsp ground pepper
  • 350 ml of beer
  • oil for deep frying

Preparation:

  1. In a large bowl, mix the yogurt, pepper and cayenne pepper. Add the chicken drumsticks and leave them for at least 4 hours or  in the refrigerator overnight.
  2. In a large bowl, whisk together the flour, salt, garlic, pepper and cayenne pepper. Whisk in the beer until smooth and thoroughly combined.
  3. Heat oil in a large and deep pot or skillet, you should have enough oil to cover the chicken half way up. Cover the serving plate with paper towels.
  4. Remove the chicken from the yogurt marinade and pat dry with paper towels. Place the chicken in beer-batter and coatm drain of anu excess and add to hot oil.
  5. Fry the chicken, turning once, about 20 minutes, or until a nice golden brown.
  6. Place the fried chicken on prepared serving plate, let stand for a few minutes and serve.

Enjoy!

Share the post "Marynowane w jogurcie pałki kurczaka smażone w pikantnym cieście piwnym"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Mięsa Tagged With: jogurt, kurczak, mięso, obiad, piwo, udka

« Chrupiące frytki z cukinii z piekarnika
Cukinia z sosem pomidorowym zapiekana pod mozzarellą i parmezanem »

Comments

  1. Tossa says

    17 lipca 2013 at 12:52

    Jadłem kurczaka na wiele sposobów, ale takiego mixu jak tutaj wcześniej nie miałem okazji. Fajny przepis, pomysł i inspiracja, na pewno wypróbuję 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      17 lipca 2013 at 13:01

      Polecam, wnętrze super delikatne a skórka chrupiąca:)

      Odpowiedz
  2. Magda M-B says

    17 lipca 2013 at 18:24

    takiego kurczaka jeszcze nie jadam, ale przepis dodaję do zakładek i na pewno wkrótce wypróbuję

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Warsztaty z Malmą „O makaronach i winach”

Enchiladas z kurczakiem i serami zapiekane w sosie śmietanowym

Azjatycka wołowina z brokułami / Asian style beef with broccoli

Azjatycka wołowina z brokułami / Asian style beef with broccoli

Nalesniki-po-bolonsku-pod-beszamelem-Crepes-bolognese-with-bechamel-sauce

Naleśniki po bolońsku pod beszamelem / Crepes bolognese with bechamel sauce

zupa-tajska-z-kalafiorem-Thai-cauliflower-soup

Zupa tajska z kalafiorem / Thai cauliflower soup

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress