W związku z moim przystąpieniem do konkursu „Książęce Mistrzostwa Smaku-Jasne Ryżowe”, skomponowałam recepturę potrawy specjalnie do piwa Książęce Jasne Ryżowe. Przedstawiam więc marynowane w dobrze doprawionym jogurcie pałki z kurczaka, następnie obtoczone w pikantnym cieście piwnym, dzięki czemu po usmażeniu w głębokim tłuszczu zyskują pyszną i bardzo chrupiącą skórkę. Podałam je z chrupiącymi frytkami z cukinii. Polecam!
Scroll down for English
Marynowane w jogurcie pałki kurczaka smażone w pikantnym cieście piwnym
(6 porcji)
Składniki na marynatę jogurtową:
- 3 szklanki jogurtu naturalnego
- sól i pieprz do smaku
- 3 łyżeczki pieprzu cayenne
- 10 pałek z kurczaka
- 1 1/2 szklanki mąki uniwersalnej
- 3 łyżeczki soli
- 3 łyżeczki czosnku granulowanego
- 1/2 łyżki pieprzu cayenne
- 2 łyżeczki mielonego pieprzu
- 350 ml piwa (u mnie Książęce Jasne Ryżowe)
- olej do głębokiego smażenia
Przygotowanie:
- W dużej misce wymieszaj jogurt, sól i pieprz razem z pieprzem cayenne. Włóż do powstałej marynaty pałki kurczaka i pozostaw je w niej na minimum 4 godziny a najlepiej na całą noc w lodówce.
- W dużej misce wymieszaj trzepaczką mąkę, sól, czosnek, pieprz i pieprz cayenne. Wmieszaj piwo i wymieszaj całość aż do otrzymania jednolitego ciasta.
- W dużym garnku lub głębokiej patelni rozgrzej olej w takiej ilości, aby pałki były w nim zanurzone przynajmniej do połowy. Przygotuj też talerz wyłożony ręcznikami kuchennymi.
- Wyjmij kurczaka z marynaty i dokładnie osusz ręcznikami kuchennymi. Obtocz je dokładnie w cieście piwnym i włóż do dobrze rozgrzanego oleju.
- Smaż je, odwracając raz w połowie smażenia, w sumie około 20 minut, aż do ładnego zarumienienia.
- Przełóż je na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi w celu pozbycia się nadmiaru tłuszczu ze smażenia i pozwól im poleżeć kilka minut. Następnie podawaj.
English version
Marinated in Yogurt Beer-Battered Fried Chicken
(6 servings)
Ingredietnts for the yogurt mixture:
- 3 cups plain yogurt
- salt and pepper to taste
- 3 tsp cayenne pepper
- 10 chicken drumsticks
Ingredients for the beer batter:
- 1 1/2 cups all-purpose flour
- 3 tsp salt
- 3 tsp garlic powder
- 1/2 tbsp cayenne pepper
- 2 tsp ground pepper
- 350 ml of beer
- oil for deep frying
Preparation:
- In a large bowl, mix the yogurt, pepper and cayenne pepper. Add the chicken drumsticks and leave them for at least 4 hours or in the refrigerator overnight.
- In a large bowl, whisk together the flour, salt, garlic, pepper and cayenne pepper. Whisk in the beer until smooth and thoroughly combined.
- Heat oil in a large and deep pot or skillet, you should have enough oil to cover the chicken half way up. Cover the serving plate with paper towels.
- Remove the chicken from the yogurt marinade and pat dry with paper towels. Place the chicken in beer-batter and coatm drain of anu excess and add to hot oil.
- Fry the chicken, turning once, about 20 minutes, or until a nice golden brown.
- Place the fried chicken on prepared serving plate, let stand for a few minutes and serve.
Enjoy!
Jadłem kurczaka na wiele sposobów, ale takiego mixu jak tutaj wcześniej nie miałem okazji. Fajny przepis, pomysł i inspiracja, na pewno wypróbuję 🙂
Polecam, wnętrze super delikatne a skórka chrupiąca:)
takiego kurczaka jeszcze nie jadam, ale przepis dodaję do zakładek i na pewno wkrótce wypróbuję