Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Schabowe z serem i pieczarkami / Cheesy breaded pork chops with mushrooms

Schabowe z serem i pieczarkami / Cheesy breaded pork chops with mushrooms

by Dzi 5 komentarzy

Share the post "Schabowe z serem i pieczarkami / Cheesy breaded pork chops with mushrooms"

  • Facebook
  • Twitter

Dziś przedstawiam schabowe w troszkę innej odsłonie, bo z pieczarkami i zapieczone pod warstwą sera 😉 Nie przepadam za tradycyjną wersją schabowych, a jednak rozpuszczony ser zawsze ratuje sytuację. Danie jest szybkie i łatwe w przygotowaniu i na pewno posmakuje całej rodzinie. A radość mojego ukochanego, że w końcu dostał (prawie) klasyczne schabowe – bezcenna 😉 Jeżeli lubisz troszkę inne schaboszczaki polecam także moje inne przepisy. Zapraszam po przepis.

Schabowe-z-serem-i-pieczarkami-Cheesy-breaded-pork-chops-with-mushrooms

Scroll down for recipe in English

Schabowe z serem i pieczarkami

(4 porcje)

Składniki:

  • 500 g pieczarek, pokrojonych w plasterki
  • 1 duża cebula, pokrojona w kostkę
  • 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 4 plastry schabu (ok. 1,5 cm każdy)
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 2 jajka, roztrzepane
  • 2 łyżki mleka
  • 50 g masła, pokrojonego w kosteczkę
  • 100 g żółtego sera startego na tarce
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej średnią patelnię na średnim ogniu, dodaj łyżkę oleju, włóż cebulę i podsmaż do zeszklenia. Dodaj pieczarki i podsmaż przez kolejne kilka minut aż zmiękną. Dodaj posiekany czosnek, podsmaż jeszcze przez minutę, i dopraw oregano, solą i pieprzem do smaku.
  2. Schab rozbij tłuczkiem i natrzyj czosnkiem granulowanym, solą i pieprzem z każdej strony.
  3. Obtocz mięso w mące, następnie w jajkach wymieszanych z mlekiem i na koniec w bułce tartej.
  4. Rozgrzej patelnię z 2 łyżkami oleju i obsmaż kotlety z każdej strony do zarumienienia, po czym przełóż je na blaszkę do pieczenia.
  5. Posyp kotlety masłem i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 oC i piecz przez 15 minut. Następnie na każdy kotlet wyłóż pieczarki, posyp starym serem i zapiekaj aż do jego rozpuszczenia. Podawaj natychmiast z ulubionymi dodatkami.

Smacznego!

Schabowe-z-serem-i-pieczarkami-Cheesy-breaded-pork-chops-with-mushrooms

English version

Cheesy breaded pork chops with mushrooms

(4 servings)

Ingredients:

  • 500 g of mushrooms, sliced
  • 1 large onion, diced
  • 3 cloves of garlic, minced
  • 1/2 teaspoon of dried oregano
  • 1/2 teaspoon of granulated garlic
  • 4 pork chops (about 1.5 cm each)
  • 1/2 cup of flour
  • 1/2 cup breadcrumbs
  • 2 eggs, beaten
  • 2 tablespoons of milk
  • 50 g butter, cut into cubes
  • 100 g cheese, grated
  • salt, pepper
  • oil for frying

Preparation:

  1. Heat the medium pan over medium heat, add a tablespoon of oil and onion and cook until translucent. Add mushrooms and cook for a few more minutes until softened. Next add chopped garlic, cook for another minute, and season with oregano, salt and pepper to taste. Set aside.
  2. Rub pork chops with granulated garlic, salt and pepper on each side.
  3. Dip pork in flour, then in eggs mixed with milk and finally in breadcrumbs on both sides.
  4. Heat the pan with 2 tablespoons of oil and fry the chops on each side until golden brown, then place them on a baking tray.
  5. Sprinkle with butter and place in the oven preheated to 180 oC and bake for 15 minutes. Sprinkle with mushrooms and cheese on each chop and bake until the cheese melts. Serve immediately with your favorite sides.

Enjoy!

Schabowe-z-serem-i-pieczarkami-Cheesy-breaded-pork-chops-with-mushrooms

Share the post "Schabowe z serem i pieczarkami / Cheesy breaded pork chops with mushrooms"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Mięsa Tagged With: grzyby, mięso, obiad, pieczarki, schab, ser, wieprzowina

« Zasmażana młoda kapusta z boczkiem i koperkiem / Young cabbage with dill and bacon
Rożki francuskie z jabłkami i rabarbarem / Apple rhubarb turnovers »

Comments

  1. olka says

    26 czerwca 2018 at 14:25

    ten przepis to magia !

    Odpowiedz
  2. Opowieści Kulinarne says

    27 czerwca 2018 at 14:47

    Spotkaliśmy coś podobnego w… niemieckiej knajpie na Costa Brava. Oficjalnie to były „schnitzels”, ale tak naprawdę to właśnie coś takiego. I z grzybami i z serem. Tzn. albo tak, albo tak – te z serem, to chyba „Tscheschiner Schnitzel”.

    Odpowiedz
    • Dzi says

      27 czerwca 2018 at 15:00

      Wow, nawet nie wiedziałam, że też robią coś takiego. Ekstra!

      Odpowiedz
  3. Magda says

    28 czerwca 2018 at 08:37

    mega super sprawa 🙂

    Odpowiedz

Trackbacks

  1. Schabowe z serem i pieczarkami / Cheesy breaded pork chops with mushrooms | FlyB Kulinaria pisze:
    26 czerwca 2018 o 23:53

    […] Czytaj Dalej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Steki-z-tunczyka-po-prowansalsku-Tuna-provencale

Steki z tuńczyka po prowansalsku / Tuna provencale

Grillowana ziołowa cukinia / Grilled herbed courgette

Grillowana karkówka w stylu azjatyckim / Grilled pork neck chops oriental style

Hamburger z kurczaka z kolendrą i chilli oraz salsą pomidorową z awokado / Cilantro chicken burgers with avocado and tomato salsa

Weekend ze Smakiem 2

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress