Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Makaron zapiekany z wołowiną, boczniakami i jarmużem / Beef, mushroom and kale pasta bake

Makaron zapiekany z wołowiną, boczniakami i jarmużem / Beef, mushroom and kale pasta bake

by Dzi 2 komentarze

Share the post "Makaron zapiekany z wołowiną, boczniakami i jarmużem / Beef, mushroom and kale pasta bake"

  • Facebook
  • Twitter

Dziś coś dla całej rodziny! Pyszna zapiekanka ze świderkami pełnoziarnistymi Lubelli, zapiekanymi warstwowo z sosem pomidorowym z wołowiną i boczniakami, mascarpone i jarmużem pod grubą warstwą mozzarelli z pewnością nasyci wszystkich głodomorów. Mój ukochany stwierdził, że powinnam oznaczyć ten przepis żeby powtarzać go jak najczęściej 🙂 Polecam gorąco!

Scroll down for recipe in English

Makaron zapiekany z wołowiną, boczniakami i jarmużem / Beef, mushroom and kale pasta bake

Makaron zapiekany z wołowiną, boczniakami i jarmużem

(4-6 porcji)

Składniki na mięsny sos:

  • 500 mielonej wołowiny
  • 1 duża cebula, pokrojona w kostkę
  • 3 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 100 g boczniaków, pokrojonych w plasterki
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki czerwonego wina, najlepiej półwytrawnego
  • 2x400g puszki krojonych pomidorów
  • 1 ½ łyżki suszonej bazylii
  • 1 ½ łyżeczki suszonego oregano
  • sól, pieprz i cukier do smaku

Składniki na zapiekankę:

  • 400 g makaronu świedrki Lubella, ugotowanego zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu
  • 350 g sera mascarpone
  • 1 ½ szklanki startej mozzarelli
  • 2 duże garście jarmużu, z wyciętymi grubszymi łodygami i posiekany

Przygotowanie:

  1. Włącz piekarnik i ustaw go na 200 °C. Natłuść naczynie do zapiekania o wymiarach 20×30 cm.
  2. W celu przygotowania sosu, rozgrzej dużą i głęboką patelnię z 2 łyżkami oleju na średnim ogniu, włóż wołowinę i smaż, miesząc, do zarumienienia.
  3. Dodaj grzyby, cebulę i czosnek, i smaż przez 3-4 minuty, do zeszklenia cebuli. Dodaj koncentrat pomidorowy, wymieszaj i smaż przez około 2 minuty. Dodaj wino i smaż zeskrobując przypieczone mięso z dna patelni, aż praktycznie odparuje.
  4. Dodaj pomidory, bazylię i oregano, wymieszaj i gotuj przez 10-15 minut, aż sos lekko zgęstnieje. Dopraw cukrem, solą i pieprzem do smaku i zdejmij z ognia. Wmieszaj do sosu ugotowany makaron.
  5. Na dno przygotowanego naczynia do zapiekania wyłóż 1/3 makaronu, na nim rozsmaruj połowę mascarpone i posyp połową posiekanego jarmużu. Powtórz warstwy makaron, reszta mascarpone, i reszta jarmużu po czym przykryj resztą makaronu i posyp mozzarellą.
  6. Włóż do nagrzanego piekarnika i zapiekaj przez 20 minut, do zarumienienia. Po wyjęciu odstaw na 5 minut i podawaj.

Smacznego!

Makaron zapiekany z wołowiną, boczniakami i jarmużem / Beef, mushroom and kale pasta bake

English version

Beef, mushroom and kale pasta bake

(4-6 servings)

Ingredients for the asuce:

  • 500  ground beef
  • 1 large onion, diced
  • 3 cloves garlic, minced
  • 100g oyster mushrooms, sliced
  • 1 tablespoon tomato paste
  • 2 tablespoons red wine
  • 2x400g can can diced tomatoes
  • 1½ tablespoons dried basil
  • 1½ tablespoons dried oregano
  • salt, pepper and sugar to taste

Ingredients for the pasta bake:

  • 400 g pasta, cooked according to package directions
  • 350 g mascarpone cheese
  • 1½ cups grated mozzarella cheese
  • 2 large handfuls kale, stems removed and chopped

Preparation:

  1. Preheat oven to 200 oC. Grease a 20×30 cm baking dish.
  2. For the sauce, in a large pan heat 2 tablespoons of oil over medium high heat, add ground beef and cook until browned, stirring frequently.
  3. Add mushrooms, onion and garlic, cook for 3-4 minutes, until onion is translucent. Add the tomato paste and cook for about 2 minutes. Deglaze the pan by pouring in the red wine and scraping up any browned bits on the bottom.
  4. Add tomatoes, basil and oregano, stir to combine and simmer 10-15 minutes, letting the sauce thicken slightly, stirring occasionally. Add sugar, salt and pepper to taste, remove from heat. Combine the cooked penne and sauce, stirring to combine.
  5. To assemble pasta bake, add ⅓ of the pasta mixture in an even layer on the bottom of the prepared baking dish, spread 1/2 of the mascarpone and top with 1 handful of kale. Repeat the 1/3 pasta, rest of mascarpone and kale layer on top of the first layer. Top with the rest of the pasta mixture and cover with the mozzarella cheese.
  6. Bake for 20 minutes, until bubbling. Let rest 5 minutes and serve.

Enjoy!

Makaron zapiekany z wołowiną, boczniakami i jarmużem / Beef, mushroom and kale pasta bake

Share the post "Makaron zapiekany z wołowiną, boczniakami i jarmużem / Beef, mushroom and kale pasta bake"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Makarony, Mięsa Tagged With: boczniaki, czerwone wino, grzyby, makaron, mascarpone, mięso, mozzarella, obiad, pomidory, ser, wino, wołowina, zioła

« Sałatka śledziowa z buraczkami / Beetroot herring salad
Warsztaty z Kurczakiem Zagrodowym »

Comments

  1. talerz.pl says

    6 grudnia 2016 at 12:27

    wygląda naprawdę genialnie 🙂 może jutro na obiad zrobię sobie 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      6 grudnia 2016 at 12:32

      Polecam!

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Łatwa zupa z curry i warzywami / Easy curry and vegetable soup

Łatwa zupa z curry i warzywami / Easy curry and vegetable soup

swiateczne choinki bezowe / Christmas tree meringues

Świąteczne choinki bezowe / Christmas tree meringues

Klopsiki-hiszpanskie-na-potrawce-z-cukinia-Spanish-meatballs-with-zucchini-stew

Klopsiki hiszpańskie na potrawce z cukinią / Spanish meatballs with zucchini stew

„Prosciutto” z kaczki czyli solona suszona kaczka

Mloda-kapusta-zapiekana-w-beszamelu-Young-cabbage-baked-with-bechamel-sauce

Młoda kapusta zapiekana w beszamelu / Young cabbage baked with bechamel sauce

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress