Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Przystawki / Karmelizowana balsamiczna cebula / Balsamic Caramelized Onions

Karmelizowana balsamiczna cebula / Balsamic Caramelized Onions

by Dzi 2 komentarze

Share the post "Karmelizowana balsamiczna cebula / Balsamic Caramelized Onions"

  • Facebook
  • Twitter

Dziś przedstawiam pomysł na świetny dodatek do każdego rodzaju mięs i pasztetów. Pyszna, długo duszona cebula z dodatkiem cukru i octu balsamicznego świetnie sprawdzi się też na kanapkach. Podałam ją z pasztetem z wątróbek drobiowych i wyszło obłędnie. W zależności od osobistych preferencji można dodać mniej/więcej octu lub cukru. Polecam gorąco!

Scroll down for recipe in English

Karmelizowana balsamiczna cebula / Balsamic Caramelized Onions

Karmelizowana balsamiczna cebula

(1 mały słoiczek, 8-10 porcji)

Składniki:

  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 3 średnie cebule, pokrojone w plasterki
  • 1/4 szklanki wody
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 duża łyżka brązowego cukru
  • 1 łyżka listków świeżego tymianku
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej większą patelnię z grubym dnem na średnim ogniu, wlej olej, dodaj cebulę i smaż pod przykryciem do zeszklenia, przez około 10-15 minut.
  2. Zmniejsz ogień do małego, wlej wodę, przykryj patelnię i smaż cebulę do zarumienienia, przez około 30-40 minut. Mieszaj od czasu do czasu i wlej więcej wody, jeśli za dużo odparuje.
  3. Po tym czasie dodaj ocet balsamiczny, cukier i tymianek, dopraw solą i pieprzem i smaż mieszając aż odparuje prawie cały powstały płyn.
  4. Przełóż do słoika i przechowuj  w lodówce do 3 tygodni.

Smacznego!

Karmelizowana balsamiczna cebula / Balsamic Caramelized Onions

English version

Balsamic Caramelized Onions

(1 small jar, 8-10 servings)

Ingredients:

  • 1 tablespoon of vegetable oil
  • 3 medium onions, sliced
  • 1/4 cup water
  • 2 tablespoons balsamic vinegar
  • 1 tablespoon brown sugar
  • 1 tablespoon thyme, chopped
  • salt and pepper to taste

Preparation:

  1. Heat the oil in a pan over medium heat, add the onions and saute covered until the onions are tender, about 10-15 minutes.
  2. Reduce the heat to low, add the water, cover and cook until the onions turn a golden brown, about 30-40 minutes. Stir from time to time and add more water if it starts to get to dry.
  3. Add the balsamic vinegar, brown sugar, thyme, salt and pepper and cook until most of the moisture is gone.
  4. Transfer to a jar and store refrigerated for up to 3 weeks.

Enjoy!

Karmelizowana balsamiczna cebula / Balsamic Caramelized Onions

Share the post "Karmelizowana balsamiczna cebula / Balsamic Caramelized Onions"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Przystawki, Sałatki i surówki Tagged With: cebula, ocet balsamiczny, przystawka

« Zupa serowa z brokułami / Broccoli cheese soup
Pikantny gulasz z wieprzowiną dynią i kapustą / Spicy pork pumpkin and cabbage goulash »

Comments

  1. mojamalakuchnia says

    4 stycznia 2017 at 14:03

    pyszności. bardzo lubię!

    Odpowiedz
    • Dzi says

      4 stycznia 2017 at 14:05

      🙂

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Zakręcone muffiny drożdżowe z jabłkami i cynamonem / Apple cinnamon roll muffins

Najlepsze-sernikobrownie-z-malinami-Cheesecake-brownie-with-raspberries

Najlepsze sernikobrownie z malinami / Cheesecake brownie with raspberries

Botwinka-ze -zparagami-Young-beet-soup-with-asparagus

Botwinka ze szparagami / Young beet soup with asparagus

Warsztaty Meet and Meat w The Plate

Kurczak pieczony ze szparagami i fetą / Roasted chicken with asparagus nad feta cheese

Kurczak pieczony ze szparagami i fetą / Roasted chicken with asparagus nad feta cheese

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress