Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Słodkości / Odwrócone ciasto gruszkowe z nutą kokosową / Upside down pear and coconut cake

Odwrócone ciasto gruszkowe z nutą kokosową / Upside down pear and coconut cake

by Dzi 5 komentarzy

Share the post "Odwrócone ciasto gruszkowe z nutą kokosową / Upside down pear and coconut cake"

  • Facebook
  • X

Po po bardzo udanych doświadczeniach z odwróconym ciastem śliwkowym, postanowiłam wypróbować ten sposób, tylko z gruszkami. Efekt- pyszne, wilgotne ciasto ze słodkimi gruszkami i nutą kokosową. Niezwykle łatwe i szybkie w przygotowaniu. Polecam!

Scroll down for English

Odwrócone ciasto gruszkowe z nutą kokosową

(1 tortownica o śr. 23 cm)

Składniki na gruszki i „karmel”:

  • 1/4 szklanki masła
  • 1/3 szklanki brązowego cukru
  • 3 gruszki (obrane i pokrojone na 1 cm plastry)

Składniki na ciasto:

  • 1 1/ 3 szklanki mąki uniwersalnej
  • 3 łyżki wiórków kokosowych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 szklanka brązowego cukru
  • 6 łyżek masła
  • 2 jajka
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • 1/4 szklanki mleka
  • cukier puder lub starta biała czekolada do dekoracji

Przygotowanie:

  1. Włącz piekarnik i ustaw go na 160 oC. Natłuść przygotowaną tortownicę o średnicy ok. 23 cm. Następnie umieść w niej masło przygotowane na karmel i włóż do piekarnika. Obserwuj uważnie żeby go nie przypalić i jak tylko się roztopi wyjmij formę z piekarnika. Posyp roztopione masło przygotowanym brązowym cukrem  i wyłóż na tą mieszaninę plastry gruszki (np. tak jak na zdjęciu). Odstaw formę i zacznij przygotowywać ciasto.
  2. W misce miksera umieść masło i cukier i ubijaj, aż stanie się blade i puszyste. Następnie, wciąż miksując, dodaj jajka (po jednym na raz), ekstrakt z wanilii i zmiksuj na gładką masę. Później wsyp mąkę, proszek do pieczenia, sól, wiórki kokosowe i mleko. Całość dokładnie zmiksuj, tylko do połączenia się składników i przelej powstałe ciasto do formy z przygotowanymi wcześniej gruszkami.
  3. Włóż ciasto do piekarnika i piecz przez 50-60 minut w temperaturze 160 ° C lub do „czystej wykałaczki”. Po wyjęciu z piekarnika odstaw na 20-30 minut do wystudzenia,  po czym poluzuj tortownicę i przełóż odwracając na przygotowany talerz.
  4. Podawaj ciasto posypane cukrem pudrem lub startą białą czekoladą.
Smacznego!

English version

Upside down pear and coconut cake

(1 spring form pan 23 cm)

Ingredients for caramel-like topping:

  • 1/4 cup unsalted butter
  • 1/3 cup brown sugar
  • 3 pears (peeled and cut into 1/2 1 cm wedges)

Ingredients for cake batter:

  • 1 1/3 cup all-purpose flour
  • 3 tbsp desiccated coconut
  • 1 tsp baking powder
  • 1/4 tsp salt
  • 1 cup brown sugar
  • 6 tbsp butter
  • 2 eggs
  • 1 tbsp vanilla extract
  • 1/4 cup milk
  • powdered sugar or wite chocolate shreds for top of the cake

Preparation:

  1. Heat oven to 160 oC. Grease a round spring form pan 23 cm. Add butter and place this pan in the oven. Keep an eye on it. When the butter melts (in less than 5 minutes), remove the pan from the oven. Now, sprinkle brown sugar all over the melted butter. Arrange your pears on top of the butter and sugar mixture. Keep this pan aside while you prepare the cake batter.
  2. In a deep mixing bowl, add butter and sugar and mix until it’s light and fluffy. Then, add eggs (one at a time) and vanilla extract and mix everything properly. Now, add flour, baking powder, salt, coconut and milk. Mix until everything is blended properly. Pour this batter into the pan you had prepared earlier.
  3. Bake 50-60 minutes at 160 oC  or until an inserted toothpick comes out clean. Let this cake cool for 20-30 minutes on a cooling rack and then release the sides of the springform pan and flip it over gently on a serving dish or a cake board.
  4. Top it off with powdered sugar and white chocolate shreds.
Enjoy!

Share the post "Odwrócone ciasto gruszkowe z nutą kokosową / Upside down pear and coconut cake"

  • Facebook
  • X
Wersja do wydruku

Filed Under: Słodkości Tagged With: biała czekolada, ciasto, czekolada, deser, gruszki, kokos, słodkości, wypieki

« Ravioli z pieczoną dynią i trzema serami w sosie maślanym z chrupiącą szałwią / Roasted pumpkin and three cheeses ravioli with crispy sage butter
Hamburger z kurczaka z kolendrą i chilli oraz salsą pomidorową z awokado / Cilantro chicken burgers with avocado and tomato salsa »

Comments

  1. Magda says

    15 listopada 2013 at 13:22

    Prezentuje się świetnie i pewnie równie świetnie smakuje.

    Odpowiedz
    • Dzi says

      15 listopada 2013 at 13:32

      Zapewniam, że jest pyszne:)

      Odpowiedz
  2. gin says

    15 listopada 2013 at 15:38

    Śliczne jest, z gruszkami musiało być pyszne 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      15 listopada 2013 at 15:45

      było,polecam!:)

      Odpowiedz

Trackbacks

  1. Odwrócone ciasto cytrynowo-truskawkowe / Lemon strawberry upside down cake | karmelowy pisze:
    11 maja 2014 o 07:53

    […] truskawkami z akcentem cytrynowym. Przypominam inne przepisy na odwrócone ciasta z mojego bloga: odwrócone ciasto gruszkowe z nutą kokosową i odwrócone ciasto śliwkowe. Wszystkie przepyszne. […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Dodaj na Instagramie

Spróbuj czegoś nowego

Wakacje nad Bałtykiem – krótka relacja dla szukających dobrego miejsca :)

Dynia zapiekana z grzybami leśnymi / Pumpkin au gratin with wild mushrooms

Makaron z kurczakiem i suszonymi pomidorami / Sun dried tomato and chicken pasta

Makaron z kurczakiem i suszonymi pomidorami / Sun dried tomato and chicken pasta

Latwy Coq au Vin / Easy Coq au Vin

Łatwy Coq au Vin / Easy Coq au Vin

Biala-kielbasa-ze-slodko-pikantna-cebula-Sasusage-with-sweet-and-spicy-onion

Biała kiełbasa ze słodko-pikantną cebulą / Sausage with sweet and spicy onion

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2025 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress