Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Piersi kurczaka nadziewane ricottą zawinięte w szynkę parmeńską Gordona Ramsaya

Piersi kurczaka nadziewane ricottą zawinięte w szynkę parmeńską Gordona Ramsaya

by Dzi Leave a Comment

Share the post "Piersi kurczaka nadziewane ricottą zawinięte w szynkę parmeńską Gordona Ramsaya"

  • Facebook
  • Twitter

Idealny i bardzo efektowny pomysł na niedzielny obiad. Piersi kurczaka pieczone w piekarniki w szynce parmeńskiej, nadziewane ricottą i szałwią z książki Gordona Ramsaya „Healthy Appetite”. Gdy przygotowuję to danie w tygodniu, nadziewam i zawijam w szynkę piersi dzień wcześniej, a następnego dnia tylko obsmażam i piekę w piekarniku. W tym przypadku podałam z fasolką szparagową w sosie musztardowo-miodowym.Polecam!

Scroll down for English

Piersi kurczaka nadziewane ricottą zawinięte w szynkę parmeńską

(4 porcje)

Składniki:

  • 4 duże piersi z kurczaka
  • 8 liści szałwii
  • 5 czubate łyżki ricotty
  • sól morska i czarny pieprz
  • 8 plastrów szynki parmeńskiej
  • 1 1/2 łyżki oliwy
  • kilka gałązek świeżego tymianku

Przygotowanie:

  1. Zrób głębokie nacięcie wzdłuż każdej piersi kurczaka, uważając by nie przekroić ich na wylot i rozłóż je jak „książkę”. Na czystej desce do krojenia, posiekaj 4 listki szałwii, a następnie wymieszaj z ricottą i dopraw solą i pieprzem do smaku.
  2. Wyłóż dwa plasterki szynki parmeńskiej, tak by lekko na siebie zachodziły. Na środek plastrów połóż liść szałwii a na nim rozkrojoną pierś kurczaka. Wyłóż na pierś jedną czwartą ricotty, a następnie złóż je tak, by zamknąć nadzienie. Zawiń pierś w plastry szynki a następnie ciasno w folię spożywczą. Powtórz powyższe czynności z resztą piersi i wstaw do lodówki na 1-2 godziny.
  3. Rozgrzej piekarnik do 180 ° C, a na środkowej jego półce umieść naczynie żaroodporne, aby się nagrzało.  Rozgrzej na dużej patelni oliwę i smaż wyjęte z folii piersi, przez 2 minuty z każdej strony, aż  ładnie się zarumienią. Połóż kilka gałązek tymianku na każdej piersi i wyłóż do nagrzanego naczynia żaroodpornego w piekarniku. Piecz przez 12-15 minut, w zależności od wielkości.
  4. Wyjmij kurczaka z piekarnika i przykryj folią. Pozwól mu odpocząć przez 5-10 minut, po czym pokrój w grube plastry i podawaj.
Smacznego!

English version

Stuffed chicken breasts wrapped in sage and Parma ham

(4 servings)

Ingredients:

  • 4 large chicken breasts
  • 8 sage leaves
  • 5 heaped tbsp ricotta
  • sea salt and black pepper
  • 8 Parma ham slices
  • 1 1/2 tbsp olive oil
  • handful of thyme springs

Preparation:

  1. Cut a deep slit along one side of each chicken breast, without slicing right through, then open ot out like a book. On clean chopping board, finely chop 4 sage leaves, then mix into the ricotta and season with salt and pepper to taste.
  2. Lay two Parma ham slices on the board, overlapping them slightly. Put sage leaf in the middle and lay an open chicken breast on top. Spoon a quarter of the ricotta mixture onto the middle of the chicken, then fold the sides together again to enclose the filling. Now wrap the Parma ham slices around the stuffed chicken breast. Wrap in clining fil . Repeat with the rest of the chicken breasts and chill for 1-2 hours to film.
  3. Heat the oven to 180 oC and place a roasting pan in the oven to heat up. Heat a heavy-based frying pan and add the olive oil. When hot, fry the unwrapped from clinig film breats, in barches if necessary, for 2 minutes on each side until browned. Lay a few thyme springs on each chicken breast, then place in the hot roasting pan. Cook in the oven for 12-15 minutes, depending on size, or until the meat feels just firm when lightly pressed.
  4. Rest the chicken, covered with foil, in a warm place for 5-10 minutes. Slice each stuffed breast thickly on the diagonal and arrange on warm plates. Serve.
Enjoy!

Share the post "Piersi kurczaka nadziewane ricottą zawinięte w szynkę parmeńską Gordona Ramsaya"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Mięsa Tagged With: Gordon Ramsay, kurczak, mięso, obiad, ricotta, zioła

« Fasolka szparagowa w sosie miodowo-musztardowym z pieczonym czosnkiem Gordona Ramsaya
Łatwa tarta serowa z białą czekoladą i borówką amerykańską »

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Kielbasa zapiekana z batatami i serem plesniowym / Sausage baked with sweet potatoes and blue cheese

Kiełbasa zapiekana z batatami i serem pleśniowym / Sausage baked with sweet potatoes and blue cheese

Puszysty-omlet-miodowy-z-malinami-Fluffy-honey-pancake-with-raspberries

Puszysty omlet miodowy z malinami / Fluffy honey pancake with raspberries

Przygotowanie i doprawienie ryżu do sushi

Makaron z gulaszem jagnięcym z czosnkiem niedźwiedzim / Pasta with lamb stew with wild garlic

Łosoś teriyaki na makaronie z cukinią

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress