Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Karp z musem chrzanowym i prażonymi migdałami / Carp with horseradish mousse and roasted almonds

Karp z musem chrzanowym i prażonymi migdałami / Carp with horseradish mousse and roasted almonds

by Dzi 2 komentarze

Share the post "Karp z musem chrzanowym i prażonymi migdałami / Carp with horseradish mousse and roasted almonds"

  • Facebook
  • Twitter

W moim rodzinnym domu karp w Święta Bożego Narodzenia to podstawa. Zazwyczaj panierowany, smażony na różnych olejach cieszy się niezmiennym powodzeniem co roku. Dziś proponuję troszkę lżejszą jego wersję z chrupiącą skórką, z lekkim musem z odczuwalnym akcentem chrzanowym i prażonymi migdałami. Poezja!

Przepis powstał w ramach e-booka z 50 przepisami na zbliżające się Boże Narodzenie we współpracy z serwisem z PierwszegoTloczenia.pl oraz Fooder.pl. Możecie go odnaleźć pod adresem http://gwiazdka.fooder.pl/przepisy?showBook=true wraz z ponad 100 przepisami z dotychczasowych opublikowanych bożonarodzeniowych e-booków.

karp1

Scroll down for recipe in English

Karp z musem chrzanowym i prażonymi migdałami

(4 porcje)

Przygotowanie: 45 min

Składniki:

  • 4 spore filety z karpia
  • 100 ml śmietanki 36%
  • 3 łyżeczki chrzanu śmietankowego ze słoiczka
  • 40 g serka mascarpone lub serka śmietankowego
  • garść uprażonych płatków migdałowych
  • sól i pieprz
  • sok z 1/2 cytryny
  • olej Kujawski z cytryną i bazylią do smażenia
  • mak do posypania

Przygotowanie:

  1. W małym rondelku wymieszaj dokładnie śmietankę z chrzanem, postaw na małym ogniu i gotuj przez 5 minut.
  2. Po tym czasie przecedź przez gęste sitko lub gazę i odstaw do ostygnięcia. Następnie wmieszaj mascarpone i dopraw do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
  3. Na dużej patelni, na dużym ogniu rozgrzej olej Kujawski  i włóż osolone filety z karpia skórą do dołu. Smaż przez 3-4 minut, aż skórka będzie rumiana, po czym odwróć filety na drugą stronę i smaż przez kolejne 2 minuty , lub do momentu aż przestaną być surowe (sprawdź w najgrubszym miejscu filet).
  4. Wyłóż filety na talerze wraz z musem z chrzanowym, posyp makiem i prażonymi migdałami i podawaj.

Smacznego!

karp3

English version

Carp with horseradish mousse and roasted almonds

(4 servings)

Ingredients:

  • 4 carp fillets
  • 100 ml cream 36%
  • 3 teaspoons horseradish cream
  • 40 g mascarpone cheese
  • a handful of toasted flaked almonds
  • salt and pepper
  • juice of half a lemon
  • Kujawski oil with lemon and basil for cooking
  • poppy seeds for sprinkling

 Preparation:

  1. In a small saucepan, mix cream with horseradish cream, place over low heat and cook for 5 minutes.
  2. Strain through a fine sieve or cheesecloth and set aside to cool. Next stir in the mascarpone cheese and season to taste with salt, pepper and lemon juice.
  3. In a large skillet, over high heat, warm the oil Kujawski and add carp fillets skin side down. Cook for 3-4 minutes, until the skin is browned, then turn the fillets over and cook for another 2 minutes, or until cooked (check the thickest part of the fillet).
  4. Place the fillets on plates with horseradish mousse, sprinkle with poppy seeds and toasted almonds and serve.

Enjoy!

karp4

Share the post "Karp z musem chrzanowym i prażonymi migdałami / Carp with horseradish mousse and roasted almonds"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Ryby i owoce morza Tagged With: karp, mak, mascarpone, migdały, ryby, ser, święta

« Piernikowe ciastko z płynnym wnętrzem / Gingerbread lava cakes
Odwrócony piernik z żurawiną i gruszkami / Cranberry pear upside-down gingerbread »

Comments

  1. Charlie says

    20 grudnia 2014 at 16:48

    Zrobię go w tym roku. Fajnie wygląda.

    Odpowiedz
    • Dzi says

      20 grudnia 2014 at 17:03

      🙂

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Halibut marynowany w paście miso na puree porowo-ziemniaczanym

Kremowa-zupa-kokosowa-z-cukinia-i-szpinakiem-Zucchini-and-spinach-coconut-soup

Kremowa zupa kokosowa z cukinią i szpinakiem / Zucchini and spinach coconut soup

Młoda kapusta w pomidorach

Śmietankowe scones z truskawkami (szybkie bułeczki)

Postny-kapusniak-z-grzybami -Cabbage-and-mushroom-soup

Postny kapuśniak z grzybami / Cabbage and mushroom soup

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress