W moich stronach zawsze w Wigilię podaje się kapuśniak z grochem i grzybami, na który czekam cały rok z utęsknieniem. Przygotowywany w międzyczasie już nie smakuje tak samo 😉 Dziś proponuję jego lżejszą wersję, gdyż jednak nie wszyscy dobrze tolerują groch w jakiejkolwiek formie. A ta lekka zupa podana z podsmażonymi z cebulką grzybami jest wyborna, nie tylko na Święta:)
Jeżeli jesteś posiadaczem Tefal Cuisine Companion to wykona on za Ciebie większość pracy. Szczegóły poniżej.
Scroll down for recipe in English
Postny kapuśniak z grzybami
(4 porcje)
Składniki na kapuśniak:
- 1/2 średniej główka kapusty, posiekana
- 1-2 ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę
- 1 marchewka, obrana i pokrojona w kostkę
- ½ opalonej na gazie lub palnikiem cebuli
- 1/2 litra bulionu
- 2 liście laurowe
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 200 ml passaty pomidorowej
- sól, pieprz i cukier do smaku
Składniki na grzybki:
- 50 g suszonych grzybów
- 1 cebula, pokrojona w małą kostkę
- olej do smażenia
Przygotowanie:
- Suszone grzyby umieść w rondelku, zalej wodą i zagotuj. Gotuj przez kilka minut do miękkości i odcedź. Posiekaj grzyby w drobną kostkę.
- Umieść kapustę w większym rondlu i wlej bulion wraz z passatą. Dolej wody tylko do wysokości kapusty i włóż marchewkę, cebulę, ziele angielskie i liść laurowy. Całość zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj kapustę około 40 minut, do miękkości. Gdy kapusta jest już miękka dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem. W celu przygotowania zupy w TCC umieść wszystkie jej składniki w misie wyposażonej w mieszadło i uruchom program P2 slow cook na 40 minut, po czym dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem.
- Na patelni umieść kilka łyżek oleju i zeszklij na nim cebulkę. Następnie dodaj grzybki i podsmażaj wszystko razem jeszcze ok. 5 minut. Dopraw solą do smaku.
- Podawaj kapuśniak pospany grzybkami.
English version
Cabbage and mushroom soup
- 1/2 medium head of cabbage, chopped
- 1-2 potatoes, peeled and diced
- 1 carrot, peeled and diced
- ½ oninon, blackened with blowtorch
- 1/2 l of vegetable stock
- 2 bay leaves
- 3 dried all spice berries
- 200 ml of tomato passata
- salt, pepper and sugar to taste
- 50 g of dried mushrooms
- 1 onion, finely diced
- oil for frying
- Place dried mushrooms in a small saucepan, add water just to cover and water and bring to a boil. Cook for a few minutes until tender, drain and finely chop.
- Place the cabbage in a larger saucepan, add the stock and passata. Add water only just to cover the cabbage and add carrot, onion, allspice and bay leaf. Bring to the boil, reduce the heat and cook for about 40 minutes, until tender. When the cabbage is soft, season to taste with salt, pepper and sugar. To prepare the soup in TCC, place all the soup ingredients in a bowl fitted with a stirrer and run the P2 slow cook program for 40 minutes, then season with salt, pepper and sugar to taste.
- Add a few tablespoons of oil to the pan, add onion and mushroom and cook for about 5 minutes. Season with salt to taste.
- Serve cabbage soup sprinkled with mushrooms.
Enjoy!
Ada says
musi być pyszny !