Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Śniadanie / Tosty z pastą z awokado, rukolą i pomidorami / Avocado, arugula and tomato toasts

Tosty z pastą z awokado, rukolą i pomidorami / Avocado, arugula and tomato toasts

by Dzi 2 komentarze

Share the post "Tosty z pastą z awokado, rukolą i pomidorami / Avocado, arugula and tomato toasts"

  • Facebook
  • X

Dziś przedstawiam doskonały pomysł na przepyszne weekendowe śniadanie. Chrupiące tosty lub świeżutkie bułeczki z pastą z awokado, rukolą i pomidorem, skropione gęstym syropem z octu balsamicznego – pyszota! testowałam też to zestawienie w kanapce do pracy i też smakowała wyśmienicie:) Do wykonania syropu balsamicznego trzeba użyć octu balsamicznego dobrej jakości, jednak jeśli nie mam go akurat na stanie lub nie mamy czasu na jego redukcję, można poratować się gotowym balsamem z octu balsamicznego, który jest już powszechnie dostępny. Zapraszam!

Odrobinę zmodyfikowany przeze mnie przepis znalazłam tutaj

Tosty z pastą z awokado, rukolą i pomidorami / Avocado, arugula and tomato toasts

Scroll down for recipe in English

Tosty z pastą z awokado, rukolą i pomidorami

(3-4 porcje)

Składniki:

  • 1-2 dojrzałe awokado
  • odrobinę soku z cytryny do skropienia awokado
  • ¼ łyżeczki czosnku granulowanego
  • ½ szklanki octu balsamicznego lub gotowy balsam z octu balsamicznego do skropienia
  • 1-2 pomidory, pokrojone w plasterki
  • 3 kromki pieczywa pełnoziarnistego lub 2-3 świeże bułki, podpieczone  tosterze
  • 1-2 garście rukoli
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Włóż miąższ awokado w małej miseczce i rozetrzyj widelcem do otrzymana jednolitej pasty. Skrop sokiem z cytryny, dodaj czosnek granulowanyni wymieszaj, po czym dopraw do smaku solą i pieprzem.
  2. Wlej do małego rondelka ocet balsamiczny i gotuj na dużym ogniu, aż zgęstnieje do konsystencji syropu.
  3. Rozsmaruj na tostach pastę z awokado, wyłóż na nią rukolę, pomidory i skrop całość syropem balsamicznym. Dopraw pieprzem i podawaj.

Smacznego!

Tosty z pastą z awokado, rukolą i pomidorami / Avocado, arugula and tomato toasts

English version

Avocado, arugula and tomato toasts

(3-4 servings)

Ingredients:

  • 1-2 ripe avocados
  • lemon juice for sprinkling
  • ¼ teaspoon garlic powder
  • ½ cup balsamic vinegar or ready made balsamic syrup
  • 1-2 tomatoes, sliced
  • 3 pieces of whole wheat bread or 2-3 fresh buns, toasted
  • 1-2 handfuls of arugula
  • salt and pepper

Preparation:

  1. Place avocado flesh in the small bowl and mash with a fork. Sprinkle with lemon juice, add garlic powder, season to taste with salt and pepper and mix.
  2. In a small pan, add your balsamic vinegar over high heat and let this simmer until it has thickened to a syrup consistency
  3. To assemble, spread avocado masch on each piece of toast, top with arugula, a slice or two of tomato, and drizzle the balsamic syrup over top. Season with black pepper and serve.

Enjoy!

Tosty z pastą z awokado, rukolą i pomidorami / Avocado, arugula and tomato toasts

Share the post "Tosty z pastą z awokado, rukolą i pomidorami / Avocado, arugula and tomato toasts"

  • Facebook
  • X
Wersja do wydruku

Filed Under: Śniadanie Tagged With: awokado, ocet balsamiczny, pomidor, rukola, śniadanie

« Szybki gulasz z owocami morza / Speedy seafood supper
Pikantne żeberka w glazurze / Spicy sticky ribs »

Comments

  1. platformy schodowe says

    13 czerwca 2016 at 12:18

    Bardzo przyjemna przekąska, pozdrawiam 🙂

    Odpowiedz
  2. Waniliowa says

    15 czerwca 2016 at 14:30

    bardzo ciekawy przepis, chętnie skorzystam

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Dodaj na Instagramie

Spróbuj czegoś nowego

Makaron w sosie z wieprzowiną i kurkami / Pork and chanterelle pasta

Makaron w sosie z wieprzowiną i kurkami / Pork and chanterelle pasta

Puree z topinambura i jabłka / Jerusalem artichoke and apple puree

Puree z topinambura i jabłka / Jerusalem artichoke and apple puree

Strogonow-z-wolowina-i-grzybami-Beef-and-mushroom-stroganoff

Strogonow z wołowiną i grzybami / Beef and mushroom stroganoff

Zupa botwinkowa z ziemniakami i fetą / Young beet soup with potatoes and feta cheese

Zupa botwinkowa z ziemniakami i fetą / Young beet soup with potatoes and feta cheese

Quasedillas z kaczką w sosie bbq / Bbq duck quasedillas

Quesadillas z kaczką w sosie bbq / Bbq duck quesadillas

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2025 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress