Share the post "Schabowe z serem i pieczarkami / Cheesy breaded pork chops with mushrooms"
Dziś przedstawiam schabowe w troszkę innej odsłonie, bo z pieczarkami i zapieczone pod warstwą sera 😉 Nie przepadam za tradycyjną wersją schabowych, a jednak rozpuszczony ser zawsze ratuje sytuację. Danie jest szybkie i łatwe w przygotowaniu i na pewno posmakuje całej rodzinie. A radość mojego ukochanego, że w końcu dostał (prawie) klasyczne schabowe – bezcenna 😉 Jeżeli lubisz troszkę inne schaboszczaki polecam także moje inne przepisy. Zapraszam po przepis.
Scroll down for recipe in English
Schabowe z serem i pieczarkami
(4 porcje)
Składniki:
- 500 g pieczarek, pokrojonych w plasterki
- 1 duża cebula, pokrojona w kostkę
- 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
- 4 plastry schabu (ok. 1,5 cm każdy)
- 1/2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki bułki tartej
- 2 jajka, roztrzepane
- 2 łyżki mleka
- 50 g masła, pokrojonego w kosteczkę
- 100 g żółtego sera startego na tarce
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Przygotowanie:
- Rozgrzej średnią patelnię na średnim ogniu, dodaj łyżkę oleju, włóż cebulę i podsmaż do zeszklenia. Dodaj pieczarki i podsmaż przez kolejne kilka minut aż zmiękną. Dodaj posiekany czosnek, podsmaż jeszcze przez minutę, i dopraw oregano, solą i pieprzem do smaku.
- Schab rozbij tłuczkiem i natrzyj czosnkiem granulowanym, solą i pieprzem z każdej strony.
- Obtocz mięso w mące, następnie w jajkach wymieszanych z mlekiem i na koniec w bułce tartej.
- Rozgrzej patelnię z 2 łyżkami oleju i obsmaż kotlety z każdej strony do zarumienienia, po czym przełóż je na blaszkę do pieczenia.
- Posyp kotlety masłem i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 oC i piecz przez 15 minut. Następnie na każdy kotlet wyłóż pieczarki, posyp starym serem i zapiekaj aż do jego rozpuszczenia. Podawaj natychmiast z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!
English version
Cheesy breaded pork chops with mushrooms
(4 servings)
Ingredients:
- 500 g of mushrooms, sliced
- 1 large onion, diced
- 3 cloves of garlic, minced
- 1/2 teaspoon of dried oregano
- 1/2 teaspoon of granulated garlic
- 4 pork chops (about 1.5 cm each)
- 1/2 cup of flour
- 1/2 cup breadcrumbs
- 2 eggs, beaten
- 2 tablespoons of milk
- 50 g butter, cut into cubes
- 100 g cheese, grated
- salt, pepper
- oil for frying
Preparation:
- Heat the medium pan over medium heat, add a tablespoon of oil and onion and cook until translucent. Add mushrooms and cook for a few more minutes until softened. Next add chopped garlic, cook for another minute, and season with oregano, salt and pepper to taste. Set aside.
- Rub pork chops with granulated garlic, salt and pepper on each side.
- Dip pork in flour, then in eggs mixed with milk and finally in breadcrumbs on both sides.
- Heat the pan with 2 tablespoons of oil and fry the chops on each side until golden brown, then place them on a baking tray.
- Sprinkle with butter and place in the oven preheated to 180 oC and bake for 15 minutes. Sprinkle with mushrooms and cheese on each chop and bake until the cheese melts. Serve immediately with your favorite sides.
Enjoy!
olka says
ten przepis to magia !
Opowieści Kulinarne says
Spotkaliśmy coś podobnego w… niemieckiej knajpie na Costa Brava. Oficjalnie to były „schnitzels”, ale tak naprawdę to właśnie coś takiego. I z grzybami i z serem. Tzn. albo tak, albo tak – te z serem, to chyba „Tscheschiner Schnitzel”.
Dzi says
Wow, nawet nie wiedziałam, że też robią coś takiego. Ekstra!
Magda says
mega super sprawa 🙂