Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Barszcz czerwony z kapustą / Beet and cabbage borscht

Barszcz czerwony z kapustą / Beet and cabbage borscht

by Dzi 8 komentarzy

Share the post "Barszcz czerwony z kapustą / Beet and cabbage borscht"

  • Facebook
  • X

Uwielbiam buraki ćwikłowe i wszystkie dania, w których się znajdują. Dziś proponuję wyjątkowo smaczny barszcz czerwony z kapustą,pomidorami, fasolą i ziemniakami, z dodatkiem miodu, który dodaje zupie charakteru. Podana ze śmietaną tworzy bardzo sycące i przepyszne danie. Polecam!

Scroll down for recipe in English

Barszcz czerwony z kapustą

(6-8 porcji)

Składniki:

  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 szklanka pokrojonej w kostkę marchewki
  • 1 duża cebula, pokrojona w kostkę
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 2 szklanki posiekanej kapusty
  • 2 duże ziemniaki, pokrojone w kostkę
  • 2×400 ml puszki krojonych pomidorów
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 8 szklanek bulionu warzywnego, drobiowego lub innego dostępnego
  • 4 średnie buraki, wyczyszczone szczotką (nie muszą być obrane)
  • 1 1/2 szklanki ugotowanej białej lub czerwonej fasoli  (lub odcedzone z puszki)
  • 4 łyżki octu jabłkowego
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 garście posiekanych liści buraków lub szpinaku
  • garść posiekanego świeżego koperku
  • kwaśna śmietana do podania

Przygotowanie:

  1. W rondlu na zupę rozgrzej olej, po czym dodaj marchew, cebulę i czosnek. Smaż do miękkości i lekkiego zarumienienia, około 5 minut.
  2. Włóż kapustę wraz z ziemniakami i gotuj kolejne 5 minut. Po tym czasie dodaj krojone pomidory, koncentrat pomidorowy i bulion. Całość dokładnie wymieszaj, włóż buraki w całości i gotuj zupę na średnim ogniu, pod przykryciem przez około 1 godzinę.
  3. Następnie wyjmij buraki, zetrzyj je na tarce i włóż ponownie do zupy wraz z powstałymi sokami. Wmieszaj fasolę, ocet, paprykę, miód, posiekane liście buraków lub szpinak i dopraw całość solą i pieprzem. Jeżeli zupa będzie zbyt gęsta, wlej więcej bulionu lub wody. Gotuj kolejne 5 minut, wmieszaj koperek i dopraw jeżeli to konieczne.
  4. Podawaj zupę gorącą z dużym kleksem z kwaśnej i gęstej śmietany.
Smacznego!

English version

Beet and cabbage borscht

(6-8 servings)

Ingredients:

  • 2 tbsp canola oil
  • 1 cup cubed carrots
  • 1 large onion, chopped
  • 2 cloves garlic, minced
  • 2 cup shredded green or purple cabbage
  • 2 large potatoes, cubed
  • 2×400 ml cans diced tomatoes
  • 1 tbsp of tomato paste
  • 8 cups of veggie, chicken, pork or beef broth
  • 4 medium beets, scrubbed but unpeeled
  • 1 1/2 cups cooked white or black beans (or canned)
  • 4 tbsp apple cider vinegar
  • 1 tbsp honey
  • 2 tsp paprika
  • salt and pepper to taste
  • 2 handfuls beet greens, chard, or spinach chopped
  • handful chopped fresh dill
  • sour cream to garnish

Preparation:

  1. Heat oil in large soup pot.  Add the carrots, onion and garlic.  Cook until tender, about 5 minutes.
  2. Add the cabbage and potatoes and cook 5 minutes longer.  Add the diced tomatoes, tomato paste and broth.  Stir well.  Add the whole beets.  Bring to a boil, simmer, covered for about 1 hour.
  3. Remove beets, let them cool, then shred them.  Add to the soup, along with their juices.  Stir in the cooked beans, vinegar, paprika, honey, salt and pepper and beet greens.  If too thick, add more broth.  Simmer 5 more minutes on low heat.  Stir in dill.  Adjust seasonings.
  4. Serve into soup bowls and garnish with a healthy amount of sour cream.
Enjoy!

Share the post "Barszcz czerwony z kapustą / Beet and cabbage borscht"

  • Facebook
  • X
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Przystawki, Zupy Tagged With: buraki, fasola, kapusta, miód, obiad, pomidor, przystawka, szpinak, zioła, zupa

« Pieczone pierogi krucho-drożdżowe nadziewane słodką kapustą i grzybami / Yeast pierogi stuffed with cabbage and mushrooms
Pieczony halibut w sosie z czerwonego wina / Baked halibut with red wine sauce »

Comments

  1. Chistopher says

    14 stycznia 2014 at 17:11

    Bardzo smakowity barszcz.

    Odpowiedz
    • Dzi says

      14 stycznia 2014 at 18:40

      🙂

      Odpowiedz
  2. The Foodist says

    15 stycznia 2014 at 03:12

    very nice photography. Bravissimo!!!

    Odpowiedz
    • Dzi says

      15 stycznia 2014 at 08:17

      Thank You:)

      Odpowiedz
  3. Czarna says

    22 sierpnia 2014 at 12:16

    Mniam. Polecam kazdemu, kto choc troche lubi barszcz czerwony i kapuste. Na bank bedzie smakowalo.

    Odpowiedz
    • Dzi says

      22 sierpnia 2014 at 13:01

      🙂

      Odpowiedz
  4. Mango says

    7 lipca 2015 at 08:25

    Czyli tak zwany barszcz ukraiński, uwielbiam! Aż naszła mnie ochota.

    Odpowiedz
    • Dzi says

      7 lipca 2015 at 09:08

      No prawie, taki tradycyjny dopiero mam w planach:)

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Dodaj na Instagramie

Spróbuj czegoś nowego

rabarbar_po_kruszonka

Rabarbar pod migdałową kruszonką / Rhubarb almond crumble

Pieczony halibut w sosie z czerwonego wina / Baked halibut with red wine sauce

Ciasto z malinami i budyniem / Raspberry pudding cake

Ciasto z malinami i budyniem / Raspberry pudding cake

Pyszna sałatka jajeczna / Egg salad

Miodowo-musztardowy stir fry z kurczakiem / Spicy honey mustard chicken stir fry

Miodowo-musztardowy stir fry z kurczakiem / Spicy honey mustard chicken stir fry

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2025 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress