Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Kapuśniak z młodej kapusty ze stekiem / Steak and cabbage soup

Kapuśniak z młodej kapusty ze stekiem / Steak and cabbage soup

by Dzi Leave a Comment

Share the post "Kapuśniak z młodej kapusty ze stekiem / Steak and cabbage soup"

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Pinterest
  • StumbleUpon

Dziś przedstawiam wariację na temat mojego ulubionego kapuśniaku z młodej kapusty. Tym razem proponuję ją w wersji zabielonej śmietanką, z pomidorami i ziołami, podaną z lekko przysmażonym stekiem. Jest szybka, łatwa i przyjemna w przygotowaniu, a dzięki dodatkowi mięsa jest też bardzo sycąca. Przed podaniem skropiłam ją olejem dyniowym tłoczonym na zimno, który dodatkowo wzbogaci wartość odżywczą zupy. Polecam!

Scroll down for recipe in English

Kapuśniak z młodej kapusty ze stekiem / Steak and cabbage soup

Kapuśniak z młodej kapusty ze stekiem

(4-5 porcji)

Składniki:

  • 1 mała młoda kapusta, podzielona na ćwiartki i posiekana
  • 1 cebula, pokrojona w kostkę
  • 2 ziemniaki, obrane i pokrojone w małą kosteczkę
  • 1 marchewka, obrana i pokrojona w małą kosteczkę
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
  • 1 x 400g puszka krojonych pomidorów
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • 800 ml bulionu drobiowego
  • 200 g steka np. z rostbefu, pokrojonegow w cienkie plasterki
  • 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1/2 szklanki śmietanki 36 %
  • sól, pieprz i cukier do smaku

Przygotowanie:

  1. W średniej wielkości garnku rozgrzej olej i włóż pokrojonego steka. Smaż, mieszając od czasu do czasu, do lekkiego zarumienienia i przełóż go na talerz.
  2. Włóż do tego samego garnka cebulę i smaż do zeszklenia. Następnie dodaj ziemniaki, marchewkę, czosnek i kapustę i smaż, mieszając od czasu do czasu, aż warzywa lekko zmiękną, przez około 5 minut.
  3. Dodaj pomidory, bulion, paprykę i oregano, doprowadź do wrzenia i zmniejsz ogień. Gotuj zupę aż warzywa zmiękną, przez 15-20 minut.
  4. Gdy zupa jest gotowa dodaj steka i śmietankę, podgrzej prawie do wrzenia, dopraw solą, pieprzem i cukrem do smaku i podawaj.

Smacznego!

Kapuśniak z młodej kapusty ze stekiem / Steak and cabbage soup

English version

Steak and cabbage soup

(4-5 servings)

Ingredients:

  • 1 small head of young cabbage,quartered and sliced
  • 1 onion, chopped
  • 2 potatoes,  peeled and cut into small dice
  • 1 carrot, peeled and cut into small dice
  • 1 garlic clove, minced
  • 1 x 400g can crushed tomatoes
  • 2 teaspoons oregano
  • 800 ml chicken stock
  • 200 g steak, thinly sliced
  • 1 teaspoon hot red pepper powder
  • 1 tablespoon canola oil
  • 1/2 cup double cream
  • salt,pepper and sugar to taste

Preparation:

  1. In a medium pot, heat the oil and add steak. Cook until lightly bowned and remove it ion the plate.
  2. Add the chopped onions to the pot and saute until they start to turn translucent. Add potatoes, carrot, garlic and shredded cabbage and cook, stirring from time to time, until vegetable start to soft, for about 5 minutes.
  3. Add tomatoes, stock, red pepper powder and oregano, bring to just boiling and reduce the heat to low. Cook on low until vegetables are tender, for 15-20 minutes.
  4. As the soup is getting finished, add steak slices and double cream. Bring almost to the boil, season with salt, pepper and sugar to taste and serve.

Enjoy!

 Kapuśniak z młodej kapusty ze stekiem / Steak and cabbage soup

Share the post "Kapuśniak z młodej kapusty ze stekiem / Steak and cabbage soup"

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Pinterest
  • StumbleUpon
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Przystawki, Zupy Tagged With: kapusta, mięso, obiad, przystawka, wołowina, zioła, zupa

« Tarta z rabarbarem i kruszonką / Rhubarb crumble tart
Makaron z karkówką, szparagami i grzybami / Pork sparagus and mushroom pasta »

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • StumbleUpon
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Translate

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Więcej...Dodaj na Instagramie

Spróbuj czegoś nowego

Klasyczna jajecznica / Scrambled eggs

Botwinka zasmażana / Braised swiss chard

Konkurs z firmą Ballarini – zakończony!

Zupa-kurkowa-Chanterelle-soup

Zupa kurkowa / Chanterelle soup

Łosoś z sosem z mango / Roasted salmon with mango sauce

Łosoś z sosem z mango / Roasted salmon with mango sauce

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • StumbleUpon
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2019 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress